Ενέργεια

Καθοριστική η Συμβολή του ΙΕΝΕ στα Ενεργειακά Δρώμενα στη ΝΑ Ευρώπη με την Ημερίδα «Η Γεωπολιτική της Ενεργειακής Μετάβασης»

tags :
Καθοριστική η Συμβολή του ΙΕΝΕ στα Ενεργειακά Δρώμενα στη ΝΑ Ευρώπη με την Ημερίδα «Η Γεωπολιτική της Ενεργειακής Μετάβασης»
Η Ημερίδα αποτέλεσε τμήμα μιας σειράς εκδηλώσεων που διοργανώνει το ΙΕΝΕ, με θέμα την «Ενεργειακή Μετάβαση» και το πώς αυτή θα επηρεάσει τις χώρες της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης και της Αν. Μεσογείου, σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα με θέμα «Γεωπολιτική της Ενεργειακής Μετάβασης» (2nd IENE Colloquium on “The Geopolitics of Energy Transition”) που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) την Τρίτη, 5 Μαρτίου 2019.
Η ιδιαίτερα επίκαιρη εκδήλωση του ΙΕΝΕ πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, στο Αμφιθέατρο «Γιώργος Κρανιδιώτης», με την παρουσία και συμμετοχή κορυφαίων εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας από το χώρο των Διεθνών Σχέσεων, καθώς και ειδημόνων σε θέματα ενέργειας από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία, την Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Τουρκία,  το Ισραήλ, την Κύπρο και από την Ελλάδα.
Αντικείμενο της εφετινής Ημερίδας ήταν η ανασκόπηση των ενεργειακών πολιτικών, των δραστηριοτήτων και των εν εξελίξει έργων στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, αλλά και πέραν αυτής, καθώς και η διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο διαμορφώνονται οι σύγχρονες γεωπολιτικές τάσεις.
Η Ημερίδα αποτέλεσε τμήμα μιας σειράς εκδηλώσεων που διοργανώνει το ΙΕΝΕ, με θέμα την «Ενεργειακή Μετάβαση» και το πώς αυτή θα επηρεάσει τις χώρες της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης και της Αν. Μεσογείου, σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση.
Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Γιάννης Χατζηβασιλειάδης, Πρόεδρος του ΙΕΝΕ, ο οποίος είπε πως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μπορούν να αλλάξουν το συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ των χωρών, ενώ ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός και από την πλευρά του κ. Κωστή Σταμπολή, Εκτελεστικού Διευθυντή του Ινστιτούτου.
Ακολούθως, το λόγο έλαβε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος επισήμανε πως η Κλιματική Αλλαγή, οι Μεταρρυθμίσεις και η Ασφάλεια αποτελούν τις τρεις λέξεις -κλειδιά, γύρω από τις οποίες ξεδιπλώνεται η μεγάλη αλλαγή στον ενεργειακό τομέα και η υλοποίηση όλων των παρεμβάσεων της παρούσας κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Αναφερόμενος, επίσης, στη διασύνδεση των νησιών ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι το 2022 θα έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση τόσο των Κυκλάδων όσο και της Κρήτης ενώ στα νησιά που δεν θα διασυνδεθούν, θα εφαρμοστούν τεχνολογίες ΑΠΕ σε συνδυασμό με συστήματα αποθήκευσης, προκειμένου να απαλλαγούν από το πετρέλαιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που είναι πλέον μη αποδεκτό.
Ο Υπουργός, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημασία της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων μετά και την έντονη κινητικότητα που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝ.ΑΛ) και πρώην υπουργός, Γιάννης Μανιάτης ο οποίος αφού εξήρε το κύρος του ΙΕΝΕ, λέγοντας πως αποτελεί το καλύτερο ενεργειακό think tank στην Ελλάδα για την ακαδημαϊκή, πολιτική και επιχειρηματική κοινότητα, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τους καθυστερημένους, όπως τους χαρακτήρισε, χειρισμούς της στην κύρωση των συμβάσεων με τις ExxonMobil- Total-ΕΛΠΕ, στην Κρήτη, τονίζοντας πως «χρειαζόμαστε επιταχυντές και όχι επιβραδυντές του εθνικού χρόνου.»

Ο κ. Μανιάτης είπε, επίσης, πως η Ελλάδα πρέπει να μετασχηματιστεί στη μεγαλύτερη Τεχνική Βάση Συντήρησης Εξεδρών άντλησης Υδρογονανθράκων, κατασκευής αγωγών φυσικού αερίου και Μονάδων ΑΠΕ, ιδιαίτερα Αιολικών και Γεωθερμίας, στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για συμμετοχή της Βιομηχανίας, κατά 20% στο ΑΕΠ, των κρατών – μελών.

Τις πολύ σημαντικές ομιλίες των κ.κ. Σταθάκη και Μανιάτη ακολούθησε η έναρξη των εργασιών της πρώτης Συνεδρίας, την οποία συντόνισε ο κ. Χρήστος Δήμας, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΙΕΝΕ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας και Γεωπολιτικής του Ινστιτούτου και είχε ως θέμα: «Παγκόσμιες και Περιφερειακές Εξελίξεις και ο Αντίκτυπός τους στον Ενεργειακό Κλάδο.

Ο κ. John Roberts, Energy Security Specialist, Scotland, UK έλαβε πρώτος το λόγο και προέβη σε μια σύνοψη των ενεργειακών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως η Ρωσία, από την οποία εξαρτάται σε συντριπτικό βαθμό η Ευρώπη για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της σε φυσικό αέριο, δεν είναι «ένας φυσιολογικός προμηθευτής, αφού λειτουργεί κατά καιρούς και κατά τρόπους που αποσταθεροποιούν ολόκληρες περιοχές, όπως η Κριμαία», ενώ έκανε ειδική μνεία στα θέματα ασφάλειας τροφοδοσίας της αγοράς.

Επίσης, στην πρώτη συνεδρία μίλησαν ο Dr. Danila Bochkarev, Senior Fellow, Energy, EastWest Institute, Belgium, ο οποίος αναφέρθηκε στα ζητήματα εναρμόνισης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που εφαρμόζεται για τα εθνικά ύδατα των χωρών-μελών της ΕΕ, η Δρ. Nεκταρία Καρακατσάνη, Μέλος του ΔΣ της ΡΑ, η οποία ανέλυσε το ζήτημα της σταδιακής απανθρακοποίησης της οικονομίας και του μετασχηματισμού του ελληνικού ενεργειακού κλάδου και ο Καθηγητής Ionut Purica, Executive Director, Advisory Center for Energy and Environment, Romanian Academy, Romania, ο οποίος αναφέρθηκε στα ενεργειακά δεδομένα και τις εξελίξεις στην Ρουμανία.

Ακολούθως, στη δεύτερη συνεδρία που ακολούθησε, με θέμα: «Οι Τελευταίες Εξελίξεις στο Χώρο του Πετρελαίου και του Φυσικού Αερίου και η Γεωπολιτική Σημασία τους», υπό τον συντονισμό του κ. John Roberts. βασικοί ομιλητές ήταν η Dr Gina Cohen, Consultant to the Natural Gas Industry, Israel, η οποία επισήμανε τα εγγενή προβλήματα που ανακύπτουν στον τομέα της διαχείρισης των σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε στη θαλάσσια ζώνη ανάμεσα σε Ισραήλ-Κύπρο και Αίγυπτο, ο Δρ. Γιάννης Μπασιάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), ο οποίος τόνισε τα τεχνικά σημεία και τη σημασία της ανάπτυξης της έρευνας υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και η Δρ. Μαρίκα Καραγιάννη, Ειδήμων σε θέματα ενέργειας της Κασπίας, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία εξήγησε τη στρατηγική σπουδαιότητα της μεταφοράς, μέσω διασυνδετηρίων αγωγών, του φυσικού αερίου από την Κασπία Θάλασσα.

Ακόμη, στη δική της παρέμβαση, η κα Αλεξάνδρα Σδούκου, Μέλος του ΔΣ της ΕΔΕΥ και Σύμβουλος για Θέματα Ενέργειας του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρθηκε διεξοδικά στα βήματα που έχει να κάνει η Ελλάδα στο δρόμο για την Ενεργειακή Μετάβαση και τη στροφή στις ΑΠΕ και υπογράμμισε τη σημασία της πρόβλεψης του ΙΕΝΕ για την υψηλή εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές ενέργειας, σε συνάρτηση με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
Τέλος, στην τρίτη συνεδρία της Ημερίδας του ΙΕΝΕ, με θέμα: «Διασυνδέσεις Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου, Ολοκλήρωση της Ενεργειακής Αγοράς και Ενεργειακή Ασφάλεια», συντονιστής ήταν ο κ. Κωστής Σταμπολής, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου.
Μίλησαν κατά σειρά, ο κ. Gökhan Yardım, Partner and Manager, ADG Anadolu Naturalgas Consultancy and Trade Ltd., ο κ. Slavtcho Neykov, Chairman of the Board of Managers, Energy Management Institute Under the auspices Sponsors Media Partner, ο Δρ. Ιωάννης Μάργαρης, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΔΣ και Chief Technology, System Planning and Strategy Officer, του ΑΔΜΗΕ, ο κ. Γεράσιμος Αυλωνίτης, Σύμβουλος Αρμόδιος για Ρυθμιστικά Θέματα του ΔΕΣΦΑ, ο κ. Αναστάσιος Τόσιος, Εμπορικός Διευθυντής της Εταιρείας Διανομής Αερίου Αττικής (ΕΔΑ Αττικής) Α.Ε. και ο κ. Νίκος Σοφιανός, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής του ΙΕΝΕ και Πρόεδρος της Επιτροπής ΑΠΕ του Ινστιτούτου.
Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη σημασία της προώθησης της κατασκευής των διασυνδετηρίων αγωγών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και στο ζήτημα της σύζευξης των ενεργειακών αγορών και της ασφάλειας εφοδιασμού της ευρύτερης περιοχής.
Η επίκαιρη εκδήλωση του ΙΕΝΕ ολοκληρώθηκε με συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης στην οποία συντόνισε ο κ. John Roberts.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης