Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Να διεξάγει τον Μάιο τους επόμενους διαγωνισμούς ΑΠΕ ειδικών ανά τεχνολογία σχεδιάζει η ΡΑΕ

Να διεξάγει τον Μάιο τους επόμενους διαγωνισμούς ΑΠΕ ειδικών ανά τεχνολογία σχεδιάζει η ΡΑΕ

Η ενοποιημένη κατηγορία των φωτοβολταϊκών αποτελεί το καινούριο στοιχείο στον επόμενο διαγωνιστικό «γύρο» όπου θα συμμετάσχουν έργα ισχύος από 500 KW έως και 20 MW

Την επιτάχυνση της προετοιμασίας των επόμενων διαγωνισμών ΑΠΕ ειδικών ανά τεχνολογία σχεδιάζει η ΡΑΕ, καθώς έχει πλέον υπογραφεί η υπουργική απόφαση για τη συγχώνευση των δύο κατηγοριών φωτοβολταϊκών έργων.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του World Energy News, λαμβάνοντας υπόψη και το χρονικό διάστημα για την υποβολή των αιτήσεων και τον έλεγχό τους, η Αρχή προσανατολίζεται στη διεξαγωγή των δημοπρασιών εντός του Μαΐου.
Όπως ήταν ήδη γνωστό, η υπουργική απόφαση ήταν απαραίτητη για να «τρέξουν» οι επόμενοι διαγωνισμοί, καθώς θα ενέκρινε το εύρος ισχύος των φωτοβολταϊκών έργων που πρέπει να κατακυρώνουν τιμή αναφοράς μέσω διαγωνισμών, συμμετέχοντας πλέον σε μία ενοποιημένη κατηγορία.
Έτσι, με δεδομένο ότι η απόφαση υπογράφηκε στις 27 Φεβρουαρίου, μεσολαβεί επαρκές διάστημα έως τον Μάιο, για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής και τα επόμενα στάδια της διαδικασίας, μέχρι τη διεξαγωγή των δημοπρασιών.
Η ενοποιημένη κατηγορία των φωτοβολταϊκών αποτελεί το καινούριο στοιχείο στον επόμενο διαγωνιστικό «γύρο», στην οποία θα συμμετάσχουν έργα ισχύος από 500 KW έως και 20 MW.
Έως και τις προηγούμενες διαδικασίες, υπήρχαν δύο ξεχωριστές δημοπρασίες για φωτοβολταϊκούς σταθμούς, μία για εγκαταστάσεις έως 1 MW και μία για σταθμούς με ισχύ από 1 MW έως και 20 MW.
Στην περίπτωση των αιολικών έργων, αντίθετα, έχει παραμείνει ίδιο το εύρος ισχύος των πάρκων που πρέπει υποχρεωτικά να «περάσουν» από διαγωνισμό, δηλαδή από 3 έως μέχρι και 50 MW.

«Μεταφορά» ισχύος στο νέο διαγωνισμό των φωτοβολταϊκών

Όσον αφορά τη δημοπρατούμενη ισχύ στους δύο διαγωνισμούς, στη διαδικασία για τα φωτοβολταϊκά θα «μεταφερθεί» και η ισχύς από τον προηγούμενο διαγωνισμό για «μεγάλα» φωτοβολταϊκά έργα, ο οποίος ακυρώθηκε.
Στην περίπτωση των αιολικών, θα διατεθεί ισχύς από το «απόθεμα» που προβλέπεται από το 2019, στο πλαίσιο του «οδικού χάρτη» που έχει καταρτισθεί για τη λειτουργική ενίσχυση νέων έργων ΑΠΕ έως το 2020.
Υπενθυμίζεται πως λίγες εβδομάδες νωρίτερα, και πιο συγκεκριμένα στις 15 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος κοινός διαγωνισμός για νέα έργα ΑΠΕ, στον οποίο δηλαδή θα διεκδικήσουν τιμή αναφοράς τόσο φωτοβολταϊκά όσο και αιολικά πάρκα.
Δικαίωμα συμμετοχής στον κοινό διαγωνισμό θα έχουν επενδυτές που προγραμματίζουν αιολικούς σταθμούς ισχύος άνω των 50 MW (ή συγκροτήματα αιολικών με συνολική ισχύ τουλάχιστον 50 MW), φωτοβολταϊκούς άνω των 20 MW (ή συγκροτήματα φωτοβολταϊκών με συνολική ισχύ τουλάχιστον 20 MW), φωτοβολταϊκά που έχουν ενταχθεί στη διαδικασία fast track, καθώς και έργα με κοινό σημείο σύνδεσης.
Η μέγιστη ισχύς προς δημοπράτηση έχει ορισθεί στα 600 MW, ενώ το επίπεδο ανταγωνισμού στο 40%.
Επομένως, η ισχύς που τελικά θα δημοπρατηθεί θα είναι 1,4 φορές μικρότερη από τη συνολική ισχύ των υποψήφιων έργων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης