Ενέργεια

Δύο "γραμμές" από ΔΕΗ και κυβέρνηση για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων

Δύο

Το υπουργείο στοχεύει στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού - Για την ΔΕΗ μικρή σημασία έχει το αποτέλεσμα  της κατάληξής του

Σε νέο διαγωνισμό για την πώληση της Μελίτης και της Μεγαλόπολης οδηγείται η ΔΕΗ υπό την πίεση της Κομισιόν και της κυβέρνησης, χωρίς όμως η τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή να αλλάζει ουσιαστικά τα δεδομένα του διαγωνισμού και κυρίως την αποτίμηση των μονάδων.
Ένα ζήτημα που υποδείχθηκε ως το μείζον εμπόδιο της προηγούμενης διαδικασίας, τόσο από τους υποψήφιους επενδυτές, όσο και από την Κομισιόν.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης δηλώνει ξεκάθαρα ότι θέλει να πουλήσει, αλλά δεν είναι διατεθειμένος να ξεπουλήσει, ενώ η κυβέρνηση υποδεικνύει τη ΔΕΗ ως υπεύθυνη του προηγούμενου «ναυαγίου» και αναλαμβάνει το βάρος να κυρώσει την όποια συμφωνία πώλησης από τη Βουλή, θέλοντας να υπογραμμίσει στην Κομισιόν την πολιτική βούλησή της να ολοκληρώσει τη συγκεκριμένη δέσμευση που θα οδηγήσει και στην εκταμίευση της δόσης του 1 δις ευρώ.
Είναι σαφές λοιπόν πως κυβέρνηση και διοίκηση της ΔΕΗ κινούνται σε διαφορετικές γραμμές πλεύσης με τον κ. Παναγιωτάκη μάλιστα να δηλώνει πως η κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή παρέχει μόνο «τυπική προστασία» στο διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι αυτό δεν αποτελεί κάλυψη έναντι των ευθυνών που μπορούν να ζητηθούν από τον ίδιο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου στο μέλλον.
Με δεδομένη δε την τεράστια επιφυλακτικότητα εκ μέρους των επενδυτών, οι οποίοι από την πλευρά τους δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αλλάξουν άρδην την εκφρασμένη άποψή τους ότι οι μονάδες είναι ζημιογόνες, όλα δείχνουν ότι και αυτή η νέα προσπάθεια πώλησης των λιγνιτικών μονάδων θα είναι πολύ δύσκολο να στεφθεί με επιτυχία.
Ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνεται πριν ακόμη ξεκινήσει η νέα διαδικασία είναι η δήλωση του κ. Παναγιωτάκη ότι «άλλο πώληση των μονάδων, άλλο μηδενικό όφελος και πολύ περισσότερο ζημιά για την επιχείρηση. Κανείς δεν θέλει να πουλήσουμε χωρίς τουλάχιστον να αντανακλάται ένα μέρος της τεράστιας αξίας τούς».

Η πρόθεση για τις αποτιμήσεις δείχνουν άγονο διαγωνισμό εκ νέου

Μάλιστα χθες (7/3) ο κ. Παναγιωτάκης στη διάρκεια ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους, σημείωσε ότι η αποτίμηση δεν ήταν «πέτσινη» και επέμεινε πως οι υπό πώληση μονάδες είναι κερδοφόρες και μάλιστα χωρίς να έχουν συνυπολογιστεί τα ΑΔΙ.
Δήλωσε κατηγορηματικά πως δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί τίμημα που θα οδηγεί τον αγοραστή σε απόσβεση της επένδυσης του και κέρδη μετά από ένα ή ενάμιση χρόνο και τόνισε: «Με τέτοιους όρους δεν πουλάμε. Ας πάνε αλλού».
Αναφερόμενος δε στον προηγούμενο διαγωνισμό και τις προσφορές που υποβλήθηκαν είπε ότι «δεν ήταν η αποτίμηση που μας εμπόδισε να αποδεχθούμε την μια προσφορά που υποβλήθηκε. Αντιθέτως το τίμημα ήταν τόσο χαμηλό που μας διευκόλυνε να πούμε όχι».
Όσο δε για τον όρο που προβλέπεται στην τροπολογία, δηλαδή να ληφθούν υπόψιν στην αποτίμηση στοιχεία αντίστοιχων αγοραπωλησιών στην Ευρώπη και ειδικά για το παράδειγμα της Vattenfall για την οποία φέρεται ότι ο αγοραστής έδωσε τίμημα 1 ευρώ και ανέλαβε τα χρέη της, ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία και ότι δεν μπορεί να γίνει αποτίμηση με βάση τα δημοσιεύματα εφημερίδων.  
Τόνισε ότι οι τρεις μονάδες είναι εξαιρετικά αποδοτικές και ότι ακόμη και σήμερα μπαίνουν πρώτες στο σύστημα, γεγονός που αποδεικνύει ότι έχουν το χαμηλότερο μεταβλητό κόστος έναντι όλων των άλλων μονάδων παραγωγής τόσο της ΔΕΗ όσο και των ιδιωτών.
Είπε επίσης ότι το προβλεπόμενο WACC των πωλούμενων μονάδων είναι 10,7% και οι υπολογισμοί έχουν γίνει με παραδοχή τιμής ρύπων στα 28,5 ευρώ ανά τόνο.
Είναι όμως περισσότερο από προφανές ότι αν η δίοικηση της ΔΕΗ επιμείνει στις απόψεις της για τις αποτιμήσεις δεν θα υπάρξει σοβαρή προσφορά και ο διαγωνισμός θα είναι και πάλι άγονος.
Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι θα επιδιωχθεί  αντικατάσταση του προέδρου της ΔΕΗ για να κλείσει ο διαγωνισμός, εξέλιξη εξαιρετικά αμφίβολη για το πολιτικό timing και για τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα το Μαξίμου.

Η Κομισιόν απέρριψε τον διαμοιρασμό του ρίσκου

Ο κ. Παναγιωτάκης που την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες για συναντήσεις με τους γενικούς διευθυντές Ενέργειας και Ανταγωνισμού της Κομισιόν, επιρρίπτει ευθύνες στις υπηρεσίες της Επιτροπής για την καθυστέρηση, έστω της προέγκρισης των ΑΔΙ και δηλώνει κατηγορηματικά ότι ο όρος του διαμοιρασμού του ρίσκου (risk share) μεταξύ της ΔΕΗ και των επενδυτών απορρίφθηκε από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν παρά το γεγονός ότι συμπεριλαμβανόταν σε σχέδιο τροπολογίας που είχε καταρτίσει και στείλει στις Βρυξέλλες το ΥΠΕΝ.
Μάλιστα στο σχέδιο αυτό προβλεπόταν διαμοιρασμός του ρίσκου για τέσσερα χρόνια με πλαφόν το 40% του τιμήματος, ενώ η ΔΕΗ είχε αποδεχθεί μόνο δυο χρόνια και πλαφόν 10%.
Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία υπήρχε σαφής επίρριψη ευθυνών στη ΔΕΗ, ότι δεν δέχθηκε την πρόταση των επενδυτών για το διαμοιρασμό του ρίσκου.
Όπως σημείωσε ο κ. Παναγιωτάκης  δεν ήταν η ΔΕΗ που απέρριψε τον συγκριμένο όρο αλλά ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της DGComp  κ. Λίπκιν. 
Ο κ. Παναγιωτάκης εμμένει στην άποψη ότι οι μονάδες είναι κερδοφόρες ειδικά μετά τη ρύθμιση των εργασιακών ζητημάτων, ενώ προτίθεται να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στη σύναψη συμφωνίας με τον επιχειρηματία που έχει την εκμετάλλευση του ορυχείου της Αχλάδας, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία της Μελίτης με καύσιμο.
Άφησε να εννοηθεί ότι η αδιάλλακτη στάση του επιχειρηματία κ. Παυλίδη έναντι της ΔΕΗ σχετίζεται με τον διαγωνισμό και ενδεχόμενες συνεννοήσεις του, με κάποιους από τους συμμετέχοντες, ενώ δήλωσε κατηγορηματικά: «Ο κ. Παυλίδης έχει δυο δρόμους: Είτε να συγκρουστεί είτε να συνεννοηθεί με τη ΔΕΗ. Αν επιλέξει το δρόμο της σύγκρουσης θα χάσει».
Μάλιστα σημείωσε ότι ήδη έχουν σταλεί εξώδικα στην Αχλάδα για μη τήρηση των όρων της σύμβασης με τη ΔΕΗ, ενώ όπως είπε εξαιτίας της μη παράδοσης λιγνίτη το τελευταίο εικοσαήμερο η Μελίτη είναι εκτός λειτουργίας.
Στόχος της ΔΕΗ είναι να υπογράψει διετή σύμβαση με το ορυχείο της Αχλάδας σε τιμή της τάξης των 18 ευρώ ανά τόνο.
Με αυτή την τιμή όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης το ετήσιο όφελος για τον αγοραστή της Μελίτης θα είναι της τάξης των 10 εκατ. ευρώ έναντι του σημερινού κόστους της ΔΕΗ, γεγονός που καθιστά αυτομάτως τη μονάδα κερδοφόρα.

Μικρές οι πιθανότητες για την επιτυχία του διαγωνισμού


Είναι σαφής η ευαισθησία του προέδρου της ΔΕΗ σε ότι αφορά το τίμημα πώλησης των μονάδων.
Αντίστοιχα είναι προφανές ότι η αγορά δεν πρόκειται να δώσει προσφορές που θα αντιστοιχούν στις αποτιμήσεις του προηγούμενου διαγωνισμού, για τις οποίες υπάρχουν πολλά ερωτήματα και αδιαφάνεια.
Τούτου δοθέντος, οι προοπτικές ευόδωσης του διαγωνισμού παρουσιάζονται αδύναμες από τη μια πλευρά, ενώ από την άλλη το υπουργείο στοχεύει στο να ξεκινήσει και να προχωρήσει η διαδικασία ώστε να λάβει το καλώς έχειν από την Κομισιόν.
Επί της ουσίας πολύ λίγα πράγματα αναμένεται πλέον να γίνουν όσον αφορά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και μάλιστα σε προεκλογικό χρόνο.
Ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφύγει το ενδεχόμενο πώλησης των υδροηλεκτρικών.
Για δε τη ΔΕΗ, είναι μικρής σημασίας η πώληση ή όχι των λιγνιτικών μονάδων.   

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης