Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Τα ραντεβού Σταθάκη στο CERAWEEK 2019 και ο στόχος ένταξης της Αιγύπτου στον EAST MED

Τα ραντεβού Σταθάκη στο CERAWEEK 2019 και ο στόχος ένταξης της Αιγύπτου στον EAST MED

Η εμπλοκή της Αιγύπτου θα προσδώσει νέα δυναμική στον διάδρομο φυσικού αερίου της ΝΑ Μεσογείου

Με αναβαθμισμένες τις προοπτικές του αγωγού East Med μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος «Γλαύκος» στην Κύπρο, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και οι ομόλογοί του της Κύπρου και του Ισραήλ θα επιδιώξουν στο περιθώριο του διεθνούς ενεργειακού συνεδρίου CERAWEEK 2019 διεύρυνση της διακρατικής συμμαχίας για την στήριξή του. 
Σε αυτό το πλαίσιο και στην άτυπη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για σήμερα (13/3) στο Χιούστον όπου διεξάγονται οι εργασίες του συνεδρίου CERAWEEK 2019, μεταξύ των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας Γιώργου Σταθάκη, Κύπρου Γιώργου Λακκοτρύπη, Ισραήλ Γιούβαλ Στάνιτζ και Αιγύπτου Τάρεκ Ελ Μόλα, αναμένεται να βολιδοσκοπηθεί η συμμετοχή της Αιγύπτου στο έργο του Εast Med. 
Παρόν στη συνάντηση θα είναι και ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Rick Perry, γεγονός που ενισχύει τις πιθανότητες για ένα κατ’ αρχήν θετικό αποτέλεσμα δεδομένης τη στήριξης των ΗΠΑ στον αγωγό Εast Med και της πρωτοβουλίας για ενεργότερη εμπλοκή μετά τη διπλωματική αρνητική παρέμβαση του Λιβάνου.

Παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ η τριμερής 

Όπως έγινε χθες γνωστό, στην προγραμματισμένη για την τριμερή συνάντηση κορυφής, Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ την Τετάρτη 20 Μαρτίου θα συμμετάσχει και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.
Πρόκειται για τη σημαντικότερη αναβάθμιση της διακρατικής συνεργασίας για το έργο του Εast Med, με τις ΗΠΑ να παίρνουν ξεκάθαρη θέση στις γεωπολιτικές εξελίξεις της περιοχής μετά και την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων από την ExxonMobil.
Πιθανή συμμετοχή της Αιγύπτου στη συμμαχία του Εast Med θα προσδώσει νέα δυναμική στο φιλόδοξο σχέδιο μεταφοράς των νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας, καθώς η βιωσιμότητά του εξαρτάται με την δυναμικότητα των νέων κοιτασμάτων.
Οι νέες παραχωρήσεις στην Αίγυπτο, οι προγραμματισμένες γεωτρήσεις στην Κύπρο και η ανεξερεύνητη περιοχή της Κρήτης που η κοινοπραξία των ΕxxonMobil – Total – ΕΛΠΕ ανυπομονεί να πιάσει δουλειά, θα καθορίσουν το μέλλον του East Med.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης