Φυσικό Αέριο

Οι δυνατότητες για να εξελιχθεί η γεώτρηση της Exxonmobil στο τεμάχιο «10»... σε game-changer

Οι δυνατότητες για να εξελιχθεί η γεώτρηση της Exxonmobil στο τεμάχιο «10»... σε game-changer
Το εκδηλωμένο ενδιαφέρον της ExxonMobil που είναι η ανακάλυψη ποσοτήτων φυσικού αερίου, δικαιολογεί την ανάπτυξη μιας εγκατάστασης υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο για εξαγωγή LNG
Μηνύματα ενθουσιασμού αλλά και συγκρατημένης αισιοδοξίας έστειλε η ανακάλυψη της ExxonMobil στον Γλαύκο, με τον αντιπρόεδρο του αμερικανικού κολοσσού, Tristan Aspray να συμπυκνώνει την όλη αλήθεια λέγοντας: «Ακόμα είμαστε στην αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού για μια μελλοντική ανάπτυξη» και πρόσθεσε ότι υπάρχει δυνατότητα νέων ανακαλύψεων τόσο στο Τεμάχιο 10 όσο και σε άλλα τεμάχια. Χαιρετίζουμε τα αποτελέσματα, αλλά πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και προσεκτικοί στις προσδοκίες μας».
Εξέφρασε το ενδιαφέρον της εταιρείας για ευρύτερες έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισε, σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις, πως το Οικόπεδο 10 δεν αμφισβητείται.

Σύμφωνα με το Cyprus-mail.com, η σπουδαιότητα αυτών των αποτελεσμάτων είναι ότι η ExxonMobil είναι πιθανό να συνεχίσει το ερευνητικό της πρόγραμμα, με περισσότερες γεωτρήσεις, πιθανό το επόμενο έτος. Μπορεί ακόμη και να επεκτείνει το ενδιαφέρον των παρακείμενων μπλοκ σε συνεργασία με τους κατεστημένους φορείς Eni και Total.
Παράλληλα, το εκδηλωμένο ενδιαφέρον της ExxonMobil που είναι η ανακάλυψη ποσοτήτων φυσικού αερίου, δικαιολογεί την ανάπτυξη μιας εγκατάστασης υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο για εξαγωγή LNG, αναλόγως της οικονομικής βιωσιμότητας. Αυτό είναι επίσης το συμφέρον του εταίρου της ExxonMobil, του Qatar Petroleum, που κατέχει το 40% του ενδιαφέροντος στο μπλοκ 10.
Το σίγουρο είναι ότι η Κύπρος με τα νέα αυτά δεδομένα, εισέρχεται δυναμικά στο επίκεντρο των γεωπολιτικών και ενεργειακών εξελίξεων ως ένας δυνάμει εγγυητής της διαφοροποίησης των πηγών ασφάλειας και της ασφάλειας του εφοδιασμού μεγάλων καταναλωτικών κέντρων σε φυσικό αέριο.
Τέλος, ίσως αποτελέσει και την αρχή μιας νέας διαδικασίας εξομάλυνσης της κατάστασης με το Κυπριακό και να τεθούν όλα τα θέματα από άλλη βάση με στόχο την επίλυση του προβλήματος.
Για αυτό λοιπόν, η ανακάλυψη των κοιτασμάτων στον Γλαύκο μπορεί μελλοντικά να χαρακτηριστεί σε game changer.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης