Περιβάλλον

Νέα δραματική έρευνα για την ατμοσφαιρική ρύπανση - Σκοτώνει περισσότερους από ό,τι το τσιγάρο

Νέα δραματική έρευνα για την ατμοσφαιρική ρύπανση - Σκοτώνει περισσότερους από ό,τι το τσιγάρο
Η ατμοσφαιρική ρύπανση πιστεύεται ότι προκάλεσε 64.000 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2015
Ο αριθμός των ατόμων που πεθαίνουν λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να υπερβεί τον αριθμό των νεκρών από το κάπνισμα, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Συγκεκριμένα Γερμανοί ερευνητές εκτιμούν ότι 8,8 εκατομμύρια θάνατοι ανά έτος παγκοσμίως μπορούν να αποδοθούν στον μολυσμένο αέρα.
Μόνο στην Ευρώπη εκτιμούν ότι υπάρχουν περισσότεροι από 790.000 πρόσθετοι θάνατοι ως αποτέλεσμα - διπλάσιοι από τους προηγούμενους υπολογισμούς, οι οποίοι δεν κάλυψαν σωστά τα πρόσθετα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων.
«Αυτό σημαίνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί περισσότερους θανάτους ετησίως από ό, τι το κάπνισμα, το οποίο οι εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (Π.Ο.Υ.) μιλούν για επιπλέον 7.2 εκατομμύρια θανάτους το 2015», δήλωσε ο καθηγητής Thomas Munzel του πανεπιστημιακού ιατρικού κέντρου Mainz.
«Το κάπνισμα μπορεί να αποφευχθεί, αλλά η ατμοσφαιρική ρύπανση όχι» πρόσθεσε.
Τα λεπτά σωματίδια σαπουνιού και τα οξείδια του αζώτου (NOx) που αντλούνται από τα καυσαέρια, τα εργοστάσια και τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να αποτελέσουν ένα κοκτέιλ που προκαλεί ζημιά, αυξάνοντας σημαντικά τα ποσοστά καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και σοβαρών κρίσεων άσθματος.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση πιστεύεται ότι προκάλεσε 64.000 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2015, συμπεριλαμβανομένων 17.000 θανατηφόρων περιστατικών καρδιακής και αρτηριακής νόσου.
Στη Γερμανία, η ατμοσφαιρική ρύπανση λέγεται ότι ήταν υπεύθυνη για επιπλέον 124.000 θανάτους το 2015 και 2,4 χρόνια απώλειας ζωής. Ενώ εκτιμάται ότι 81.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ιταλία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης