Επικαιρότητα

Σ. Φάμελλος: “Η Ελλάδα έχει μπει σε πολιτική κανονικότητα”

Σ. Φάμελλος: “Η Ελλάδα έχει μπει σε πολιτική κανονικότητα”
Ο Αν. ΥΠΕΝ αναφέρθηκε στην προστασία της πρώτης κατοικίας και στα κόκκινα δάνεια και υπογράμμισε ότι αποτελεί ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα για την κυβέρνηση
Μιλώντας σήμερα στον Ρ/Σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης, ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος, ερωτηθείς για την πολιτική του άποψη ως προς τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, ανέφερε ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν στο τέλος της τετραετίας, “γιατί αυτή η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι τα πράγματα στην Ελλάδα μπορούν να γίνονται κανονικά, όπως προβλέπεται από τους συνταγματικούς κανόνες, να ολοκληρώνονται οι θητείες, να κρίνονται οι πολιτικοί από τους πολίτες για το έργο τους, χωρίς τακτικισμούς που δημιουργούν αναταραχές στην οικονομία και στην κοινωνία
. Επιπλέον, διότι πρέπει οι Έλληνες πολίτες να επιλέξουμε με μεγάλη σοβαρότητα τι Ευρώπη θέλουμε, αλλά και τι Δήμους και Περιφέρειες. Αν τα μπλέξουμε όλα μαζί θα μπερδέψουμε και τα μηνύματα που θα στείλουμε αλλά και τις τις πολιτικές επιλογές”.
Επίσης, ο Αν. ΥΠΕΝ σημείωσε ότι εν όψει των ευρωεκλογών η κυβέρνηση τροποποιεί μια νομοθετική ρύθμιση που είχε γίνει από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά λίγο πριν από τις προηγούμενες ευρωεκλογές.
 Ήταν κάποιοι λανθασμένοι χειρισμοί της ΝΔ τότε, οι οποίοι είχαν στόχο την αποφυγή εσωκομματικών εντάσεων εντός της ΝΔ, προκειμένου να αποκλειστούν κάποιοι υποψήφιοι από το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος: “Είχε τεθεί ένας τεχνητός αποκλεισμός που δεν είχε να κάνει με την κανονικότητα του ευρωπαϊκού δικαίου. Καλώς υπάρχει το ασυμβίβαστο για δημόσιους λειτουργούς με εκτελεστικό ρόλο, όπως πρόεδροι οργανισμών ή γενικοί γραμματείς Υπουργείων. Ασυμβίβαστο όμως δεν υπάρχει για τα πολιτικά πρόσωπα, από τη στιγμή που ο βουλευτής δεν είναι διορισμένος από την πολιτεία, αλλά αιρετός, άρα δεν τίθεται θέμα ασυμβίβαστου όσον αναφορά την υποψηφιότητά του ως ευρωβουλευτή, κάτι που φυσικά δεν ισχύει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες”.
Στη συνέχεια, ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε στην προστασία της πρώτης κατοικίας και στα κόκκινα δάνεια και υπογράμμισε ότι αποτελεί ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα για την κυβέρνηση και θα είναι πλήρες: “Είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Η πρόταση που καταθέσαμε έχει την αποδοχή όλων των εμπλεκομένων από ελληνικής πλευράς και είναι μια πλήρης και τεκμηριωμένη προσέγγιση.
 Είναι ένα θέμα που η κυβέρνηση επιθυμεί να επιλυθεί άμεσα και καταβάλλει κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση και πιστεύουμε ότι εντός της επόμενης εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί. Θα ήθελα για άλλη μια φορά να επισημάνω ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν εντάσσεται στις όποιες μνημονιακές δεσμεύσεις, αλλά συναρτάται με την πολιτική της ΕΚΤ και τις ρυθμίσεις που ισχύουν οριζόντια για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, ανεξαρτήτως του αν αυτές είναι εντός ή εκτός προγραμμάτων”.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του στην εκπομπή, ο Αν. ΥΠΕΝ απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τις δραστηριότητες της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός και υπογράμμισε ότι υπάρχει συνεχής και πολύ προσεκτική επιτήρηση της λειτουργίας της επιχείρησης εκ μέρους του Υπουργείου και των επιθεωρητών περιβάλλοντος, με τον δικό τους αυτόνομο ρόλο φυσικά: “Έχουμε ξεκαθαρίσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θα επιβάλλονται όλα τα πρόστιμα που αντιστοιχούν σε παραβιάσεις περιβαλλοντικής νομοθεσίας, όπως έγινε και πρόσφατα. Δεν θεωρούμε ότι πρέπει να δημοσιοποιούμε κάθε φορά την επιβολή ενός προστίμου, γιατί μια αυτονόητη υποχρέωση της διοίκησης, όπως είναι η επιβολή ενός προστίμου, δεν προσφέρεται για εργαλειοποίηση.
Επίσης, υπάρχει και μια ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή, η οποία έχει συμφωνηθεί κατά τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, η οποία αυτή την περίοδο έχει αναλάβει την εκπόνηση πορίσματος σχετικά με τον ΧΥΤΕΑ στον Κοκκινόλακα, γιατί και εκεί υπάρχουν πολλά ζητήματα και για τον τρόπο στεγάνωσης και για τα υλικά του μετώπου του φράγματος, και περιμένουμε τα πορίσματά της, καθώς και του ειδικού εμπειρογνώμονα από το πανεπιστήμιο.
Όπως είναι γνωστό, στη χώρα μας λειτουργεί μια αδειοδοτημένη δραστηριότητα με απόφαση της Βουλής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Δεν θα επιτρέψουμε, όμως, αυτή η δραστηριότητα να παραβιάζει τους κανόνες της ευρωπαϊκής και ελληνικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας, και δεν υπάρχει καμία κυβέρνηση που θα μπορούσε να αμφισβητήσει αυτούς τους κανόνες. Αν κάποιοι το έκαναν, θα έκαναν πολιτικά χατίρια, κάτι που εμείς δεν έχουμε καμία διάθεση να κάνουμε. Όμως, ταυτόχρονα, κανείς δεν μπορεί να υποτιμά το δικαίωμα των υπολοίπων πολιτών στη ζωή, στην ανάπτυξη και στη λειτουργία του οικοσυστήματος.
 Εμείς καλούμαστε να τηρήσουμε τον κανόνα δικαίου. Και μέχρι τώρα όλες οι πρωτοβουλίες που πήραμε ως Υπουργείο (οι Δασικοί Χάρτες, το Κτηματολόγιο, η ηλεκτρονική περιβαλλοντική αδειοδότηση κ.λπ.) είναι ρυθμίσεις στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής κοινωνίας δικαίου και κανονικότητας, κάτι που έλειπε από την Ελλάδα. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να μη γυρίσουμε ξανά πίσω σε ένα γκρίζο παρελθόν που όλοι γνωρίζουμε”.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης