Επικαιρότητα

Κοινή διακήρυξη με σαφή μηνύματα προς την Τουρκία από την Τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

Κοινή διακήρυξη με σαφή μηνύματα προς την Τουρκία από την Τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ
"Οι ηγέτες αποφάσισαν να ενισχύσουν τη συνεργασία στη περιοχή, να στηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και την ασφάλεια και να αντισταθούν σε οποιαδήποτε εξωτερική κακόβουλη επιρροή στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή" ανφέρει η κοινή διακήρυξη
Με το καλωσόρισμα του B. Netanyahu και την ικανοποίησή του για την εμπλοκή των ΗΠΑ ξεκίνησε η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ με τη συμμετοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ, M. Pompeo, στην Ιερουσαλήμ.
Ακολούθησαν διμερείς συναντήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Pompeo και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.
Στην κοινή δήλωση ΗΠΑ, Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου αναφέρεται ότι οι κυβερνήσεις των τεσσάρων χωρών συναντήθηκαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ για να επιβεβαιώσουν την κοινή τους αφιέρωση στην ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Pompeo υπογράμμισε την υποστήριξη των ΗΠΑ στον μηχανισμό της Τριμερούς συνεργασίας, τονίζοντας τη σημασία της αυξανόμενης συνεργασίας.
Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανάρτησε στο Twitter την ακόλουθη κοινή ανακοίνωση.
Σε αυτή αναφέρεται ότι:
«Οι κυβερνήσεις ΗΠΑ, του κράτους του Ισραήλ, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Κύπρου συναντήθηκαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ για να επιβεβαιώσουν την κοινή τους δέσμευση για προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Pompeo υπογραμμίζει τη στήριξη των ΗΠΑ για τον τριμερή μηχανισμό που δημιούργησαν Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενισχυμένης συνεργασίας.
Οι ηγέτες αποφάσισαν να ενισχύσουν τη συνεργασία στη περιοχή, να στηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και την ασφάλεια και να αντισταθούν σε οποιαδήποτε εξωτερική κακόβουλη επιρροή στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Καλωσορίζουν την πρόσφατη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και των δυνατοτήτων που παρέχει στην ενεργειακή συνεργασία και στη διεύρυνση των πηγών άντλησης ενέργειας».


 




Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε για υπέροχη στιγμή και ευχαρίστησε τον Netanyahu για την ιστορική σύνοδο στην Ιερουσαλήμ.
Ταυτόχρονα, εξέφρασε τη χαρά του για τη συμμετοχή του M. Pompeo, η οποία δίνει προστιθέμενη αξία στη Σύνοδο.
 «Είμαστε ευτυχείς που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, κ. Mike Pompeo, μας ενώνει σήμερα. Η παρουσία του είναι μια απτή απόδειξη ότι οι τρεις χώρες μας αποτελούν αξιόπιστους εταίρους των ΗΠΑ, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας, και μια σταθερή σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η συνεργασία των τριών χωρών έγινε στρατηγικής σημασίας κάτι που επιβεβαιώνει η παρουσία του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών.
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μ. Pompeo χαρακτήρισε εταίρους στον τομέα της Ενέργειας και της Ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνοδεύεται στο Ισραήλ από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης