Ενέργεια

Τα βήματα της Κόστα Ρίκα για την απεξάρτηση από τον άνθρακα - Το πρότυπο για τις υπόλοιπες χώρες

Τα βήματα της Κόστα Ρίκα για την απεξάρτηση από τον άνθρακα - Το πρότυπο για τις υπόλοιπες χώρες
Η χώρα των 4,9 εκατ. ανθρώπων στην Κεντρική Αμερική καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της με μεγάλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, τα οποία αξιοποιούν το εκτεταμένο δίκτυο ποταμών και την υψηλή βροχόπτωση της χώρας
Το 2016 η Κόστα Ρίκα κατάφερε να καλύψει το 98,1% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Όπως αναφέρουν οι Financial times, για 300 συνεχόμενες μέρες η Κόστα Ρίκα δεν χρειάστηκε να καταφύγει ούτε για λίγα λεπτά στις «παραδοσιακές» πηγές ενέργειας.
Ιδιαίτερη σημασία αποκτούν τα λόγια του προέδρου της Κόστας Ρίκα, ο οποίος καταγράφει τις προσπάθειες της χώρας για την προσαρμογή της στα νέα κλιματικά δεδομένα και το πρότυπο που θέλει να αποτελέσει για τις υπόλοιπες χώρες στον τομέα αυτό.
Στη δεκαετία του 1970, η χώρα απέρριψε φθηνό άνθρακα στη δεκαετία του 1970 και αντ 'αυτού στράφηκε στην υδροηλεκτρική ενέργεια, η οποία μέχρι σήμερα προμηθεύει μεγάλο μέρος της καθαρής ενέργειας. Σε συνδυασμό με την μείωση των τιμών σε αιολική και ηλιακή τεχνολογία, πραγματοποιούνται όλο και περισσότερες επενδύσεις στις ΑΠΕ.
Η χώρα των 4,9 εκατ. ανθρώπων στην Κεντρική Αμερική καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της με μεγάλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, τα οποία αξιοποιούν το εκτεταμένο δίκτυο ποταμών και την υψηλή βροχόπτωση της χώρας.
Γεωθερμικές και αιολικές εγκαταστάσεις αποτελούν επίσης σημαντική πηγή ενέργειας, ενώ η ηλιακή ενέργεια και η καύση βιομάζας αντιστοιχούν σε ένα μικρό ποσοστό του ενεργειακού μείγματος.
Ωστόσο, η απεξάρτηση από τον άνθρακα δεν αφορά μόνο το ηλεκτρικό δίκτυο, καθώς ο τομέας των μεταφορών αποτελεί την μεγαλύτερη πηγή εκπομπών στην Κόστα Ρίκα.
Για αυτό τον λόγο παρέχονται κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων ενώ η πλειοψηφία του κόσμου μετακινείται με λεωφορεία ή τρένα με ντίζελ.
Η μετάβαση στα νέα δεδομένα δεν είναι απλή και η στρατηγική που αφορά τη φορολογία, την εργασία, την ψηφιοποίηση, τη διαφάνεια, την εκπαίδευση και τις επενδύσεις είναι θέματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Σημαντικό ρόλο σε όλα αυτά θα διαδραματίσουν οι κυβερνήσεις με τις σωστές κατευθύνσεις που θα δώσουν σε ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις.
«Τα παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο φοβούνται το μέλλον τους και απαιτούν ριζοσπαστική δράση για την αλλαγή του κλίματος. Πραγματοποιούμε αυτό το σημαντικό βήμα προς τα εμπρός ως παράδειγμα του τι είναι δυνατόν και ενθαρρύνουμε τους άλλους να συμμετάσχουν σε αυτή τη μεγάλη επιχείρηση» καταλήγει ο πρόεδρος της Κόστα Ρίκα στον απολογισμό της νέας σελίδας για το κλίμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης