Περιβάλλον

Έκθεση Guardian κατά των πετρελαϊκών για δράσεις ενάντια στην κλιματική αλλαγή

Έκθεση Guardian κατά των πετρελαϊκών για δράσεις ενάντια στην κλιματική αλλαγή
Σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχει ένα εντυπωσιακό χάσμα μεταξύ των λέξεων και των ενεργειών των κορυφαίων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου
Οι πέντε μεγαλύτερες εταιρίες πετρελαίου και φυσικού αερίου που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο δαπανούν σχεδόν 200 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για άσκηση πιέσεων για να καθυστερήσουν, να ελέγξουν ή να μπλοκάρουν πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσίευσε το Guardian.
Πρόκειται για τις BP, Shell, Exxonmobil, Chevron και Total.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ο μεγάλος τους σύμμαχος, καθώς μέσω αυτών προωθούν με επιτυχία την ατζέντα τους για να αποδυναμώσουν και να αντιταχθούν σε οποιαδήποτε νόμιμη νομοθεσία για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

38

Κατά την προετοιμασία για τις μεσοπρόθεσμες εκλογές στις ΗΠΑ πέρυσι δαπανήθηκαν 2 εκατομμύρια δολάρια για διαφημίσεις Facebook και Instagram στοχευμένες από παγκόσμιους πετρελαϊκούς γίγαντες και τους φορείς της βιομηχανίας τους, προωθώντας τα οφέλη από την αύξηση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή από το InfluenceMap.
Ξεχωριστά, η BP έδωσε 13 εκατομμύρια δολάρια σε μια εκστρατεία, υποστηριζόμενη και από την Chevron, η οποία σταμάτησε επιτυχώς έναν φόρο άνθρακα στην πολιτεία της Ουάσινγκτον - 1 εκατομμύριο δολάρια δαπανώνται για διαφημίσεις κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με την έρευνα.
Ο Edward Collins, ο συγγραφέας της έκθεσης τόνισε ότι: «Η επίδραση των κλιματικών αλλαγών στο πετρελαϊκό τομέα είναι θέμα πρώτης γραμμής.
Υποστηρίζουν δημόσια τη δράση για το κλίμα ενώ ασκούν πιέσεις εναντίον δεσμευτικής πολιτικής.
Υποστηρίζουν λύσεις χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά οι επενδύσεις αυτές επιβαρύνουν τις δαπάνες για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους σε ορυκτά καύσιμα».

Μετά τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2015 οι μεγάλες  εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου δήλωσαν ότι υποστηρίζουν μια τιμή για τον άνθρακα και δημιούργησαν ομάδες όπως η Πρωτοβουλία για το Κλίμα του Πετρελαίου και του Αερίου που προωθούν εθελοντικά μέτρα.

35

Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχει ένα εντυπωσιακό χάσμα μεταξύ των λέξεων και των ενεργειών τους.
Οι πέντε εισηγμένες πετρελαϊκές εταιρείες - ExxonMobil, Shell, Chevron, BP και Total - δαπανούν τώρα περίπου 195 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε εκστρατείες επωνυμίας που υποδηλώνουν ότι υποστηρίζουν τη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής.
Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, αυτές οι εκστρατείες παραπλάνησαν το κοινό σχετικά με την έκταση των ενεργειών των πετρελαϊκών εταιρειών επειδή, ενώ υποστηρίζουν δημοσίως την ανάγκη δράσης, αυξάνουν μαζικά τις επενδύσεις σε μια τεράστια επέκταση της εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Το 2019 οι δαπάνες τους θα αυξηθούν στα 115 δισεκατομμύρια δολάρια, με μόνο το 3% να κατευθύνεται σε έργα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η Shell είπε σε μια δήλωση: «Απορρίπτουμε σθεναρά την αρχή αυτής της έκθεσης. Είμαστε πολύ σαφείς όσον αφορά την υποστήριξή μας στη συμφωνία του Παρισιού και τα μέτρα που λαμβάνουμε για να βοηθήσουμε στην κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας για περισσότερη και καθαρότερη ενέργεια».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης