Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Υποχωρούν οι αγορές της Ασίας εν μέσω γεωπολιτικών ανησυχιών

tags :
Υποχωρούν οι αγορές της Ασίας εν μέσω γεωπολιτικών ανησυχιών
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,45% στις 28.791 μονάδες
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα (13/3) οι αγορές της Ασίας, μετά την άνοδο που σημείωσαν κατά τις προηγούμενες ημέρες, καθώς οι παγκόσμιες γεωπολιτικές ανησυχίες επηρέασαν το κλίμα στις τάξεις των επενδυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,99% στις 21.290,24 μονάδες, καθώς οι μετοχές των SoftBank και Toyota υποχώρησαν κατά -0,42% και -0,50% αντίστοιχα.
Παράλληλα, οι βιομηχανικές παραγγελίες της χώρας σημείωσαν τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση των τελευταίων τεσσάρων μηνών, καθώς οι εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ και Κίνας εξακολουθούν να επηρεάζουν την παγκόσμια ζήτηση.
Οι βιομηχανικές παραγγελίες της Ιαπωνίας ποχώρησαν κατά -5,4% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2018, όταν και είχε σημειωθεί πτώση της τάξεως του -0,1% την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα περιοριστεί στο -1,7%.
Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, οι βιομηχανικές παραγγλίες της χώρας σημειώσαν πτώση της τάξεως του -2,9% έναντι ετήσιας ανόδου +0,9% τον προηγούμενο μήνα και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -2,3%.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,45% στις 28.791 μονάδες, καθώς οι μετοχές των AAC και Geely Automotive υποχώρησαν κατά -2,5% και -0,99% αντίστοιχα.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά -1,09% στις 3.016,95 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο -2,53% και τις 9.592,06 μονάδες.
Επιπλέον, στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kopsi σημείωσε πτώση της τάξεως του -0,41% στις 2.148,41 μονάδες, παρά το γεγονός ότι η ανεργία στη χώρα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών τον Φεβρουάριο του 2019.
Το οσοστό ανεργίας της χώρας υποχώρησε στο 3,7% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2019, έναντι 4,4% τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα περιοριστεί στο 4,2%.
Οι νέες θέσεις εργασίας για το ίδιο διάστημα στη Νότια Κορέα σημείωσαν τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο του τελευταίου έτους, και συγκεκριμένα κατά 263 χιλ. θέσεις, με τη στελέχωση να αφορά κυρίως τον κλάδο υπηρεσιών.
Οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις που σχετίζονται με το Brexit, μετά τη νέα απόρριψη της συμφωνίας ανάμεσα σε Λονδίκο και Βρυξέλλες από το βρετανικό κοινοβούλιο, μόλις 17 ημέρες πριν από την επίσημη ημερομηνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο επίκεντρο παραμένουν και οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα για το εμπόριο, οι οποίες ωστόσο εμφανίζουν μία «στασιμότητα» τις τελευταίες μέρες, παρά την αισιοδοξία που επικρατεί και από τις δύο πλευρές.
Περαιτέρω άνοδο καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, διευρύνοντας τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης, εν μέσω αναφορών ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Βενεζουέλας.
Συγκεκριμένα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου 2019 για το Brent ενισχύεται κατά +0,37% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 66,92 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,63% στα 57,23 δολ. ανά βαρέλι.
Όπως ανέφερε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Elliott Abrams, ανέφερε ότι «θα υπάρξουν περισσότερες κυρώσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα», προσθέτοντας παράλληλα ότι «θα δείτε τις προσεχείς ημέρες μερικές πολύ σημαντικές πρόσθετες κυρώσεις».
Παράλληλα, το πετρέλαιο δέχεται ώθηση και από την είδηση ότι η Σαουδική Αραβία θα μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου της κάτω από τα 7 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο του 2019, ενώ η παραγωγή της χώρας θα διαμορφωθεί «αρκετά χαμηλότερα» από τα 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Σημειώνεται ότι χθες (12/3) η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας ανέφερε ότι η παραγωγή των ΗΠΑ θα μπορούσε να αγγίξει τα 12,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2019, έναντι 11 εκατ. βαρελιών το 2018.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης