Περιβάλλον

Το διαφορετικό «πρόσωπο» του άνθρακα στις εύπορες και φτωχές χώρες

Το διαφορετικό «πρόσωπο» του άνθρακα στις εύπορες και φτωχές χώρες
Οι αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ρωσία, η Πολωνία και η Ινδία συνεχίζουν να βασίζονται σε παλαιότερες και παρωχημένες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
Νέα μελέτη από το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Ζυρίχης κάνει λόγο για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και τις ποσότητες που εκπέμπουν στο περιβάλλον.
Ειδικότερα, οι ερευνητές τονίζουν ότι όλα τα εργοστάσια με καύση άνθρακα δεν είναι εξίσου ολέθρια με τον ίδιο τρόπο.
Τα εργοστάσια στην Κίνα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί ενέργειας από άνθρακα, καθώς και η Ινδία, η Γερμανία και η Ρωσία, αντιπροσωπεύουν μαζί σχεδόν τα δύο τρίτα (64%) των αερίων θερμοκηπίου που απελευθερώνονται από την καύση άνθρακα.
Ωστόσο, όταν πρόκειται για δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων, οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ινδία ευθύνονται για τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Ο λόγος αυτής της ανισότητας είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, εύπορες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Κίνα έχουν όλες σύγχρονες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που καίγουν άνθρακα υψηλής θερμιδικής αξίας.
Εν τω μεταξύ, οι αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ρωσία, η Πολωνία και η Ινδία συνεχίζουν να βασίζονται σε παλαιότερες και παρωχημένες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που καίουν φθηνότερα καύσιμα χαμηλής ποιότητας και είναι εξοπλισμένα με ανεπαρκή επεξεργασία καπναερίων.

«Περισσότερο από το ήμισυ των επιπτώσεων στην υγεία μπορεί να εντοπιστεί πίσω στο μόλις ένα δέκατο των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στον κόσμο. Αυτές οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής πρέπει να αναβαθμιστούν ή να τερματιστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα» εξηγεί ο Christopher Oberschelp, ο κύριος συγγραφέας της μελέτης
Με άλλα λόγια, το χάσμα μεταξύ πλουσίων και αναπτυσσόμενων χωρών διευρύνεται όταν πρόκειται για αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από την εξόρυξη άνθρακα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης