Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ενδιαφέρον για την Ελλάδα στο road show της Morgan Stanley

Ενδιαφέρον για την Ελλάδα στο road show της Morgan Stanley
Οι ερωτήσεις για τα πολιτικά σχέδια της κυβέρνησης, τον χρόνο των εκλογών αλλά και εκτιμήσεις για το εύρος της νίκης της ΝΔ ήταν πολλές
Μεγάλη συμμετοχή σχεδόν πάνω από 125 διεθνείς επενδυτές και για πρώτη φορά πολλά funds μακροπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα εμφανίστηκαν στο road show που πραγματοποίησε η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley στο Λονδίνο στις 20 Μαρτίου 2019 με επίκεντρο τις ελληνικές τράπεζες.
Τα βασικά στοιχεία των παρουσιάσεων ήταν
1)Το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών για την Ελλάδα.
Πρώτη φορά μετά από καιρό υπήρξε αυξημένο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, ωστόσο επικεντρώθηκε στην ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης και όχι…σε σχέδια άμεσων επενδύσεων.
2)Υπήρξαν πολλές αναφορές για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση, τα πλάνα για τις εκλογές και αυτό που εξήχθη ως συμπέρασμα είναι ότι τα διεθνή funds προσβλέπουν σε νίκη της ΝΔ για να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα.
Οι ερωτήσεις για τα πολιτικά σχέδια της κυβέρνησης, τον χρόνο των εκλογών αλλά και εκτιμήσεις για το εύρος της νίκης της ΝΔ ήταν πολλές.
Από την Blackrock και το Fidelity ετέθησαν πολλά ερωτήματα για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
3)Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα σχέδια των τραπεζών στην μείωση των προβληματικών τους ανοιγμάτων.
Η Eurobank μέσω του Φωκίωνα Καραβία του CEO παρουσίασε εκ νέου το σχέδιο μείωσης των NPEs με την Grivalia, την πώληση της εταιρίας διαχείρισης και τις τιτλοποιήσεις.
Πολλές οι ερωτήσεις σε Πειραιώς και Alpha bank για το πώς θα προχωρήσουν τα σχέδια μείωσης των NPEs.
4)Για τις τράπεζες τα διεθνή funds ήταν μοιρασμένα.
Η μια πλευρά η αισιόδοξη υποστηρίζει ότι τα σχέδια μείωσης των προβληματικών δανείων θα δημιουργήσει μια αυτοτροφοδοτούμενη ανάκαμψη στις συμπιεσμένες τράπεζες.
Ορισμένοι όμως διεθνείς επενδυτές τόνισαν στο road show ότι η φάση εξυγίανσης θα είναι μια κοστοβόρος κεφαλαιακά διαδικασία για τις ελληνικές τράπεζες.
5)Πολλές ερωτήσεις για το 2019 και τους προϋπολογισμένους στόχους αλλά και για το α΄ τρίμηνο του 2019 στα αποτελέσματα των τραπεζών πέραν από την χρήση 2018 όπου θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες.
Πολλές ερωτήσεις για την κερδοφορία των τραπεζών.
6)Αμερικανικά funds έθεσαν ερωτήσεις για το πότε θα εφαρμοστούν τα συλλογικά προγράμματα μείωσης των NPEs και σε γενικές γραμμές έδωσαν σημασία στον χρόνο που θα εγκριθούν από την DGCom την επιτροπή ανταγωνισμού της ΕΕ.
7)Η άνοδος των τραπεζικών μετοχών το τελευταίο διάστημα επέδρασε θετικά καθώς οι περισσότεροι αποδέχονταν ότι δεν θα έρθουν χειρότερες ημέρες στις ελληνικές τράπεζες.
8)Η μείωση του οικονομικού και πολιτικού ρίσκου στην Ελλάδα ήταν κοινή εκτίμηση των περισσότερων διεθνών επενδυτών, κάποιοι σχολίασαν ότι δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι έτοιμοι οι επενδυτές να τοποθετηθούν στις τράπεζες και το χρηματιστήριο;

Εάν η απάντηση στηριχθεί μόνο στις απόψεις του Fidelity σίγουρα όχι, οι επενδυτές δεν είναι έτοιμοι να επενδύσουν στην Ελλάδα ακόμη.
Ωστόσο σε σχέση με το παρελθόν το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο για την Ελλάδα και τις τράπεζες...όμως άλλο ενδιαφέρον και άλλο επενδύσεις.


www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης