Ηλεκτρισμός

Μείωση κατά 8% στους λογαριασμούς της Κύπρου

Μείωση κατά 8% στους λογαριασμούς της Κύπρου
H επιβάρυνση σε κάθε κιλοβατώρα έχει μειωθεί από 5,02 σεντ ανά κιλοβατώρα που ήταν το προηγούμενο δίμηνο, σε 3,43 σεντ
Αισθητή μείωση της τάξης του 35% παρουσιάζει το κόστος καυσίμων της ηλεκτροπαραγωγής ΑΗΚ, που εκφράζεται ωστόσο με τελικές μειώσεις της τάξης του 8% στους λογαριασμούς ΑΗΚ για τα νοικοκυριά, μετά και τις αλλαγές που ισχύουν φέτος σε σχέση με πέρσι την τιμή διαμόρφωσης της κιλοβατώρας. 
Σε σχέση με το κόστος καυσίμων, η επιβάρυνση σε κάθε κιλοβατώρα έχει μειωθεί από 5,02 σεντ ανά κιλοβατώρα που ήταν το προηγούμενο δίμηνο, σε 3,43 σεντ. Οπότε μια οικία με διμηνιαία μέση κατανάλωση 1.000 κιλοβατώρες πλήρωσε επιπλέον €50,20 για το κόστος καυσίμων το προηγούμενο δίμηνο, θα πληρώσει επιβάρυνση €30,43 αυτό το μήνα.
Στον τελικό λογαριασμό, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους συντελεστές που τον καταρτίζουν (ηλεκτρισμός, μεταφορά, επικουρικά, προμήθεια, μέτρηση, ΥΔΩ, ΑΠΕ, ΦΠΑ), με βάση και τις αλλαγές που έγιναν στον υπολογισμό κόστους κιλοβατώρας φέτος, σε σχέση με πέρσι και ισχύουν από τον Ιανουάριο ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 1.000 κιλοβατώρων στον προηγούμενο λογαριασμό πλήρωσε €233,07 ενώ για αυτό το δίμηνο θα πληρώσει €214,74.
Να σημειωθεί ότι η αισθητή μείωση στο κόστος καυσίμου, αφορά σε μεγάλο βαθμό στην μείωση των διεθνών τιμών καυσίμων που προηγήθηκε, αφού αυτές μεταφέρονται πάντα με κάποια καθυστέρηση στους λογαριασμούς ΑΗΚ, λόγω του ότι διατηρείται απόθεμα. 
Επίσης, σημαντικός παράγοντας που αφαίρεσε κόστος από τους λογαριασμούς ηλεκτρισμού, είναι και η απόφαση της ΡΑΕΚ με την οποία υποχρέωσε την ΑΗΚ να μην υπολογίζει στους λογαριασμούς από το 2019, το επιπλέον κόστος που προκύπτει λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην μονάδα 3 του Βασιλικού. Η μονάδα 3 καίει μαζούτ και το γεγονός ότι είναι πολύ καιρό σε αδράνεια αφού δεν επιδιορθώθηκε έγκαιρα, οδηγεί σε χρήση ακριβού ντίζελ. Με τις νέες ρυθμίσεις, το επιπλέον κόστος αναλαμβάνει πλέον η ίδια η ΑΗΚ και αυτό βελτιώνει το κόστος καυσίμου για τους καταναλωτές.
Την ίδια ώρα, έχει αλλάξει και η διατίμηση για τους οικιακούς καταναλωτές, με σημαντικές ανακατανομές του κόστους και με τελικό αποτέλεσμα και ελαφρά αύξηση (από 13,08 σε 13,13 σεντ ανά κιλοβατώρα). Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι στην εσωτερική διάρθρωση του κόστους κιλοβατώρας, έχει αυξηθεί το κόστος ηλεκτρισμού (από 9,23 σεντ πέρσι σε 9,46 σεντ για φέτος) ενώ έχει μειωθεί το κόστος δικτύου (από 3,21 σεντ σε 3 σεντ ανά κιλοβατώρα). Επίσης αυξάνονται από 0,64 σεντ σε 0,67 σεντ ανά κιλοβατώρα το κόστος των επικουρικών υπηρεσιών, δηλαδή για την ασφάλεια του δικτύου, εφεδρείας ηλεκτρισμού κ.τ.λ.

Πηγή:philenews
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης