Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

D.Woods (CEO): Αυτό είναι το σχέδιο της Exxon Mobil για την αύξηση των δαπανών - Τι λένε αναλυτές και μέτοχοι

tags :
D.Woods (CEO): Αυτό είναι το σχέδιο της Exxon Mobil για την αύξηση των δαπανών - Τι λένε αναλυτές και μέτοχοι

Ο Woods επεσήμανε ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο αυξάνεται και πρέπει να αντικατασταθεί η μείωση της παραγωγής των υφιστάμενων πηγαδιών

Η Exxon Mobil Corp ανακοίνωσε την Τετάρτη 6/3/2019 ότι σχεδιάζει να αυξήσει τις δαπάνες, για αρκετά χρόνια, προκειμένου να αποκαταστήσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά οι μετοχές της υποχώρησαν καθώς οι επενδυτές απογοητεύτηκαν από το γεγονός ότι η πετρελαϊκή εταιρεία δεν θα περιορίσει τις δαπάνες και δεν θα επιστρέψει περισσότερα χρήματα στους μετόχους.
Οι μετοχές της Exxon υποχώρησαν 1,9% στα 78,43 δολάρια,στις πρώτες πρωινές συναλλαγές μετά τις δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας Darren Woods ο οποίος υπεράσπισε το σχέδιο της Exxon να δαπανήσει το επόμενο έτος 33 έως 35 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσοστό αυξημένο κατά 10% έως 17% από τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος.
Σύμφωνα με το Reuters ο Woods δέχεται πιέσεις να συγκρατήσει τα έξοδα και να αυξήσει την τιμή της μετοχής, η οποία έχει αυξηθεί ελάχιστα τα τελευταία επτά χρόνια.
"Με τους επενδυτές που ασκούν όλο και μεγαλύτερη πίεση στις εταιρείες ενέργειας για να επιστρέψουν μετρητά στους μετόχους, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο υψηλότερος προϋπολογισμός δεν έγινε θετικά δεκτός από την αγορά", δήλωσε ο Muhammed Ghulam, αναλυτής του Raymond James.
Ο Woods επεσήμανε στην ετήσια συνεδρίαση της εταιρείας για τους αναλυτές ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο αυξάνεται και πρέπει να αντικατασταθεί η μείωση της παραγωγής των υφιστάμενων πηγαδιών.
Η Exxon έχει καταστρώσει επιθετικά αναπτυξιακά σχέδια για να αντιστρέψει μια «βουτιά» στην παραγωγή.
Η εταιρεία έχει καταγράψει την χαμηλότερη παραγωγή σε εννέα από τα δέκα τελευταία τρίμηνα και το μεγαλύτερο «στοίχημα» της είναι το σχιστολιθικό πετρέλαιο από τη λεκάνη των Permian στο Τέξας και το Νέο Μεξικό.
Η Exxon αναμένει ότι η παραγωγή από τη λεκάνη της Permian θα ανέλθει σε 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου ημερησίως από το 2024.
Ο Woods δήλωσε ότι η Exxon μπορεί να διπλασιάσει την απόδοση των κεφαλαίων στην Permian ακόμη και με την τιμή του πετρελαίου  να είναι στα 35 δολάρια το βαρέλι αξιοποιώντας το πλεονέκτημα του μεγέθους, της πρόσβασης σε κεφάλαια και της καλύτερης τεχνολογίας από τους αντιπάλους της.
Άλλες σημαντικές επενδύσεις περιλαμβάνουν τα υπεράκτια έργα στη Βραζιλία και τη Γουιάνα, όπου έχουν ανακαλύψει 5,5 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και παγκόσμιες επενδύσεις σε υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Η Exxon προβλέπει κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους 30 έως 35 δισ. δολαρίων ετησίως από το 2021 έως το 2025.
Τα σχέδιά της για περισσότερες από δώδεκα παγκόσμιες επενδύσεις έρχονται σε αντίθεση με τη στρατηγική των περισσοτέρων ανταγωνιστών της, οι οποίοι πραγματοποιούν πιο μέτριες επενδύσεις σε νέα παραγωγή, αυξάνοντας τις αγορές και τα μερίσματα των μετοχών.
Η Exxon ανταποκρίθηκε επίσης στις προσκλήσεις των επενδυτών για να περιορίσει ορισμένες εκμεταλλεύσεις, λέγοντας ότι θα εκχωρήσει 15 δισ. δολάρια σε συμμετοχές κατά τα επόμενα τρία χρόνια.
Το μεγάλο στοίχημα της Exxon "πιθανόν να εξαρτάται από το εάν μπορεί να πείσει την αγορά ότι οι υψηλότερες δαπάνες σήμερα μεταφράζονται σε υψηλότερες αποδόσεις στους μετόχους με την πάροδο του χρόνου, και βραχυπρόθεσμα αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση των πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων" επεσήμανε ο Biraj Borkhataria, αναλυτής της RBC Europe Limited.
Η εταιρεία αναμένει ότι οι ετήσιες ταμειακές ροές από τις δραστηριότητες θα φθάσουν τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια το 2025, με την παραδοχή  οι διεθνείς τιμές πετρελαίου να βρίσκονται στα 60 δολαρίων ανά βαρέλι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης