Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Uniper πουλά σε Αυστραλούς το μερίδιό της σε τερματικό σταθμό LNG στην Ιταλία – Ανησυχία στη Ρώμη

Η Uniper πουλά σε Αυστραλούς το μερίδιό της σε τερματικό σταθμό LNG στην Ιταλία – Ανησυχία στη Ρώμη

Η κυβέρνηση της Ιταλίας έχει τοποθετήσει τερματικούς σταθμούς LNG σε κατάλογο στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων και μπορεί να παρέμβει στους όρους ή να απαγορεύσει τη συμφωνία

Η γερμανική Uniper  βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με την Australian Fund First State Investments για να πουλήσει το μερίδιό της σε τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ιταλία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 20/3/2019, προκαλώντας ανησυχίες στη Ρώμη για την πώληση στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων.
"Δεν υπάρχει τελική συμφωνία, αλλά η First State πρόκειται να κάνει μια δεσμευτική προσφορά", ανέφερε μία από τις πηγές, προσθέτοντας ότι η συμφωνία αποτιμά το τερματικό σε περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ.
Η εταιρία ενέργειας Uniper κατέχει μερίδιο 48,24% στο τερματικό σταθμό LNG της OLT, ενώ η ιταλική εταιρεία Iren κατέχει το 49,07%. Οι δύο μέτοχοι επένδυσαν περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή της μονάδας το 2013.
Η κυβέρνηση της Ιταλίας έχει τοποθετήσει τερματικούς σταθμούς LNG σε κατάλογο στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων και μπορεί να ασκεί την αποκαλούμενη «χρυσή εξουσία» για να τους προστατεύσει προσαρμόζοντας όρους ή απαγορεύοντας τη συμφωνία.
Σε ένα tweet την Τετάρτη, ο υπουργός εξωτερικών της Ιταλίας, Guglielmo Picchi, δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προβεί σε προληπτική επισκόπηση πριν από οποιαδήποτε πώληση για την προστασία της εθνικής ασφάλειας.
"Χρειάζεται περισσότερη προσοχή και ανταλλαγή απόψεων πριν (τα στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία) πωληθούν από  τους Γερμανούς στους Αυστραλούς", ανέφερε.
Η First State Investments, η ομάδα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Commonwealth Bank of Australia (CBA), ενδιαφέρθηκε για τα περιουσιακά στοιχεία για περίπου δύο χρόνια, όταν πρωτοεμφανίστηκαν οι ειδήσεις για πιθανή πώληση από την Uniper.
Η ζήτηση για LNG αυξάνεται στην Ευρώπη καθώς καθίσταται όλο και πιο ανταγωνιστική και προσφέρει μια διέξοδο στην περιοχή να μειώσει  την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο.
Σύμφωνα με τη συμφωνία μετόχων της Uniper, η Iren έχει το δικαίωμα να πωλήσει το μερίδιό της σε οποιονδήποτε αγοραστή της εκμετάλλευσης του υπόλοιπου.
Ωστόσο, η Iren, που ελέγχεται από μια ομάδα πόλεων στο βόρειο τμήμα της Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένου του Τορίνο και της Γένοβας, δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση, σύμφωνα με μία από τις πηγές.
Η ιταλική εφημερίδα Milano Finanza ανέφερε νωρίτερα ότι η Uniper μπορεί να πουλήσει το μερίδιό της στην First State.
Η Uniper, στην οποία η Fortum της Φιλανδίας κατέχει μερίδιο 49,99%, θεωρεί το LNG ως αναπτυσσόμενη αγορά και αποσκοπεί στην απόκτηση ενός τερματικού στην εγχώρια αγορά της Γερμανίας, όπου η αντίπαλη RWE σχεδιάζει να κάνει το ίδιο.
Η Uniper σχεδιάζει μια πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης στο Wilhelmshaven. Τον Ιανουάριο υπέγραψε συμφωνία με την ExxonMobil, σύμφωνα με την οποία ο πετρελαϊκόςς κολοσσός αποκτά σημαντικό μέρος της παραγωγικής τους ικανότητας στη σχεδιαζόμενη περιοχή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης