Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Πρώτα η διασφάλιση πληρωμής της ΔΕΗ και μετά η κάλυψη ηλεκτροδότησης της Κρήτης, ξεκαθαρίζει ο Μ. Παναγιωτάκης

Πρώτα η διασφάλιση πληρωμής της ΔΕΗ και μετά η κάλυψη ηλεκτροδότησης της Κρήτης, ξεκαθαρίζει ο Μ. Παναγιωτάκης

«Το τσάμπα τελείωσε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της επιχείρησης σε ότι αφορά στην ανάγκη λειτουργίας πρόσθετων μονάδων μέχρι να γίνει η διασύνδεση Κρήτη – Πελοπόννησος

Καμία απόφαση δεν έχει λάβει ακόμη η ΔΕΗ για την εγκατάσταση νέων μονάδων στους υφιστάμενους σταθμούς της Κρήτης, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες ηλεκτροδότησης του νησιού μέχρι την ολοκλήρωση της διασύνδεσης Κρήτη - Πελοπόννησος.
Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τον τρόπο με τον οποίο θα αυξηθεί πρόσκαιρα η παραγωγική ισχύς στο νησί, όπως προβλέπει η ρύθμιση στην τροπολογία που κατέθεσε προχθές (6/3) στη Βουλή το ΥΠΕΝ.
«Αυτό που ξεκαθαρίζουμε είναι πως η ΔΕΗ θα κάνει τη δουλειά, αφού πρώτα θα διασφαλίσει πώς θα πληρωθεί. Το τσάμπα τελείωσε», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΕΗ, η επιχείρηση έχει θέσει το πρόβλημα επάρκειας της Κρήτης ήδη από τον Μάιο του 2016, σε συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής.
Την ίδια περίοδο, σε σύσκεψη στο υπουργείο Ενέργειας παρουσία της ΡΑΕ, είχε επισημάνει την επικείμενη απειλή για την ασφάλεια τροφοδοσίας του νησιού. «Πλέον φτάσαμε σε πολύ προχωρημένο στάδιο, πρέπει να παρθούν έκτακτα μέτρα», συμπλήρωσε.

Πρόσθετες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής

Υπενθυμίζεται πως η σχετική ρύθμιση στην τροπολογία προβλέπει την εγκατάσταση από τη ΔΕΗ πρόσθετων μονάδων (είτε αεριοστροβιλικών, είτε ηλεκτροπαραγωγών ζευγών) στους υφιστάμενους σταθμούς για να ενισχυθεί το ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης μέχρι το 2020, όταν και θα λειτουργήσει η σύνδεση του νησιού με την Πελοπόννησο.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η ρύθμιση αυτή έχει το χαρακτήρα του επείγοντος, γι’ αυτό και η εγκατάσταση των μονάδων προβλέπεται κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί αδειοδότησης.
Η ΔΕΗ καλείται βάσει της εν λόγω ρύθμισης να μεταφέρει και να εγκαθιστά στην Κρήτη πρόσθετες μονάδες παραγωγής για την κάλυψη του ελλείμματος που διαπιστώνεται από τη ΡΑΕ και τον Διαχειριστή.
Κατά παρέκκλιση επίσης των υφιστάμενων διατάξεων, με την εν λόγω νομοθετική ρύθμιση χορηγείται άδεια εγκατάστασης και προσωρινής λειτουργίας διάρκειας δύο ετών στους σταθμούς στους οποίους θα εγκατασταθούν οι νέες μονάδες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης