Τελευταία Νέα
Ενέργεια

H ανάληψη της Touchstone υποθαλάσσιας σήραγγας ύψους 15 δισ "δείχνει" γιατί ο ΑΔΜΗΕ θα υλοποιήσει το καλώδιο Αττικής - Κρήτης

H ανάληψη της Touchstone υποθαλάσσιας σήραγγας ύψους 15 δισ

Πρόκειται για την μεγαλύτερη υποθαλάσσια σιδηροδρομική σήραγγα στον κόσμο μήκους 100 χιλιομέτρων,

To γεγονός ότι η Touchstone Capital Partners με συμμετοχή Κινέζων ανέλαβε την κολοσσιαία υποθαλάσσια  σήραγγα 100 χλμ και 15 δισ προϋπολογισμού σύνδεσης Ελσίνκι και Ταλίν δείχνει γιατί η κινέζικη πελυρά έχει μεγάλη τεχνογνωσία στα έργα αυτά.
Και παράλληλα γιατί τελικά το ΥΠΕΝ έχει αποφασίσει στρατηγικά να προχωρήσει ο ΑΔΜΗΕ υπό τον έλεγχό του την διασύνδεση Αττικής - Κρήτης.
Έργο το οποίο θα πρέπει να υλοποιηθεί, γιατί θα μειώσει το κόστος ενέργειας για τον Έλληνα καταναλωτή κατά 450 εκατ ευρώ ετησίως, όπως ανέφερε ο ΥΠΕΝ κ. Σταθάκης.
Σημειώνεται ότι στον ΑΔΜΗΕ συμμετέχει με 29% η State Grid of China, η οποία και έχει βασικό στόχο την ανάπτυξη τέτοιων έργων.
H Touchstone στην οποία συμμετέχουν οι Τouchstone Partners με έδρα την Ν.Ζηλανδία και πολύ μεγάλη τεχνογνωσία στο σύνολο των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων συμμετέχουν 15 κρατικές κινέζικές εταιρίες .
Ο όμιλος αυτός διαθέτει projects 100 δισ παγοσμίως.

 
Το έργο

Αναλυτικά ανέλαβε να χρηματοδοτήσει την κατασκευή της μεγαλύτερης υποθαλάσσιας σιδηροδρομικής σήραγγας στον κόσμο μήκους 100 χιλιομέτρων, που θα συνδέσει τις πρωτεύουσες της Φιλανδίας και της Εσθονίας, Ελσίνκι και Ταλίν.
Το έργο θα κοστίσει 15 δισ. ευρώ και τη χρηματοδότησή της θα αναλάβει η εταιρεία Touchstone Capital Partners της Κίνας, που θα καλύψει το συνολικό κόστος του έργου, ανακοίνωσε η εταιρεία που έχει εκπονήσει το σχέδιο της σήραγγας Finest Bay Area Development.
Η σήραγγα μεταξύ Ελσίνκι και Ταλίν θα έχει μήκος περισσότερα από 100 χιλιόμετρα και θα συνοδευτεί από την κατασκευή τουλάχιστον ενός τεχνητού νησιού.
Οι κυβερνήσεις της Φινλανδίας και της Εσθονίας δήλωσαν ότι θα ζητήσουν και τη χρηματοδότηση του έργου και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει το ποσό της ιδιωτικής χρηματοδότησης που απαιτείται.
Η χρηματοδότηση της Touchstone θα γίνει στην Finest Bay Area Development σε δόσεις, καθώς το έργο εξελίσσεται, ενώ οι οικονομικές λεπτομέρειες της σύμβασης θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης κατά τους επόμενους έξι μήνες.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης