Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Η ολλανδική κυβέρνηση ζήτησε από την Vattenfall να κλείσει το εργοστάσιο άνθρακα 650 MW μέχρι τα τέλη του 2019

tags :
Η ολλανδική κυβέρνηση ζήτησε από την Vattenfall να κλείσει το εργοστάσιο άνθρακα 650 MW μέχρι τα τέλη του 2019
"Το πρόωρο κλείσιμο θα έχει σοβαρές συνέπειες για την ολλανδική επιχείρηση παραγωγής της Vattenfall ανακοίνωσε η εταιρεία
Η ολλανδική κυβέρνηση ενημέρωσε τη Vattenfall ότι θα  πρέπει να κλείσει το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής Hemweg 8, 650 MW, μέχρι το τέλος του 2019, ανακοίνωσε η σουηδική εταιρεία την Παρασκευή 8/3/2019.
Πέρυσι, η χώρα θέσπισε νομοθεσία για το κλείσιμο όλων των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν άνθρακα μέχρι το τέλος του 2029, ενώ δύο από τους πέντε πρέπει να κλείσουν μέχρι το τέλος του 2024, εκτός εάν αλλάξουν καύσιμα.
Η απόφαση της Παρασκευής εξέπληξε την Vattenfall, η οποία επένδυσε πέρυσι στη λειτουργία του Hemweg 8 έως το 2024, αν και η εταιρεία ανέφερε ότι αναμένεται να λάβει αποζημίωση για τις ζημιές της.
"Το πρόωρο κλείσιμο θα έχει σοβαρές συνέπειες για την ολλανδική επιχείρηση παραγωγής της Vattenfall ... Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Hemweg θα πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί χωρίς την προηγουμένως ανακοινωθείσα μεταβατική περίοδο των 5 ετών", ανέφερε η εταιρεία.
Η  Vattenfall δήλωσε ότι το κλείσιμο θα βοηθήσει την ολλανδική κυβέρνηση να επιτύχει τον στόχο "Urgenda", απόφαση δικαστηρίου που αναγκάζει τη χώρα να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 25% μέχρι τα τέλη του 2020, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.
Στη δικαιοσύνη προσέφυγε το  Ίδρυμα Urgenda για λογαριασμό περίπου 900 ολλανδών πολιτών, και η πρώτη απόφαση λήφθηκε από περιφερειακό δικαστήριο το 2015 και η ετυμηγορία εγκρίθηκε πέρσι από ένα εφετείο.
Το 2017, οι ολλανδικές εκπομπές ήταν 13% χαμηλότερες από το επίπεδο του 1990 και η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πέρυσι ότι θα συμμορφωνόταν με την απόφαση του δικαστηρίου και ότι ο στόχος των 25% ήταν "εφικτός".
"Η ολλανδική κυβέρνηση ανέφερε ότι το ύψος της αποζημίωσης για ζημίες θα συζητηθεί περαιτέρω κατά την προσεχή περίοδο. Η Vattenfall έχει εμπιστοσύνη σε ένα καλό αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων ", ανέφερε η εταιρεία.
Το εργοστάσιο Hemweg 8 χρονολογείται από το 1994. Είναι μέρος ενός μεγαλύτερου εργοστασίου που περιλαμβάνει επίσης τη μονάδα Hemweg 9, μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ισχύ 440 MW.
Τον Ιανουάριο, η Γερμανία αποφάσισε να κλείσει το αργότερο μέχρι το 2038 όλες τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης