Επιχειρήσεις

Ρυθμίσεις για τη βιομηχανική και διανοητική ιδιοκτησία

Ρυθμίσεις για τη βιομηχανική και διανοητική ιδιοκτησία
Κατατέθηκε στη βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομίας
Στη βουλή κατατέθηκε προς ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης  με δέσμη διατάξεων που έχουν ως στόχο τον εκσυγχρονισμό του συστήματος διανοητικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα με έμφαση στη βιομηχανική ιδιοκτησία και την ενίσχυση της καινοτομίας.

Πρόκειται για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στον τομέα της διανοητικής ιδιοκτησίας, με σκοπό την αξιοποίηση του διανοητικού κεφαλαίου της χώρας και ειδικότερους στόχους:

1.    Την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τις διατάξεις της ευρωπαϊκής οδηγίας περί προστασίας του εμπορικού απορρήτου
2.    Τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Διανοητικής Ιδιοκτησίας για το συντονισμό των πολλαπλών φορέων της διανοητικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα
3.    Την επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη χορήγηση υποχρεωτικών αδειών εκμετάλλευσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας
4.    Τη θεσμοθέτηση ανοικτών αδειών εκμετάλλευσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και την καθιέρωση της δυνατότητας σύστασης κοινοπραξιών εκμετάλλευσης τεχνολογίας (technology pools).
Το αναπτυξιακό αποτύπωμα του νομοσχεδίου:
Οι παραπάνω ρυθμίσεις έχουν έντονο αναπτυξιακό αποτύπωμα, τόσο μέσα από τη διαμόρφωση μιας εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής Διανοητικής Ιδιοκτησίας και τη διασφάλιση συνθηκών διαφάνειας και υγιούς ανταγωνισμού (υποχρεωτική αδειοδότηση), όσο και από την προώθηση μιας κουλτούρας συνεργασίας και διαμοιρασμού ιδεών μεταξύ επιχειρήσεων, με στόχο την προώθηση της ανοικτής καινοτομίας, των «κοινών», την ενίσχυση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Επιπλέον πληροφορίες για τα σημεία 2-4:
1. Την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/943 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 8ης Ιουνίου 2016 περί προστασίας της τεχνογνωσίας και των επιχειρηματικών πληροφοριών που δεν έχουν αποκαλυφθεί (εμπορικό απόρρητο) από την παράνομη απόκτηση, χρήση και αποκάλυψή τους.
2. Σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΔΙ), ενός οργάνου συντονισμού και οργάνωσης των πολλαπλών φορέων που είναι υπεύθυνοι για την προστασία και προώθηση της διανοητικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα, με στόχο τη διαμόρφωση μιας ενιαίας εθνικής πολιτικής για τη διανοητική ιδιοκτησία. (Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, Διεύθυνση Σημάτων - Γενική Γραμματεία Εμπορίου/ Υπ.Οικονομίας, Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας – Υπ.Πολιτισμού, Γεωγραφικές Ενδείξεις/Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης - Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης)
3. Ρυθμίσεις για την υποχρεωτική αδειοδότηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για λόγους δημοσίου συμφέροντος (υγείας, εθνικής άμυνας), στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών (Γαλλία, Ισπανία), με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα να αντιμετωπιστούν και να αποτραπούν καταχρήσεις και υπερβολικές τιμολογήσεις που μπορεί να προκύψουν από την άσκηση των αποκλειστικών δικαιωμάτων που παρέχει ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας – ειδικά στον τομέα του φαρμάκου.
4. α. Ανοικτές άδειες εκμετάλλευσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Με το μέτρο αυτό δίνεται στους δικαιούχους διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας η δυνατότητα για δημόσια προσφορά συμβατικών μη αποκλειστικών αδειών εκμετάλλευσης των διπλωμάτων τους, με ή χωρίς αποζημίωση, και προβλέπεται η δημιουργία ενός δημοσίως προσβάσιμου μητρώου ανοικτών αδειών, το οποίο θα τηρείται από τον ΟΒΙ.
β. Κοινοπραξίες εκμετάλλευσης τεχνολογίας (technology pools). Καθιερώνεται η δυνατότητα σύστασης κοινοπραξιών εκμετάλλευσης τεχνολογίας ειδικού σκοπού για την αντιμετώπιση κοινωνικών αναγκών και δημιουργίας χρηματοδοτικών κεφαλαίων με σκοπό την προώθηση της τεχνολογικής ανάπτυξης.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης