Εξοικονομώ

Το πλυντήριο πιάτων έχει παρανομαστή και λέγεται… εξοικονόμηση

Το πλυντήριο πιάτων έχει παρανομαστή και λέγεται… εξοικονόμηση
Ορισμένα μοντέλα πλυντηρίων πιάτων διαθέτουν επίσης και προγράμματα ECO που επιτρέπουν περισσότερη εξοικονόμηση. Χάρη στον αισθητήρα που διαθέτουν, ορίζουν τις παραμέτρους πλύσης ανάλογα με το επίπεδο της ρύπανσης
Δεν είναι δυστυχώς λίγες οι φορές που όταν σκεφτόμαστε να καλέσουμε φίλους στο σπίτι για φαγητό, η διαδικασία του πλυσίματος των βρώμικων σκευών να μας φρενάρει!
Φυσικά και αστειευόμαστε, γιατί εάν λαμβάνει κάποιος σοβαρά υπόψη του αυτό τον παράγοντα, σημαίνει ότι δεν αφήνει τον εαυτό του ελεύθερο περιορίζοντας σημαντικά τον βαθμό της κοινωνικοποίησής του.
Είτε πρόκειται για ένα γεύμα για δύο μέσα στην εβδομάδα ή ένα πλούσιο Κυριακάτικο γεύμα, το πλύσιμο στο χέρι είναι χρονοβόρα διαδικασία με τις έρευνες να δείχνουν ότι περνάμε περίπου 4 ώρες την εβδομάδα στον νεροχύτη.

Πλύσιμο στο χέρι VS πλυντήριο πιάτων
Η αντίληψη που επικρατεί για τα πλυντήρια πιάτων είναι ότι δεν γίνεται η ίδια δουλειά με αυτή του πλυσίματος στο χέρι.
Στις ημέρες μας είναι μύθος ότι τα μαγειρικά σκεύη, όπως τα τηγάνια και οι κατσαρόλες, δεν καθαρίζουν καλά στο πλυντήριο πιάτων.
Τα σύγχρονα πλυντήρια πιάτων είναι πολύ πιο έξυπνα από εκείνα του παρελθόντος.
Έχουν προηγμένη τεχνολογία ψεκασμού, και αισθητήρες που ανιχνεύουν πόσο βρώμικα είναι τα πιάτα και τα σκεύη.
Με τη χρήση ενός καλού απορρυπαντικού πλυντηρίου πιάτων, μπορούν να μας δώσουν πολύ καλά αποτελέσματα στους δύσκολους λεκέδες.
Σημαντικό ρόλο παίζει η κατάλληλη τοποθέτηση των σκευών και των πιάτων στο πλυντήριο.
Έτσι, είναι σημαντικό τα σκεύη να κοιτούν προς τα κάτω.
Με τη βοήθεια του νερού και των περιστρεφόμενων ψεκαστήρων, το απορρυπαντικό θα καθαρίσει και το πιο δύσκολο σημείο τους.
 
124
 
Εξοικονόμηση χρημάτων
Είναι κοινή αλλά λανθασμένη άποψη ότι το πλύσιμο των πιάτων με το χέρι μπορεί να μας εξοικονομήσει χρήματα.
Όμως, το σύγχρονο πλυντήριο πιάτων πλένει χρησιμοποιώντας ένα μικρό όγκο νερού κατά τη διάρκεια της πλύσης.
Αυτό το κάνει χωρίς να αντλεί συνεχώς νερό που συνήθως πηγαίνει χαμένο όταν πλένουμε στο χέρι.
Ένα πλυντήριο πιάτων χρησιμοποιεί περίπου 12 λίτρα νερό για κάθε πλύση και ζεσταίνει το νερό στην θερμοκρασία που ακριβώς χρειάζεται (το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για κάθε γεμάτη πλύση είναι περίπου 20 σεντ του ευρώ).
Το πλύσιμο της ίδιας ποσότητας πιάτων στο χέρι ισούται με 49 ολόκληρα λίτρα νερού.
Επίσης τα πιάτα που πλένονται στο πλυντήριο πιάτων είναι πιο καθαρά.
Τα βακτήρια και τα υπολείμματα τροφών διασπώνται γρήγορα γιατί το πλυντήριο πιάτων πλένει στους 55 με 75 °C ενώ το ζεστό νερό της βρύσης είναι περίπου 50 °C.

Το νόημα της… κλάσεως
«Πόσο ρεύμα και χρήμα ξοδεύει το πλυντήριο πιάτων» είναι μια από τις βασικές ερωτήσεις που τίθενται στο τραπέζι, αλλά η απάντηση βρίσκεται στην ενεργειακή κλάση!
Στα τελευταία μοντέλα της Α+++, A++, και Α+ τάξης, η κατανάλωση ενέργειας είναι ακόμη χαμηλότερη και μας επιτρέπουν εξοικονόμηση ενέργειας έως και 70% σε σύγκριση με τα μοντέλα της Α κλάσης.
Μπορούμε να δούμε σε παλαιότερο οδηγό τι σημαίνει το "+", αλλά και τη μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας που μας δίνουν οι διαβαθμίσεις στην ενεργειακή τάξη. Όλες οι συσκευές είναι υποχρεωμένες από το νόμο να την έχουν σε εμφανές σημείο.
Ορισμένα μοντέλα πλυντηρίων πιάτων διαθέτουν επίσης και προγράμματα ECO που επιτρέπουν περισσότερη εξοικονόμηση. Χάρη στον αισθητήρα που διαθέτουν, ορίζουν τις παραμέτρους πλύσης ανάλογα με το επίπεδο της ρύπανσης.
 

Εξοικονόμηση χρόνου
Όταν πλένουμε στο χέρι αρκετά σκεύη, όπως τα εργαλεία της κουζίνας, τις κατσαρόλες, τα τηγάνια, και τα πιάτα, μπορεί να μας πάρει αρκετή ώρα για να πλυθούν προσεκτικά.
Τα πλυντήρια πιάτων, ανάλογα με το πρόγραμμα πλύσης, μπορεί να κάνουν παραπάνω από μία ώρα.
Ωστόσο, ο μόνος χρόνος που θα σπαταλήσουμε είναι το γέμισμα και το άδειασμα του πλυντηρίου.

Κλείνοντας, τα οφέλη από το πλυντήριο πιάτων είναι αρκετά και σημαντικά. Αν έχουμε πολλά πιάτα και σκεύη για πλύσιμο καθημερινά, το πλυντήριο πιάτων αναμφίβολα θα κάνει τη ζωή μας ευκολότερη, χωρίς ποδιές και γάντια.

Σπύρος Κόγκας
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης