Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Πλώρη για τους επόμενους στόχους βάζει η Exxon Mobil - Παρατείνεται η παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ

tags :
Πλώρη για τους επόμενους στόχους βάζει η Exxon Mobil - Παρατείνεται η παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ
O υπουργός Ενέργειας Гιώργος Λακκοτρύπης, είπε στους βουλευτές ότι η ποιότητα του κοιτάσματος, προσδίδει θετική προοπτική ως προς τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης
Μετά την ανακάλυψη του «Γλαύκου» η κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας εισηγείται όπως επόμενοι στόχοι της ExxonMobil-Qatar Petroleum να ονομαστούν «Σπύρος» και «Εζεκίας», ήταν ένας από τους αστεϊσμούς που ακούστηκαν στη χθεσινή συνεδρία, όπου κεκλεισμένων των θυρών ενημερώθηκαν από τον υπουργό Ενέργειας για τα πιο εμπιστευτικά στοιχεία της ανακάλυψης του κοιτάσματος.
Επίσης, οι βουλευτές, εκμεταλλευόμενοι την παρουσία του επικεφαλής της ExxonMobil στην Κύπρο Βαρνάβα Θεοδοσίου, που συμμετείχε σε ένα μέρος της κλειστής συνεδρίας, ρώτησαν για την προέλευση του ονόματος «Γλαύκος» και τη διαδικασία ονοματολογίας των στόχων γεωτρήσεων.
Ο ίδιος εξήγησε ότι η επιλογή του ονόματος «Γλαύκος» προήλθε από στέλεχος της ExxonMobil που ανέλυε σεισμογραφικά και άλλα δεδομένα και συμμετείχε στην επεξεργασία του εν λόγω στόχου. Είναι άνθρωπος της θάλασσας και επέλεξε ένα μυθολογικό όνομα συνδεδεμένο με τη θάλασσα, ήταν η εξήγηση που δόθηκε στους βουλευτές.
Ασφαλώς το ενδιαφέρον των βουλευτών δεν περιορίστηκε στα γνωσιολογικά, αλλά επεκτάθηκε και σε λεπτομέρειες σε σχέση με τη γεώτρηση όπως και θέματα γεωπολιτικής. Εξασφάλισαν σαφή αναφορά του εκπροσώπου της ExxonMobil, για επέκταση της παρουσίας του αμερικανικού κολοσσού και συνέχιση της δραστηριότητας του στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως και θετική απάντηση ως προς την αναμενόμενη επιβεβαιωτική γεώτρηση στον «Γλαύκο».
Μάλιστα ο υπουργός Ενέργειας Гιώργος Λακκοτρύπης, είπε στους βουλευτές ότι η ποιότητα του κοιτάσματος, προσδίδει θετική προοπτική ως προς τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης. Επίσης, μετά την αποχώρηση του εκπροσώπου της ExxonMobil, ο υπουργός ενημέρωσε τους βουλευτές για τους σχεδιασμούς σε σχέση με τις επόμενες γεωτρήσεις από ΤΟΤΑL και ΕΝΙ, για την επέκταση της συνεργασίας τους σε άλλα τεμάχια και την διαδικασία αδειοδότησης για το τεμάχιο 7, όπως και το ενδιαφέρον επέκτασης της ExxonMobil σε άλλα τεμάχια.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής Ανδρέα Κυπριανού, η επιτροπή έτυχε λεπτομερούς και σε βάθος ενημέρωσης για την οποία δεν μπορούν να λεχθούν πολλά δημόσια. Το κεντρικό μήνυμα, είπε, είναι ότι η σημερινή ενημέρωση επιβεβαίωσε τα σημαντικά ευρήματα στην κυπριακή ΑΟΖ τα οποία είναι αισιόδοξα για την κυπριακή Δημοκρατία, τόσο ενεργειακά όσο και γεωπολιτικά.
Η γεωλογική υφή του κοιτάσματος «Γλαύκος» και του τεμαχίου 10 δείχνουν «τεράστιες προοπτικές», σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Ο βουλευτής Κώστας Κώστα σημείωσε ότι ο εντοπισμός ενός νέου εμπορεύσιμου κοιτάσματος είναι θετικό και ελπιδοφόρο γεγονός για τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης του ερευνητικού προγράμματος της Κύπρου, που όμως επιφορτίζει την κυβέρνηση με σημαντικές ευθύνες για την καλύτερη αξιοποίησή του. Ο βουλευτής Άγγελος Βότσης από την πλευρά του, εξήγησε ότι υπήρξε ενημέρωση της επιτροπής για τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο κοίτασμα «Γλαύκος», αλλά και για τις κινήσεις αξιοποίησης της κυπριακής ΑΟΖ, καταλήγοντας πως τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά.
Ο βουλευτής Ηλίας Μυριάνθους ανέφερε ότι τα τελευταία θετικά αποτελέσματα από το κοίτασμα «Γλαύκος» επιβεβαιώνουν τη σπουδαιότητα της Κύπρου στον ενεργειακό χάρτη, καθώς και το ενδιαφέρον της Exxon Mobil να επεκταθεί σε άλλα οικόπεδα και περαιτέρω γεωτρήσεις στο «Γλαύκος». 

Πηγή:philenews
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης