Διεθνή

Brexit: Συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής για Βρετανία και ΕE - Σήμερα η συμφωνία στη Βουλή των Κοινοτήτων

tags :
Brexit: Συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής για Βρετανία και ΕE - Σήμερα η συμφωνία στη Βουλή των Κοινοτήτων
Η Theresa May υποστήριξε ότι εξασφάλισε νομικά δεσμευτικές τροποποιήσεις της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ
Ημέρα της κρίσης είναι η σημερινή για τη Μεγάλη Βρετανία καθώς το βρετανικό κοινοβούλιο καλείται να αποφασίσει εάν θα αποδεχθεί τη Συμφωνία Αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ κατόπιν και των αλλαγών της τελευταίας στιγμής που υπήρξαν κατά τη συνάντηση της πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας, Theresa May με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker.
Σε δηλώσεις της και μετά τη συνάντηση με τον Juncker η May υποστήριξε ότι εξασφάλισε «νομικά δεσμευτικές» τροποποιήσεις επίτης Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ.
Όπως αναφέρεται, ο συμβιβασμός προβλέπει ότι το Λονδίνο θα έχει τη δυνατότητα να τερματίσει την εφαρμογή του λεγόμενου backstop, του μηχανισμού ασφαλείας με σκοπό την αποτροπή των σκληρών συνόρων με την Ιρλανδία, σε περίπτωση που τεθεί σε ισχύ, εάν οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση δεν ευοδωθούν.
Ο όρος αυτός θα προστεθεί στη συμφωνία, την οποία οι Βρετανοί βουλευτές είχαν απορρίψει κατά πλειοψηφία τον περασμένο Ιανουάριο.
Την ίδια συμφωνία και κατόπιν της αλλαγής αυτής θα κληθούν να ψηφίσουν σήμερα Τρίτη 12/3  τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και ενώ απομένουν λιγότερες από τρεις εβδομάδες για το Brexit.
H May υποστήριξε ότι «η ΕΕ δεν θα μπορεί να ενεργήσει με σκοπό να εφαρμόσει το backstop επ' αόριστον», τονίζοντας πως η όποια διευθέτηση αντικαταστήσει τον μηχανισμό ασφαλείας για τα σύνορα αποκλείεται εξ ορισμού να αποτελεί αντίγραφό του.
Από την πλευρά του ο Juncker ανέφερε ότι ο συμβιβασμός των δύο πλευρών, ξεκαθαρίζει πως το backstop δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι μόνιμη λύση και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έγκαιρη έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή των Κοινοτήτων ώστε το ΗΒ να αποχωρήσει από την ΕΕ όπως προβλέπεται βάσει της διαδικασίας του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, την 29η Μαρτίου.
«Όμως εάν ο εφαρμοστικός νόμος απορριφθεί ξανά, δεν θα υπάρξει τρίτη ευκαιρία.
Δεν θα υπάρξουν περαιτέρω ερμηνείες των ερμηνειών, ούτε περαιτέρω εγγυήσεις των εγγυήσεων» υποστήριξε ο Juncker.
Σε κάθε περίπτωση στη σημερινή ψηφοφορία θα φανεί το κατά πόσο οι Βρετανοί βουλευτές ικανοποιήθηκαν ή όχι από τις αλλαγές αυτές της τελευταίας στιγμής και αν τελικά θα ψηφίσουν την αποχώρηση από την ΕΕ με συμφωνία ή θα επιλέξουν το χάος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης