Ενέργεια

Εντός Μαρτίου η απόφαση της Κομισιόν για το Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας – Πιέσεις οικολόγων για αρνητική εισήγηση

Εντός Μαρτίου η απόφαση της Κομισιόν για το Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας – Πιέσεις οικολόγων για αρνητική εισήγηση

Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι ο ελληνικός Μηχανισμός θα επιτρέψει τη συνέχιση των επιχορηγήσεων στις υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες και στην υπό κατασκευή μονάδα της Πτολεμαίδας

Έως τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να εκδοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η απόφαση για τον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος, μέρος του οποίου θα είναι και τα περίφημα λιγνιτικά ΑΔΙ, που αποτελούν μια κρίσιμη παράμετρο του διαγωνισμού πώλησης των λιγιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Και ενώ οι συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της Κομισιόν βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και όπως έγραψε χθες (14/3) το World Energy News, το ΥΠΕΝ έχει ενσωματώσει ήδη τις παρατηρήσεις των υπηρεσιών της Επιτροπής και αναμένει το πράσινο φως για την προκοινοποίηση του Μηχανισμού, στις Βρυξέλλες ακτιβιστές και οικολόγοι πιέζουν για την απόρριψη του ελληνικού σχεδίου υποστηρίζοντας ότι η προβλεπόμενη επιδότηση σε νέα λιγνιτική παραγωγή παραβιάζει τους κανόνες της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού.  
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Μόνιμος Μηχανισμός Επάρκειας Ισχύος όπως και όλα τα αντίστοιχα σχήματα στις άλλες χώρες της ΕΕ, εμπίπτει στις διατάξεις περί κρατικών ενισχύσεων και γι’ αυτό η συμβατότητά του με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ ελέγχεται εκ των προτέρων από την Κομισιόν.
Η έγκριση του νέου συστήματος, που θα αντικαταστήσει τα παλαιά ΑΔΙ και τον Προσωρινό Μηχανισμό Ευελιξίας, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από την ελληνική πλευρά, καθώς παίζει κυρίαρχο ρόλο στη διαδικασία πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ σε Μελίτη και Μεγαλόπολη.
Άλλωστε στον προηγούμενο, αποτυχημένο διαγωνισμό της ΔΕΗ για τη λιγνιτική αποεπένδυση, οι υποψήφιοι επενδυτές ζητούσαν να υπάρχει η απόφαση της Κομισιόν για τα λιγνιτικά ΑΔΙ, ώστε να μπορούν να υπολογίσουν τη βιωσιμότητα των μονάδων.
Μάλιστα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, εν όψει και της προκήρυξης του νέου διαγωνισμού έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες της Κομισιόν ένα comfort letter για τον Μηχανισμό αν όχι την οριστική έγκριση του.  

Απόρριψη του ελληνικού σχεδίου ζητούν οι οικολόγοι

Και ενώ όλα αυτά είναι σε εξέλιξη, το Euractiv γράφει ότι ακτιβιστές και οικολόγοι πιέζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απορρίψει το ελληνικό σχήμα για τα ΑΔΙ, υποστηρίζοντας ότι το σχετικό προσχέδιο που έχει κοινοποιηθεί θα επιτρέψει την επιδότηση από την πίσω πόρτα μίας νέας λιγνιτικής μονάδας στην Ελλάδα, δηλαδή της Πτολεμαίδας 5, παραβιάζοντας τους πρόσφατα επικαιροποιημένους κανόνες της ΕΕ για την αγορά ηλεκτρισμού.
Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι ο ελληνικός Μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για να επιτρέψει τη συνέχιση των επιχορηγήσεων στις υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες,  καθώς και στην υπό κατασκευή μονάδα της Πτολεμαίδας.
Εξάλλου ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Florent Marcellesi υπέβαλε στην Επιτροπή επείγουσα κοινοβουλευτική ερώτηση τον περασμένο μήνα, λέγοντας ότι «οι νόμιμες επιδοτήσεις, υπό το καθεστώς των μηχανισμών επάρκειας ισχύος που συμφωνούνται με τις χώρες - μέλη πρέπει να αποσαφηνιστούν επειγόντως» και να συμμορφωθούν με τους πρόσφατα θεσπισμένους κανόνες για την  αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΕ έχει εγκρίνει μηχανισμούς επάρκειας ισχύος που επιδοτούν ανθρακικές μονάδες σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Γερμανίας κ.α.
Με το νέο κανονισμό, που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση απέκλεισε κάθε κρατική ενίσχυση για νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.
Ωστόσο επέτρεψε ένα μεταβατικό καθεστώς για μονάδες που ήδη κατασκευάζονται, καθώς και για υφιστάμενες μονάδες που θα μπορούν να λαμβάνουν επιδότηση τουλάχιστον ως το 2025.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης