Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Πέντε χώρες της Ασίας πετούν στη θάλασσα τα μισά απορρίματα πλαστικού - Δραματικά τα νούμερα και οι επιπτώσεις

Πέντε χώρες της Ασίας πετούν στη θάλασσα τα μισά απορρίματα πλαστικού - Δραματικά τα νούμερα και οι επιπτώσεις
Στην Ταϊλάνδη, κάθε ένας από τους 70 εκατομμύρια πολίτες της χώρας χρησιμοποιεί οκτώ σακούλες κατά μέσο όρο κάθε μέρα, γεγονός που μεταφράζεται σε περίπου 200 δισεκατομμύρια σάκους ετησίως
Το 60% των πλαστικών σκουπιδιών πέντε χωρών του κόσμου καταλήγουν στους ωκεανούς, σύμφωνα με έρευνα οικολογικών οργανώσεων που αναμεταδίδει το sustainability times.
Πρόκειται για τις Κίνα, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.
Στην περίπτωση των Φιλιππίνων, χρησιμοποιούνται σχεδόν 57 εκατ. τσάντες για ψώνια.
Το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα αφού διεξήγαγε 21 αξιολογήσεις αποβλήτων σε έξι πόλεις και σε επτά δήμους γύρω από τις Φιλιππίνες. Διαπίστωσε ότι πάνω από το ήμισυ των μη ανακυκλώσιμων πλαστικών προήλθαν από σακουλάκια ή μικρά πλαστικά πακέτα που περιέχουν επένδυση αλουμινίου ή άλλα υλικά που τα καθιστούν μη ανακυκλώσιμα.

«Τα σακουλάκια χρησιμοποιούνται ευρέως στη χώρα επειδή μπορούν να περιέχουν μικρές μερίδες προϊόντων από σαμπουάν σε σνακ και κατά συνέπεια προτιμούνται από πολλούς πελάτες που θέλουν ευκαιρίες. Σχεδόν όλα αυτά τα σακουλάκια απορρίπτονται έπειτα από μία μόνο χρήση και οι πελάτες τα αγοράζουν συχνά χύμα. "Αν πάτε στα σούπερ μάρκετ, είναι σπάνιο να μπορείτε να αγοράσετε καφέ σε μεγαλύτερα δοχεία, είναι όλα σε σακουλάκια», εξηγεί ο εκτελεστικός διευθυντής του γραφείου Asia-Pacific της GAIA, Froilan Grate.
Λόγω των καταστροφικών καταναλωτικών συνηθειών, η χώρα παράγει ετησίως 2,7 εκατομμύρια τόνους πλαστικών αποβλήτων και το ένα πέμπτο όλων αυτών των αποβλήτων καταλήγει στις θάλασσες του νησιού.
Παράλληλα, η Ινδονησία, το Βιετνάμ και η Ταϊλάνδη παράγουν επίσης κολοσσιαίες ποσότητες πλαστικών απορριμμάτων, κυρίως ως αποτέλεσμα των σπάταλων πρακτικών λιανικής πώλησης και των καταναλωτικών συνηθειών. Σε όλες αυτές τις χώρες, οι περισσότεροι πωλητές, καταστήματα ευρείας κατανάλωσης και σουπερμάρκετ διανέμουν αρκετές πλαστικές σακούλες μιας χρήσης με διαφορετικά μεγέθη σε κάθε αγορά.
Στην Ταϊλάνδη, κάθε ένας από τους 70 εκατομμύρια πολίτες της χώρας χρησιμοποιεί οκτώ σακούλες κατά μέσο όρο κάθε μέρα, γεγονός που μεταφράζεται σε περίπου 200 δισεκατομμύρια σάκους ετησίως.
Αν δεν ληφθούν μέτρα ως το 2025, 250 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων θα έχουν συγκεντρωθεί στις θάλασσες παγκοσμίως, σύμφωνα με τους ερευνητές.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης