Βρετανία: Καταψηφίστηκε από το κοινοβούλιο το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία

Βρετανία: Καταψηφίστηκε από το κοινοβούλιο το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία
Απαισιόδοξος για τις εξελίξεις εμφανίζεται ο ειδικός διαπραγματευτής της ΕΕ, M. Barnier
Όχι στο ενδεχόμενο η χώρα τους να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να υπάρξει κάποιας μορφής συμφωνία, ψήφισαν οι Βρετανοί βουλευτές. 
Βάσει της ψηφοφορίας 312 βουλευτές ψήφισαν κατά της ύπαρξης ενός «no deal Brexit» ενώ 308 ψήφισαν υπέρ.
Θα ακολουθήσει μία ακόμη ψηφοφορία την Πέμπτη 14/3 προκειμένου η Βρετανία να καταθέσει αίτημα παράτασης της ισχύος του Άρθρου 50, με δεδομένο ότι η καταλυτική ημερομηνία για έξοδο από την Ένωση είναι η 29η Μαρτίου 2019.
Ήδη η Βρετανή πρωθυπουργός, η οποία δεν έχει σταματήσει να μετρά κοινοβουλευτικές ήττες, είχε ξεκαθαρίσει ότι θα ψηφίσει κατά του ενδεχόμενου εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.
Αρκούντως απαισιόδοξος, πάντως, εμφανίζεται για τις εξελίξεις ο M. Barnier, ειδικός διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, ο οποίος «βλέπει» ένα «no deal Brexit» ως την ισχυρότερη πιθανότητα, τουλάχιστον βάσει των καταστάσεων που ισχύουν αυτή τη στιγμή.

Άρση δασμών και αποφυγή του «σκληρού συνόρου» σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία

Σε άρση των δασμών εισαγωγής σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων και αποφυγή του λεγόμενου «σκληρού συνόρου» μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας θα προχωρήσει η Βρετανία, στην περίπτωση ενός Brexit άνευ συμφωνίας, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα μέτρα αυτά, τα οποία είπε ότι θα είναι προσωρινά, ενόψει της ψηφοφορίας σήμερα το βράδυ στη Βουλή για το εάν η Βρετανία θα πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, μια προοπτική που έχει ανησυχήσει πολλούς εργοδότες καθώς πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς η ημερομηνία της 29ης Μαρτίου, οπότε και θεωρητικά θα γίνει το Brexit.
Η πρωθυπουργός Theresa May υπέστη μια δεύτερη, βαριά ήττα στο κοινοβούλιο αργά χθες για την συμφωνία αποχώρησης στην οποία κατέληξε με την ΕΕ, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για ένα απότομο, οικονομικά επιζήμιο Brexit χωρίς μεταβατική συμφωνία.
Ωστόσο, οι βουλευτές αναμένεται να καταψηφίσουν ένα Brexit άνευ συμφωνίας και στη συνέχεια, αύριο, να ψηφίσουν υπέρ του να αιτηθούν μια καθυστέρηση στο Brexit.
Βάσει του σχεδίου για τους δασμούς στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, με ισχύ έως και 12 μήνες, το 87% των συνολικών εισαγωγών στο Ηνωμένο Βασίλειο βάσει αξίας δεν θα υπόκεινται σε δασμούς, συγκριτικά με το 80% σήμερα.
Το νέο σύστημα θα σημαίνει ότι το 82% των εισαγωγών από την ΕΕ θα είναι αδασμολόγητες, από το 100% σήμερα, ενώ το 92% των εισαγωγών από τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου δεν θα υπόκειται σε δασμούς στα σύνορα, συγκριτικά με το 56% σήμερα. Παράλληλα θα συνεχίσουν να ισχύουν κάποια μέτρα προστασίας για τους Βρετανούς παραγωγούς, όπως για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, τους εκτροφείς βοοειδών, προβάτων, χοίρων, πουλερικών και τους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων.
Η μείωση των δασμών εισαγωγής για τα εισαγόμενα προϊόντα θα αμβλύνει το πλήγμα για τους Βρετανούς καταναλωτές από την αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, το οποίο μάλλον θα προκαλέσει σημαντική πτώση της στερλίνας και θα καταστήσει ακριβότερες τις εισαγωγές.
Παράλληλα, ωστόσο, φέρνει πολλές εταιρίες μεταποίησης αντιμέτωπες με φθηνότερο ανταγωνισμό από το εξωτερικό και, εάν διατηρηθεί το σύστημα αυτό, οι χαμηλοί ή οι μηδενικοί δασμοί θα στερήσουν από τη Βρετανία πιθανά επιχειρήματα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να εξασφαλίσει παραχωρήσεις από άλλες χώρες σε μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες.
Στα ιρλανδικά σύνορα, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι δεν θα προχωρήσει σε νέους ελέγχους για τα προϊόντα που μεταφέρονται από τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας στην περίπτωση ενός Brexit άνευ συμφωνίας, τονίζοντας ότι το σχέδιο είναι προσωρινό και μονομερές.
«Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα αναγνωρίζουν τις ιδιαίτερες συνθήκες της Βόρειας Ιρλανδίας», ανέφερε σε ανακοίνωση η Κάρεν Μπράντλεϊ, η Βρετανίδα υπουργός αρμόδια για την Βόρεια Ιρλανδία. «Αυτές οι ρυθμίσεις μπορούν να είναι μόνο προσωρινές και βραχυπρόθεσμες».
Η Βρετανία θα επιδιώξει επειγόντως συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ιρλανδική κυβέρνηση για να συμφωνήσει μακροπρόθεσμα μέτρα προκειμένου να αποτραπεί ένα σκληρό σύνορο.
Τα προϊόντα που θα περνούν τα σύνορα από την Ιρλανδία στη Βόρεια Ιρλανδία δεν θα υπόκεινται σε νέο καθεστώς δασμών εισαγωγής.

Ψηφοφορία για παράταση ισχύος του Άρθρου 50

Θα υπάρξει ψηφοφορία την Πέμπτη 14/3 για το εάν θα κατατεθεί αίτημα παράτασης της εφαρμογής του Άρθρου 50, δηλαδή της διετούς διαδικασίας για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.
Μόλις 17 μέρες έμειναν μέχρι την προθεσμία του Brexit και σαφώς οι πιθανότητες να υπερψηφιστεί ένα τέτοιο αίτημα από τους Βρετανούς βουλευτές είναι πολύ υψηλές.
Υπάρχουν, πάντως, κάποιοι –κυρίως οπαδοί του Brexit- που φοβούνται  ότι κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε νέο δημοψήφισμα ή και σε ακύρωση του Brexit.
Η επέκταση του Άρθρου 50 δημιουργεί, επίσης, την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, κυρίως εάν η May αποφασίσει ότι δεν μπορεί να χειριστεί, πλέον, την όλη κατάσταση.
Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν επιβεβαίωσε ότι θα εισαγάγει τη νομοθεσία που είναι αναγκαία για να καταστεί πραγματικότητα η επέκταση του Άρθρου 50, ούτε έδωσε λεπτομέρειες για τις προτάσεις της.
«Αυτό το Σώμα θα πρέπει να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση.
Θέλει να ανακαλέσει το Άρθρο 50;
Θέλει να διεξαγάγει δεύτερο δημοψήφισμα;
Ή μήπως θέλει να φύγει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία;», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η May.

www.worldenergynews.gr

worldenergynews.gr