Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Νότια Αφρική: Άρχισε τις περικοπές ρεύματος και πάλι η Eskom

Νότια Αφρική: Άρχισε τις περικοπές ρεύματος και πάλι η Eskom

Η Eskom κόβει 2.000 MW από το εθνικό δίκτυο

Η κρατική ενεργειακή εταιρεία της Νότιας Αφρικής, Eskom, ενίσχυσε τις περικοπές ρεύματος την Πέμπτη μετά από μια βλάβη στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής Kusile, επιδεινώνοντας το έλλειμμα παραγωγικής ικανότητας και υπενθυμίζοντας στους επενδυτές τους κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη.
Η Eskom προμηθεύει περισσότερο από το 90% της ενέργειας της πιο εκβιομηχανισμένης οικονομίας της Αφρικής, αλλά έχει υποστεί επανειλημμένα πλήγματα στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και είναι αντιμέτωπη με χρέος ύψους 420 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τα προβλήματά της αποτελούν μείζονα πρόκληση για τον Πρόεδρο Cyril Ramaphosa, καθώς απειλούν τις προσπάθειες που καταβάλλει για την απομάκρυνση της οικονομίας από μια παρατεταμένη ύφεση πριν από τις εθνικές εκλογές τον Μάιο.
Τα έργα Kusile και Medupi θα είναι δύο από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στον κόσμο όταν ολοκληρωθούν, αλλά είναι εκτός χρονοδιαγράμματος και δεκάδες δισεκατομμύρια ραντάρ πάνω από τον προϋπολογισμό. Οι λίγες μονάδες στο Kusile και το Medupi που είναι σε σύνδεση έχουν αποδειχθεί  αναξιόπιστες.
"Η πρώτη μονάδα στην εμπορική λειτουργία του  Kusile έκλεισε σήμερα το πρωί, οδηγώντας το σύστημα σε έλλειμμα", δήλωσε στο Reuters ο Andrew Etzinger, επικεφαλής της Eskom.
"Η ανεπαρκής συντήρηση τα τελευταία χρόνια σημαίνει ότι πολλοί άλλοι σταθμοί άνθρακα αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα", πρόσθεσε.
Η Eskom δήλωσε ότι θα μειώσει 2.000 μεγαβάτ (MW) σε περιστροφική βάση σε εθνικό επίπεδο από τις 1300 GMT, πιθανώς μέχρι τις 21.00 GMT, ένα μήνα μετά την εφαρμογή μερικών από τις χειρότερες περικοπές σε αρκετά χρόνια. Είχε προηγουμένως πει ότι θα περικόψει 1.000 MW.
Ο Etzinger δήλωσε ότι περίπου 12.000 MW της χωρητικότητας περίπου από τα 45.000 MW της  Eskom ήταν εκτός σύνδεσης εξαιτίας απρογραμμάτιστων διακοπών.
Οι τελευταίες περικοπές ρεύματος ανακοινώθηκαν καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι οι βασικοί τομείς της μεταλλευτικής και της μεταποιητικής βιομηχανίας της Νότιας Αφρικής παρέμειναν αδύναμα, καταγράφωντας  υποχώρηση 0,5% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση του Ramaphosa έχει υποσχεθεί να εισφέρει 23 δισεκατομμύρια rant (1,6 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως τα επόμενα τρία χρόνια για να ενισχύσει τον ισολογισμό της Eskom, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα.
Την Πέμπτη, το υπουργικό συμβούλιο δήλωσε ότι ανησυχεί για τις επιδόσεις των Medupi και Kusile και ότι μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που διορίστηκαν για να αξιολογήσει τις τεχνικές προκλήσεις της Eskom θα πρέπει να καταρτίσει μια προκαταρκτική έκθεση μέσα σε ένα μήνα.

Η οικονομία της Νότιας Αφρικής ξεκίνησε το έτος σε αδύναμη βάση, ακόμη και πριν από τις περικοπές του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πέμπτης. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα προβλήματα ενέργειας είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην αδύναμη επιχειρηματική εμπιστοσύνη.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης