Επιχειρήσεις

Μυτιληναίος: Δεν είναι διατηρήσιμη η σημερινή κατάσταση - Κομβικής σημασίας χρέος και QE

Μυτιληναίος: Δεν είναι διατηρήσιμη η σημερινή κατάσταση - Κομβικής σημασίας χρέος και QE
Τοποθέτησε ως ημερομηνία ορόσημο την 5η Δεκεμβρίου 2016, για την ουσιαστική ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Την κρισιμότητα μιας πρώτης συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του χρέους, με κύριο στόχο την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), επεσήμανε ο πρόεδρος του Ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, στη συνάντηση που είχε σήμερα (18/10) με τους αναλυτές.
Ο κ. Μυτιληναίος επεσήμανε, ότι η σημερινή κατάσταση της οικονομίας δεν είναι διατηρήσιμη και στην κατεύθυνση αυτή συμφωνεί, με τα όσα έχει πει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Είπε χαρακτηριστικά, ότι ο κ. Τσίπρας συμπεριφερόμενος ως κάλος μαθητής έχει κάνει αρκετά και πρέπει να πάρει κάτι από τους πιστωτές.
Τοποθέτησε δε ως ημερομηνία ορόσημο την 5η Δεκεμβρίου 2016, για την ουσιαστική ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Όπως επεσήμανε, όταν κάποιος δανείζεται στο εξωτερικό με ελάχιστο κόστος, θα έχει την ευκαιρία να έρθει και να αγοράσει οτιδήποτε στην Ελλάδα, όπου το κόστος χρηματοδότησης υπερβαίνει το 8%.
Ανέφερε χαρακτηριστικά, την περίπτωση της βιομηχανίας υαλουργίας «Γιούλα», που εξαγοράστηκε.
Αν τα ελληνικά ομόλογα μπουν στην ποσοτική χαλάρωση, τότε το κόστος χρηματοδότησης για το ελληνικό δημόσιο θα πέσει κάτω από 5% και αυτό θα ενισχύσει σημαντικά την πρόσβαση των επιχειρήσεων με χαμηλό κόστος πλέον στο χρηματοδοτικό σύστημα.
Ο κ. Μυτιληναίος επεσήμανε, ότι έχει μεγάλη σημασία, το ποια θα είναι η κλιμάκωση της συμφωνίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, καθώς αν τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά, θα δεσμευθεί και η επόμενη κυβέρνηση.

Η δομή της εταιρίας θα αλλάξει σε σχέση με την σημερινή holding

Όσον αφορά στην πορεία του Ομίλου εμφανίσθηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για το 2017.
Αυτό βασίζεται κατά πρώτον, στη βελτίωση της ζήτησης που αναμένεται για το αλουμίνιο, όπου οι Κινέζοι αναμένεται να ασκήσουν πολιτική ελέγχου της προσφοράς.
Ξεκινά εξάλλλου το τρίτο πρόγαμμα για την περικοπή του κόστους της με στόχο εξοικονόμησης 100 δολ ανά τόνο επιπλέον.
Κατά δεύτερον, στις προοπτικές της εσωτερικής αγοράς σε σχέση με τη λιανική, όπου ο Όμιλος επεκτείνεται δια μέσω της Protergia με στόχο το 10% μέχρι το τέλος του 2018.
Τρίτον, στη συνολική προοπτική που υπάρχει από την απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς, τόσο σε σχέση με τις δημοπρασίες ενέργειας (ΝΟΜΕ), όσο και με την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.
Προανήγγειλε το κλείσιμο της σημερινής εταιρικής μορφής ως Holding και διαβεβαίωσε, ότι από τη νέα δομή θα ωφεληθούν στο σύνολό τους τόσο οι μέτοχοι του Μυτιληναίου, όσο και οι μέτοχοι της ΜΕΤΚΑ.
Όσον αφορά τη ΔΕΗ, σημείωσε ότι βασικό μέλημα όλων πρέπει να είναι η σταθεροποίηση και επιβίωση της επιχείρησης, διότι η αγορά μπορεί μεν να απελευθερώνεται, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι έτοιμη για να καλύψει το τεράστιο κενό που θα δημιουργηθεί, αν η ΔΕΗ παρουσιάσει προβλήματα.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης