Χρηματιστήριο

BofA: Χρέος και NPLs οι προκλήσεις για την Ελλάδα - Ισχυρό σήμα η έκδοση του 10ετούς

tags :
BofA: Χρέος και NPLs οι προκλήσεις για την Ελλάδα - Ισχυρό σήμα η έκδοση του 10ετούς
Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική οικονομία και αδύναμος κρίκος. Παρά τις ενθαρρυντικές εξελίξεις, απομένουν ακόμη τεράστια βήματα
Για σημαντικές προκλήσεις στην ελληνική οικονομία μακροπρόθεσμα κάνει λόγο η Bank of of America Merrill Lynch, στην 11σέλιδη έκθεση με τα συμπεράσματα από το πρόσφατο ταξίδι στην Αθήνα και τις συναντήσεις με αξιωματούχος της κυβέρνησης, της ΝΔ, των θεσμών, της ΤτΕ, των τραπεζών, καθώς και με επιχειρηματίες και ΜΜΕ, με τίτλο «Greece’s return: takeaways from an investor trip and outlook ahead», την οποία παρουσιάζει το bankingnews.gr
Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική οικονομία και αδύναμος κρίκος.
Παρά τις ενθαρρυντικές εξελίξεις, απομένουν ακόμη τεράστια βήματα.
Δεύτερη πρόκληση είναι η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τη δυνητική ανάπτυξη, η οποία παραμένει χαμηλή.
Όσον αφορά την έκδοση του 10ετούς ομολόγου, η BofA τη χαρακτηρίζει ισχυρό σήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα.
H επιτυχής έκδοση βελτιώνει τη ρευστότητα, επιδρά θετικά στις προοπτικές χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, αυξάνει τις πιθανότητες πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ και βελτιώνει το outlook των αξιολόγήσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, αυξάνοντας τις πιθανότητες αναβάθμισης από τους οίκους.



Τα θετικά στοιχεία

Θετική χαρακτηρίζει η Bank of America Merrill Lynch τη βραχυπρόθεσμη εικόνα για την ελληνική οικονομία, σε έκθεση με τα συμπεράσματα από το πρόσφατο ταξίδι στην Αθήνα και τις συναντήσεις με αξιωματούχος της κυβέρνησης, της ΝΔ, των θεσμών, της ΤτΕ, των τραπεζών, καθώς και με επιχειρηματίες και ΜΜΕ.
Στα θετικά στοιχεία  συγκαταλέγεται το σημαντικό "μαξιλάρι" ρευστότητας, παρά το γεγονός ότι το χρέος παραμένει υψηλό, καθώς το προφίλ ωρίμανσής του και το κόστος εξυπηρέτησής του είναι πολύ ευνοϊκά.
Την ίδια ώρα η Ελλάδα έχει αποκτήσει πλέον πρόσβαση στις αγορές και η πορεία της μεταμνημονιακής εποπτείας είναι θετική.




Δεν κινδυνεύει η πολιτική σταθερότητα

Όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις εν όψει και των εθνικών εκλογών, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι δεν κινδυνεύει η πολιτική σταθερότητα.
Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να βελτιωθεί μετά τις εκλογές, καθώς η ΝΔ, η οποία προηγείται στις δημοσκοπήσεις, δεν θα δυσκολευτεί να σχηματίσει κυβέρνηση, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Την ίδια ώρα, η BofA αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το 2020 με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Και αυτό γιατί η Νέα Δημοκρατία είναι πιθανό να προτείνει την ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου.
Οι αναλυτές εκτιμούν επίσης ότι το 2020 είναι πολύ νωρίς για να επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ να διεξαχθούν νέες εκλογές, μετά την εκτιμώμενη ήττα φέτος.
Ως εκ τούτου η επόμενη κυβέρνηση θα έχει μπροστά της τέσσερα χρόνια πλήρους θητείας.
Πάντως ακόμη και σε περίπτωση μιας νέας κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το status quo θα παραμείνει, εκτιμούν οι αναλυτές. 
Ενδεχομένως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να μπει στον πειρασμό να ανακαλέσει προηγούμενες μεταρρυθμίσεις. ωστόσο δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές.

Long στα ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών

Όσον αφορά την έκδοση του 10ετούς ομολόγου από την Ελλάδα, η BofA το χαρακτηρίζει ισχυρό σήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα.
Οι αναλυτές συστήνουν στους επενδυτές long θέσεις στα ελληνικά 5ετή ομόλογα, έναντι των ιταλικών.



www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης