Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Η Ολλανδία κλείνει εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα τέσσερα χρόνια νωρίτερα

Η Ολλανδία κλείνει εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα τέσσερα χρόνια νωρίτερα
Η κυβέρνηση της χώρας θα αποφασίσει την Παρασκευή να κλείσει το επόμενο έτος, το  εργοστάσιο Hemweg στο Άμστερνταμ, που ανήκει στη σουηδική Vattenfall
Η ολλανδική κυβέρνηση θα κλείσει το επόμενο έτος, τέσσερα χρόνια νωρίτερα από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, ένα από τα πέντε εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, για να συμβάλει στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός RTL την Πέμπτη 7/3/2019.
Η απόφαση έρχεται μετά από εντολή δικαστηρίου το 2018, με την οποία καλείται η κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα μειωθούν από τα επίπεδα του 1990 κατά τουλάχιστον 25% μέχρι τα τέλη του 2020.
Ερευνητές δήλωσαν τον Ιανουάριο ότι η κυβέρνηση θα χάσει αυτόν τον στόχο, καθώς οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στις Κάτω Χώρες αναμένεται να είναι μόλις 21% χαμηλότερες το επόμενο έτος από ό, τι το 1990.
Τα τρέχοντα σχέδια απαιτούν να κλείσουν τα δύο παλαιότερα εργοστάσια που λειτουργούν με καύση άνθρακα στη χώρα το 2024 και τα άλλα τρία να διακόψουν την λειτουργία τους έως το 2030.
Όμως, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου, η κυβέρνηση θα αποφασίσει την Παρασκευή να κλείσει το επόμενο έτος, το  εργοστάσιο Hemweg στο Άμστερνταμ, που ανήκει στη σουηδική Vattenfall, δήλωσαν κυβερνητικές πηγές στο RTL.
Η Vattenfall πέρυσι είχε ανακοινώσει ότι θα συμμορφωθεί με το νόμο και θα κλείσει το εργοστάσιο του Άμστερνταμ μέχρι το 2024. Η εταιρεία πριν από δύο χρόνια δήλωσε ότι ήταν πρόθυμη να κλείσει το εργοστάσιο έως το 2020 έναντι αποζημίωσης ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ.
Το κλείσιμο του εργοστασίου της Vattenfall, το οποίο κατασκευάστηκε το 1994, θα μειώσει τις εκπομπές CO2 στις Κάτω Χώρες κατά σχεδόν 2 εκατομμύρια τόνους, ενώ πρέπει να απαλλαγούν από 9 εκατομμύρια τόνους για να επιτύχουν το στόχο του επόμενου έτους.
Περαιτέρω εξοικονομήσεις θα πρέπει να προέλθουν από το κλείσιμο άλλης εγκατάστασης με καύση άνθρακα, μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας όπως η μείωση των ορίων ταχύτητας, η βελτίωση της μόνωσης κατοικιών και η αύξηση των τιμών της ενέργειας, ανέφεραν οι ειδικοί.
Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα παρουσιάσει τα σχέδιά της για την επίτευξη του στόχου για το 2020 τον Απρίλιο, ενώ θα πρέπει επίσης να αποφασίσει πώς θα πρέπει να επιτευχθούν οι τελικοί στόχοι για μείωση κατά το ήμισυ των εκπομπών CO2 μέχρι το 2030 και την απαγόρευσή τους έως το 2050.
Η αβεβαιότητα σχετικά με το κόστος αυτών των μέτρων θέτει την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Mark Rutte υπό πίεση κατά τη διάρκεια των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 20 Μαρτίου, στις οποίες ο συνασπισμός πιθανότατα θα χάσει την πλειοψηφία της Γερουσίας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης