Πετρέλαιο

Άνοδος στο πετρέλαιο - Στα 56 δολάρια το βαρέλι κινείται το αργό στα 66 δολάρια το brent

Άνοδος στο πετρέλαιο - Στα 56 δολάρια το βαρέλι κινείται το αργό στα 66 δολάρια  το brent
Απίθανος ο τερματισμός των περικοπών  του ΟΠΕΚ πριν τον Ιούνιο λέει ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας
Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν τη Δευτέρα, 11/3/2019 από τις παρατηρήσεις του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας. Khalid al-Falih, σύμφωνα με τις οποίες ο τερματισμός των περικοπών εφοδιασμού υπό την αιγίδα του ΟΠΕΚ ήταν απίθανος πριν από τον Ιούνιο και μια έκθεση που δείχνει πτώση της δραστηριότητας γεωτρήσεων στις Η.Π.Α.
Τα συμβόλαια αργού πετρελαίου των ΗΠΑ στο West Texas Intermediate (WTI) διαμορφώθηκαν στα 56,73 δολάρια ανά βαρέλι στις 1320 GMT, αυξημένα κατά 66 σεντς ή 1,18% από το τελευταίο κλείσιμο.
Τα συμβόλαια αργού Brent ήταν στα 66,49 δολάρια ανά βαρέλι, αυξημένα κατά 75 σεντς ή 1,14%.
Περί τις 21:28 ώρα Ελλάδας η τιμή του αργού βρισκόταν στα 56,77 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 1,25% και το brent σημείωνε άνοδο 1,29% στα 66,59 δολάρια το βαρέλι.
Σε δηλώσεις του ο Falih, επεσήμανε  ότι θα ήταν πολύ νωρίς για να αλλάξει ένα σύμφωνο μεταβολής της παραγωγής που συμφωνήθηκε από τον Οργανισμό των χωρών εξαγωγής πετρελαίου και συμμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, πριν από τη συνεδρίαση της ομάδας τον Ιούνιο.
"Θα δούμε τι συμβαίνει μέχρι τον Απρίλιο, εάν υπάρχει κάποια απροσδόκητη αναστάτωση κάπου αλλού,  ", δήλωσε ο Falih.
Στήριξη στις αγορές πετρελαίου προσέφεραν φέτος οι συνεχείς περικοπές της προσφοράς από την ομάδα OPEC +, η οποία δεσμεύτηκε να μειώσει την απραγωγή αργού 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως (bpd) από την αρχή του έτους για να ενισχύσει τις αγορές και να υποστηρίξει τις τιμές.
Η ομάδα θα συναντηθεί στις 17-18 Απριλίου, με μια άλλη συνάντηση προγραμματισμένη για τις 25-26 Ιουνίου, για να συζητήσει την πολιτική εφοδιασμού.
Υπογραμμίζοντας περαιτέρω την επιθυμία του κορυφαίου εξαγωγέα στον κόσμο να μειώσει τις τιμές, Σαουδάραβος αξιωματούχος είπε ότι η χώρα σχεδίαζε να μειώσει τις εξαγωγές αργού πετρελαίου τον Απρίλιο κάτω από 7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Οι τιμές ενισχύθηκαν επίσης από την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση της Baker Hughes, η οποία δείχνει ότι ο αριθμός των εγκαταστάσεων γεώτρησης για τη νέα παραγωγή πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκε κατά 9 στις  834.
Αλλά ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ΙΕΑ προέβλεψε την αύξηση της παραγωγής των ΗΠΑ με τιος  τις εξαγωγές της να ξεπερνούν τη Ρωσία και την περιοχή της Σαουδικής Αραβίας μέχρι το 2024.
"Το δεύτερο κύμα της επανάστασης των σχιστολιθικών ΗΠΑ έρχεται", δήλωσε ο Fatih Birol του IEA.
"Θα δείτε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσωπεύουν το 70% της αύξησης της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου ... με βαθιές επιπτώσεις για τη γεωπολιτική της ενέργειας".
Οι αγορές αποκόπηκαν μετά τα στοιχεία για την απασχόληση των ΗΠΑ που εξέφρασαν ανησυχίες ότι η οικονομική επιβράδυνση στην Ασία και την Ευρώπη διαρρέει στις Ηνωμένες Πολιτείες.
"Οι τιμές του Brent έχουν αγωνιστεί να παραμείνουν σταθερά πάνω από $ 65 / bbl καθώς το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ παραμένει μια σημαντική “αγωνία” για τις τιμές των βασικών προϊόντων. Επιπλέον, η παγκόσμια αύξηση του ΑΕΠ ήταν περιορισμένη και η ζήτηση πετρελαίου δεν έχει ακόμη επιταχυνθεί ", ανέφερε η Bank of America Merrill Lynch σε έκθεση που δημοσιεύεται τη Δευτέρα.
Ωστόσο, επικαλούμενος τις περικοπές του OPEC + και τα χαμηλά παγκόσμια αποθέματα, η τράπεζα προέβλεψε ότι οι τιμές για το Brent θα φθάσουν τα 70 δολάρια το βαρέλι φέτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης