Ενέργεια

Η Γαλλία προετοιμάζεται για σκληρό Brexit στις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας με τη Βρετανία

Η Γαλλία προετοιμάζεται για σκληρό Brexit στις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας με τη Βρετανία

Ένα σκληρό Brexit κινδυνεύει να ωθήσει υψηλότερα  την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας της Βρετανίας επόμενης μέρας, επειδή θα χάσει την πρόσβαση στην ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Η γαλλική εταιρεία διαχείρισης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας RTE προετοίμασε έναν μηχανισμό δημοπράτησης που θα επιτρέπει τη συνέχιση των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας επόμενης μέρας μεταξύ της Βρετανίας και της Γαλλίας σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για το Brexit στις 29 Μαρτίου.
Η RTE ανακοίνωσε στους συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ότι έχει υποβάλει τους όρους και τις προϋποθέσεις της στη γαλλική ρυθμιστική αρχή για την αγορά ενέργειας CRE και θα είναι σε θέση να εφαρμόσει τους νέους όρους της δημοπρασίας από τις 30 Μαρτίου.
Πρόσθεσε ότι μια μη-συμφωνία για το Brexit δεν θα έχει αντίκτυπο στις ετήσιες, μηνιαίες και ενδοημερήσιες δημοπρασίες ενέργειας Γαλλίας-Αγγλίας επειδή οι πλειστηριασμοί διεξάγονται σε μια διμερή πλατφόρμα στα γαλλο-αγγλικά σύνορα.
Οι δημοπρασίες ημερήσιας παράδοσης ωστόσο θα επηρεαστούν, δήλωσε ο φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου.
Ένα σκληρό Brexit κινδυνεύει να ωθήσει υψηλότερα  την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας επόμενης μέρας της Βρετανίας, επειδή θα χάσει την πρόσβαση στην ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας όπου μπορεί να έχει φθηνή ενέργεια που παράγεται σε οποιοδήποτε από τα 28 κράτη μέλη της Ένωσης
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τον περασμένο Απρίλιο ότι οι φορείς εκμετάλλευσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που εδρεύουν στη Βρετανία θα γίνουν φορείς τρίτων χωρών και δεν θα έχουν πλέον το δικαίωμα να πραγματοποιούν υπηρεσίες ζεύξης στην αγορά στην ΕΕ.
Η υπηρεσία σύζευξης της αγοράς επιτρέπει στη Βρετανία να αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια από οποιοδήποτε από τα 28 κράτη μέλη.
Η Βρετανία προειδοποίησε τους φορείς εκμετάλλευσης ηλεκτρικών συνδέσεων με την Ευρώπη τον Οκτώβριο ότι θα χρειαστεί να δημιουργήσουν εναλλακτικές εμπορικές ρυθμίσεις αν δεν υπάρξει συμφωνία εξόδου με την ΕΕ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης