Ενέργεια

Η σχέδιο της Γερμανίας για την απανθρακοποίηση δεν «φρενάρει» τις επενδύσεις σε νέα λιγνιτικά πεδία

Η σχέδιο της Γερμανίας για την απανθρακοποίηση δεν «φρενάρει» τις επενδύσεις σε νέα λιγνιτικά πεδία

Η εταιρεία LEAG προχωρά στην απαλλοτρίωση και μετεγκατάσταση χωριού με περίπου 200 κατοίκους προκειμένου να επεκταθεί παρακείμενο λιγνιτωρυχείο

Μπορεί η Γερμανία να προσανατολίζεται στην υιοθέτηση διακοπής της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα έως το 2038, ωστόσο οι επενδύσεις για την ανάπτυξη σημαντικών λιγνιτικών πεδίων που θα εξασφαλίσουν άφθονη φθηνή ενέργεια για τα επόμενα χρόνια δεν σταματά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πολύ πρόσφατα η εταιρία LEAG ανακοίνωσε ότι προχωρά στην απαλλοτρίωση και μετεγκατάσταση ενός χωριού περίπου 200 κατοίκων, προκειμένου να επεκταθεί το λιγνιτωρυχείο Nochten.
Όπως είναι γνωστό στη Γερμανία ανακοινώθηκε πριν από δυο μήνες το πόρισμα της Επιτροπής Άνθρακα, σύμφωνα με το οποίο η χώρα θα προχωρήσει σταδιακά στη διακοπή παραγωγής ηλεκτρισμού από λιγνίτη και λιθάνθρακα μέχρι το 2038.
Το πόρισμα δεν είναι νομικά δεσμευτικό και απαιτείται σχετική νομοθετική πρωτοβουλία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία το μελετά, ενώ κατά του στόχου της διακοπής της παραγωγής ηλεκτρισμού από άνθρακα έχουν ταχθεί τα δυο κόμμα της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και η Εναλλακτική για τη Γερμανία.
Παρόλα αυτά, η ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής Άνθρακα έδωσε τη δυνατότητα να προχωρήσουν τα σχέδια επέκτασης του λιγνιτωρυχείου Nochten στην ανατολική Γερμανία, στα σύνορα με την Πολωνία, εκεί όπου βρίσκεται ο μεγάλος λιγνιτικός σταθμός Boxberg.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το 2012 λειτούργησε εκεί η υπερσύγχρονη μονάδα R, με ισχύ 675MW και βαθμό απόδοσης 43%.
Ο σταθμός Boxberg έχει άλλες 3 μονάδες, (Werk III ισχύος 2x500MW και Q ισχύος 900MW), με τη συνολική ισχύ να φθάνει στα 2.575MW. Τροφοδοτείται απ' τα λιγνιτωρυχεία Nochten και Reichwalde, στα οποία γίνεται μια εξαιρετικά οικονομική εκμετάλλευση, αφού μεταξύ των άλλων το κοίτασμα είναι μικρού βάθους και επιτρέπει την απευθείας αποκάλυψη του λιγνίτη.
Στην περιοχή αυτή λοιπόν, πρόσφατα η εταιρεία LEAG ανακοίνωσε ότι προχωρά στην απαλλοτρίωση και μετεγκατάσταση του χωριού Mühlrose, περίπου 200 κατοίκων, προκειμένου να επεκταθεί το λιγνιτωρυχείο Nochten.
Μπορεί λοιπόν η Γερμανία να μελετά και να σχεδιάζει την περίοδο του μηδενικού άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έως τότε θα αφήσει ανεκμετάλλευτη μια σημαντική, εγχώρια και φθηνή παραγωγή ηλεκτρισμού.
Αυτά για να γνωρίζουμε τι συμβαίνει σε χώρες με μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης