Τελευταία Νέα
Ενέργεια

EBRD : Χρηματοδότηση 46 εκατ. ευρώ για την αντικατάσταση μονάδας παραγωγής ενέργειας με άνθρακα στη Βοσνία

EBRD : Χρηματοδότηση 46 εκατ. ευρώ για την αντικατάσταση μονάδας παραγωγής ενέργειας με  άνθρακα στη Βοσνία
Το νέο εργοστάσιο συνδυασμένης παραγωγής φυσικού αερίου, Toplana Zenica, θα προμηθεύσει ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα τη Zenica και, ένα χαλυβουργείο της  ArcelorMittal
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) έχει διοργανώσει ένα πακέτο χρηματοδότησης ύψους 46 εκατομμυρίων ευρώ (52,09 εκατομμύρια δολάρια), για την αντικατάσταση εργοστασίου με μεγάλη κατανάλωση άνθρακα στην κεντρική βοσνιακή πόλη Zenica, ανακοίνωσε η τράπεζα την Παρασκευή 15/3/2019.
Το νέο εργοστάσιο συνδυασμένης παραγωγής φυσικού αερίου, Toplana Zenica, θα προμηθεύσει ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα τη Zenica και την μεγαλύτερη μονάδας της, ένα χαλυβουργείο της  ArcelorMittal, σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας.
Το γηρασμένο χαλυβουργείο, που βασίζεται στον άνθρακα για το ήμισυ περίπου των καυσίμων, ήταν ο μόνος εξωτερικός προμηθευτής θέρμανσης το χειμώνα και μια σημαντική πηγή μόλυνσης στην τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Βοσνίας.
Η ArcelorMittal Zenica θα δημιουργήσει μια κοινοπραξία με την πόλη Zenica και δύο φινλανδικές εταιρείες, τις KPA Unicon και Finnfund, για την υλοποίηση του έργου που αποσκοπεί στην εξασφάλιση πράσινης και οικονομικά αποδοτικότερης παραγωγής ενέργειας.
Η EBRD θα χορηγήσει δάνειο ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ για το έργο και η Banca Intesa Sanpaolo S.p.A., δάνειο 23 εκατομμυρίων ευρώ.
"Είμαστε στην ευχάριστη θέση να υπογράψουμε αυτήν την επένδυση σήμερα που συνδυάζει τη δύναμή μας ως χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με στόχο την προώθηση της πράσινης οικονομίας", δήλωσε η Zsuzsanna Hargitai, Διευθυντής της EBRD για τα Δυτικά Βαλκάνια.
Περιβαλλοντικές ομάδες έχουν καλέσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υιοθετήσουν αυστηρότερη στάση όσον αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα των Δυτικών Βαλκανίων, κατηγορώντας τους καπνούς για 3.900 θανάτους σε όλη την Ευρώπη και κόστος για την υγεία έως και 11,5 δισ. ευρώ ετησίως.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπεύθυνος για την πολιτική διεύρυνσης  , επέκρινε τις αρχές της Βοσνίας για την έγκριση εγγύησης δανείου από την Κίνα για ένα νέο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στη Τούζλα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης