Διεθνή

Βρετανία: Υπέρ της παράτασης του Άρθρου 50 η πλειοψηφία των βουλευτών

Βρετανία: Υπέρ της παράτασης του Άρθρου 50 η πλειοψηφία των βουλευτών
Παράταση του Άρθρου 50 πέραν της 29ης Μαρτίου 2019 επιθυμούν οι Βρετανοί
Υπέρ της παράτασης του Άρθρου 50 τάχθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των Βρετανών βουλευτών, με δεδομένο το αδιέξοδο στο οποίο έχει φθάσει η διαδικασία της εξόδου της χώρας από την ΕΕ.
Στη σημερινή (14/3) μακρά διαδικασία στο βρετανικό κοινοβούλιο, 412 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της παράτασης του συγκεκριμένου άρθρου και 202 κατά.
Είχε προηγηθεί μία ακόμη ψηφοφορία κατά την οποία 249 βουλευτές τάχθηκαν κατά την προκήρυξης ενός νέου δημοψηφίσματος για το Brexit.
Πλέον η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει αίτημα στην ΕΕ για παράταση της όλης διαδικασίας, η οποία τυπικά ολοκληρώνεται στις 29 Μαρτίου 2019.
Ήδη ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Donald Tusk έχει ταχθεί υπέρ μίας τέτοιας εξέλιξης, ενώ την ίδια στιγμή η Theresa May εμφανίζεται πρόθυμη να καταφύγει εκ νέου στο βρετανικό κοινοβούλιο και να θέσει σε νέα ψηφοφορία τη συμφωνία με την ΕΕ, η οποία, πάντως, έχει καταψηφιστεί δύο φορές.
Χθες οι Βρετανοί βουλευτές ψήφισαν όχι στο ενδεχόμενο η χώρα τους να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να υπάρξει κάποιας μορφής συμφωνία.
Βάσει της ψηφοφορίας 312 βουλευτές ψήφισαν κατά της ύπαρξης ενός «no deal Brexit» ενώ 308 ψήφισαν υπέρ.
Όπως αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ στόχος της κυβέρνησης είναι να καταθέσει αίτημα ώστε η εφαρμογή του Άρθρου 50 να παραταθεί έως και τον Ιούνιο του 2019.
Ήδη η Βρετανή πρωθυπουργός, η οποία δεν έχει σταματήσει να μετρά κοινοβουλευτικές ήττες, είχε ξεκαθαρίσει ότι θα ψηφίσει κατά του ενδεχόμενου εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.
Αρκούντως απαισιόδοξος, πάντως, εμφανίζεται για τις εξελίξεις ο M. Barnier, ειδικός διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, ο οποίος «βλέπει» ένα «no deal Brexit» ως την ισχυρότερη πιθανότητα, τουλάχιστον βάσει των καταστάσεων που ισχύουν αυτή τη στιγμή.


ΕΕ: Υπέρ μιας μακράς παράτασης για το Brexit τάσσεται ο Tusk

Υπέρ μιας μακράς παράτασης για το Brexit τάσσεται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, εν όψει της νέας κρίσιμης ψηφοφορίας στο βρετανικό κοινοβούλιο για την παράταση του άρθρου 50.
«Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων μου θα προτείνω στα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να είναι ανοιχτά σε μία μακρά παράταση, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο κρίνει ότι αυτή είναι απαραίτητη για να εξετάσει ξανά τη στρατηγική του όσον αφορά το Brexit και να ανοικοδομήσει συναίνεση σχετικά με αυτό», αναφέρει στο Twitter ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.



Hammond (ΥΠΟΙΚ Βρετανίας): Πιθανόν η ΕΕ να επιμείνει σε μακρά παράταση

O υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Philip Hammond δήλωσε ότι η ΕΕ πιθανόν να επιμείνει σε μια μακρά παράταση στο Brexit αν η κυβέρνηση της Τερέζας Μέι ζητήσει παράταση στη διαδικασία.
"Αυτό δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχό μας και η ΕΕ μας στέλνει το μήνυμα ότι μόνο με συμφωνία είναι πιθανό να μας δώσει μια περιορισμένη 'τεχνική' παράταση ώστε να ολοκληρωθεί η νομική διαδικασία.
Αν δεν έχουμε συμφωνία και αν εξακολουθήσουμε να συζητάμε μεταξύ μας ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να προχωρήσουμε, τότε είναι πολύ πιθανό η ΕΕ να επιμείνει σε μια σημαντικά μεγαλύτερη περίοδο (παράτασης)", δήλωσε ο υπουργός σήμερα στο Sky News.

Goldman Sachs: Στο 60% αυξήθηκαν οι πιθανότητες να περάσει η May τη συμφωνία για το Brexit

Στο 60% αυξήθηκαν οι πιθανότητες η πρωθυπουργός Theresa May να καταφέρει να επικυρωθεί η συμφωνία της για την αποχώρηση από την ΕΕ, σύμφωνα με την Goldman Sachs, καθώς χθες το βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε την επιλογή ενός Brexit χωρίς συμφωνία.
Η νέα εκτίμηση αυξάνει τις πιθανότητες από το 55% που ήταν η χθεσινή πρόβλεψη.
Σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, εξακολουθεί να υπάρχει «σημαντική» πιθανότητα το Brexit να αντιστραφεί μέσω ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.
Οι πιθανότητες για αυτό είναι στο 35%.
Η τράπεζα μείωσε περαιτέρω την πιθανότητα για ένα Brexit χωρίς συμφωνία στο 5% από το 10%.

Στο... Θεό προσεύχονται οι Βρετανοί για να καταλήξουν θετικά οι διαπραγματεύσεις για το Brexit!

Viral έχει γίνει στα βρετανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης το κάλεσμα μιας εκκλησίας στο Ηνωμένο Βασιλείο, προκειμένου να καταλήξουν θετικά οι διαπραγματεύσεις για το Brexit!
Όπως αναφέρει η αφίσα, η εκκλησία είναι ανοιχτή για προσευχές, από τις 9:15 το πρωί και για 30 λεπτά, προκειμένου να ευοδοθούν οι διαπργματεύσεις.
Αυτή η... "προσφορά" στους πιστούς θα είναι μέχρι τις 29 Μαρτίου, δηλαδή την καταληκτική ημερομηνία για το Brexit.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης