Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές με τα «βλέμματα» σε Brexit και Κίνα

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές με τα «βλέμματα» σε Brexit και Κίνα
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,21% στις 28.868,50 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα (14/3) οι αγορές της Ασίας, καθώς η αισιοδοξία που επικρατεί για το ενδεχόμενο συμφωνίας για το Brexit αντισταθμίστηκε από την επιβράδυνση που σημειώθηκε στη βιομηχανική παραγωγή της Κίνας για το πρώτο δίμηνο του 2019.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με οριακή άνοδο της τάξεως του +0,04% στις 21.298 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Rakuten και Kobe Steel ενισχύθηκαν κατά +2,76% και +1,31% αντίστοιχα.
Ο δείκτης Kopsi στη Νότια Κορέα έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,34% στις 2.155,68 μονάδες, παρά το γεγονός ότι η μετοχή της Hyundai Motor υποχώρησε κατά -2,86%.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,21% στις 28.868,50 μονάδες, παρά το γεγονός ότι οι μετοχές των AAC και Sunny Optical υποχώρησαν κατά -3,21% και -3,28% αντίστοιχα.
Αντίθετα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά -1,20% στις 2.990,69 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component έκλεισε με πτώση της τάξεως του -1,81% στις 9.417,93 μονάδες.
Επιβράδυνση κατέγραψε η ετήσια ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2019, σύμωνα με τα σημερινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, παρά την ανάκαμψη που σημειώθηκε στις εγχώριες επενδύσεις.
Συγκεκριμένα, η συνολική βομηχανική παραγωγή της χώρας κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +5,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιας ανόδου +5,7% τον Δεκέμβριο του 2018.
Παράλληλα, τα στοιχεία αποδείχθηκαν οριακά κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων της Wall Street Journal, οι οποίοι ανέμεναν ετήσια άνοδο της τάξεως του +5,5%.
Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας, η παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου αυξήθηκε κατά +5,6% σε ετήσια βάση, την ίδια στιγμή που η παραγωγή στον τομέα ενέργειας και νερού διαμορφώθηκε στο +6,8%.
Όσον αφορά τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, σημειώθηκε πτώση της τάξεως του -0,24% στις 10.348,65 μονάδες.
Οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους και στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Donald Trump ότι ενώ υπάρχει αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες, η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις εφόσον οι όροι δεν είναι ευνοϊκή για τον ίδιο.
«Κάνουμε σπουδαίες συμφωνίες ή δεν κάνουμε συμφωνίες καθόλου», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του Donald Trump, προσθέτοντας ότι στη δεύτερη περίπτωση «θα συνεχίσουμε με τους δασμούς».
Άνοδο καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, δεχόμενο ώθηση τόσο από την πτώση που σημειώθηκε στα αποθέματα αμερικανικού αργού την περασμένη εβδομάδα, όσο και από τις αναφορές ότι η Ουάσιγκτον στοχεύει σε περαιτέρω μείωση των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου 2019 για το Brent ενισχύεται κατά +0,38% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 67,81 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,26% στα 58,41 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης, η Ουάσιγκτον στοχεύει σε μείωση των εξαγωγών της Τεχεράνης κατά -20% μέχρι τον Μάιο του 2019, κοντά στα 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Ωστόσο, οι αναλυτές τονίζουν ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να περιορίσουν πλήρως τις εξαγωγές του Ιράν, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε σημαντική άνοδο των τιμών, κάτι το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν επιθμεί.
Όσον αφορά τα αποθέματα αμερικανικού αργού για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 8 Μαρτίου 2019, σημειώθηκε πτώση κατά 3,86 εκατ. βαρέλια, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 3,66 εκατ. βαρέλια.
Παράλληλα, η παραγωγή της χώρας σημείωσε επίσης πτώση κατά την περασμένη εβδομάδα, και συγκεκριμένα στα 100 χιλ. βαρέλια, στα 12 εκατ. βαρέλια συνολικής ημερήσιας παραγωγής.

www.worldenergynews.gr