Brexit: Σε αχαρτογράφητα ύδατα η Βρετανία μετά τη νέα απόρριψη της συμφωνίας

Brexit: Σε αχαρτογράφητα ύδατα η Βρετανία μετά τη νέα απόρριψη της συμφωνίας
Ακολουθούν δύο ακόμη ψηφοφορίες στις 13/3 και 14/3 πριν από την τελική έκβαση του θρίλερ
Ανατροπές, καθυστερήσεις και κυρίως μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον της Βρετανίας δημιούργησε η νέα απόρριψη της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit, με την Theresa May να καλείται, πλέον, να δώσει λύση σε ένα πολύ δύσκολο σταυρόλεξο.
Οι Βρετανοί βουλευτές την Τρίτη 12 Μαρτίου απέρριψαν τη συμφωνία, με το μέλλον τόσο για τη χώρα τους όσο και για την πρωθυπουργό να είναι όλο και πιο αβέβαιο και αρκούντως δύσκολο να προβλεφθεί.
Βάσει των κανόνων που ισχύουν θα πραγματοποιηθούν δύο ακόμη ψηφοφορίες, μία σήμερα Τετάρτη 13 Μαρτίου και μία την Πέμπτη 14 Μαρτίου, οι οποίες θα αφορούν πρώτα το εάν θα υπάρξει Brexit χωρίς συμφωνία (no deal Brexit) και εάν τελικώς η Βρετανία θα ζητήσει παράταση του Άρθρου 50, βάσει του οποίου η καταλυτική ημερομηνία για έξοδο από την ΕΕ είναι η 29η Μαρτίου 2019.
Η Theresa May μετά τη νέα ήττα που υπέστη ξεκαθάρισε ότι οι δύο παραπάνω ψηφοφορίες θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Ψηφοφορία για έξοδο χωρίς συμφωνία

Η πρώτη ψηφοφορία σχετικά με ένα σενάριο χωρίς συμφωνία - όπου το Ηνωμένο Βασίλειο φεύγει από την ΕΕ και πρέπει να βασίζεται στους κανόνες εμπορίου του ΠΟΕ - είναι πολύ πιθανό να απορριφθεί από τους Βρετανούς βουλευτές.
Πάντως ακόμη και εάν απορριφθεί κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο εξόδου από την ΕΕ, χωρίς συμφωνία.
Η May είπε μετά τη νέα ήττα της την Τρίτη 12/3 ότι το ενδεχόμενο «no deal Brexit» αποτελεί αθέτηση της υποχρέωσης που έχει η βρετανική πολιτική σκηνή βάσει του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.
 Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk δήλωσε ότι η δεύτερη απόρριψη είχε "αυξήσει σημαντικά" τον κίνδυνο ενός ζημιογόνου διαζυγίου χωρίς διαπραγμάτευση.
"Λυπούμαστε για την έκβαση της ψηφοφορίας» και πρόσθεσε «από την πλευρά της ΕΕ, έχουμε κάνει ό, τι είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία ... είναι δύσκολο να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε περισσότερο.
Με μόλις 17 μέρες που έμειναν μέχρι τις 29 Μαρτίου, η ψηφοφορία στις 12/3 αύξησε σημαντικά την πιθανότητα ενός «no deal Brexit» ...
Εάν υπάρξει αιτιολογημένο αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου για επέκταση, η ΕΕ των 27 θα το εξετάσει και θα αποφασίσει με ομοφωνία».
Σημειώνεται ότι σήμερα Τετάρτη 13/3 η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί στις 19.00 μμ (ώρα Βρετανίας) και θα είναι μία «ελεύθερη ψηφοφορία», καθώς η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι ο καθένας μπορεί να ψηφίσει κατά συνείδηση.

Ψηφοφορία για παράταση ισχύος του Άρθρου 50

Εάν απορριφθεί η έξοδος χωρίς συμφωνία, τότε θα υπάρξει ψηφοφορία την Πέμπτη 14/3 για το εάν θα κατατεθεί αίτημα παράτασης της εφαρμογής του Άρθρου 50, δηλαδή της διετούς διαδικασίας για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.
Μόλις 17 μέρες έμειναν μέχρι την προθεσμία του Brexit και σαφώς οι πιθανότητες να υπερψηφιστεί ένα τέτοιο αίτημα από τους Βρετανούς βουλευτές είναι πολύ υψηλές.
Υπάρχουν, πάντως, κάποιοι –κυρίως οπαδοί του Brexit- που φοβούνται  ότι κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε νέο δημοψήφισμα ή και σε ακύρωση του Brexit.
Η επέκταση του Άρθρου 50 δημιουργεί, επίσης, την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, κυρίως εάν η May αποφασίσει ότι δεν μπορεί να χειριστεί, πλέον, την όλη κατάσταση.
Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν επιβεβαίωσε ότι θα εισαγάγει τη νομοθεσία που είναι αναγκαία για να καταστεί πραγματικότητα η επέκταση του Άρθρου 50, ούτε έδωσε λεπτομέρειες για τις προτάσεις της.
«Αυτό το Σώμα θα πρέπει να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση.
Θέλει να ανακαλέσει το Άρθρο 50;
Θέλει να διεξαγάγει δεύτερο δημοψήφισμα;
Ή μήπως θέλει να φύγει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία;», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η May.

Maas (ΥΠΕΞ Γερμανίας): Ολοένα και πιο κοντά το σενάριο ενός Brexit χωρίς συμφωνία

Την  θέση πως το σενάριο του Brexit χωρίς συμφωνία έρχεται ολοένα και πιο κοντά διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Heiko Maas.
«Για να το πούμε καθαρά: με αυτή την απόφαση, πλησιάζουμε όλο και περισσότερο το σενάριο της αποχώρησης χωρίς συμφωνία.
Το πολιτικό προσωπικό της Βρετανίας «παίζει» αψήφιστα με την ευημερία των πολιτών και με την τύχη της οικονομίας της χώρας.
Δυστυχώς, μπορώ μόνο να πω αυτή τη στιγμή ότι η Γερμανία προετοιμάζεται για το χειρότερο όσο πιο επαρκώς είναι δυνατόν» υποστήριξε ο Maas, ο οποίος πάντως εξέφρασε την ελπίδα τις επόμενες 17 ημέρες να βρεθεί κάποιου είδους λύση.
«Περιμένουμε την έκβαση των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων στη Βρετανία» είπε ο Maas, υποστηρίζοντας πως τα πάντα είναι πλέον «στα χέρια» της Βουλής των Κοινοτήτων, έπειτα από όλες τις παραχωρήσεις που επισήμανε ότι έκαναν οι Βρυξέλλες.

Πιθανές οι πρόωρες εκλογές στη Βρετανία

Με μόλις λίγες ημέρες που έμειναν μέχρι την επίσημη ημερομηνία αναχώρησης, οι επενδυτές και το ευρύτερο κοινό είναι ακόμα στο σκοτάδι για το πως θα είναι τελικά το Brexit.
Σύμφωνα με αναλυτές της Citi, οι πιθανότητες πρόωρων εκλογών στη Βρετανία έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Στις δημοσκοπήσεις προηγείται το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει τη May σε προκήρυξη πρόωρων εκλογών.www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr