Ο Khameney αμφιβάλλει ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να βοηθήσει τo Ιράν έναντι των αμερικανικών κυρώσεων

Ο Khameney αμφιβάλλει ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να βοηθήσει τo Ιράν έναντι των αμερικανικών κυρώσεων
Οι Ευρωπαίοι θα πουν φυσικά ότι προστατεύουν τα ιρανικά συμφέροντα με το πακέτο τους "αλλά (η ιρανική κυβέρνηση) δεν θα πρέπει να το θεωρήσει αυτό ουσιώδες", αναφέρεται ότι είπε ο Khameney
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Ali Khameney συνέστησε τον Ιούλιο του 2018 στην ιρανική κυβέρνηση να μην στηριχθεί στις προσπάθειες των Ευρωπαίων για να προστατεύσουν την Τεχεράνη από τις αμερικανικές κυρώσεις σε συνάντηση που είχε με το υπουργικό συμβούλιο μερικούς μήνες μετά την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και την εκ νέου επιβολή αμερικανικών κυρώσεων στη χώρα.
Η ομιλία αυτή του Khameney, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, 9 μήνες μετά την συνάντησή του με το ιρανικό υπουργικό συμβούλιο, έδειξε ότι την ώρα που ο πρόεδρος H. Ruhani προσπαθούσε να σώσει την πυρηνική συμφωνία με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις που παρέμεναν προσηλωμένες σε αυτήν παρά την απόσυρση των ΗΠΑ τον Μάιο του 2018, ο ανώτατος ηγέτης της χώρας δεν ήταν αισιόδοξος όσον αφορά τις προσπάθειες αυτές.
Οι Ευρωπαίοι θα πουν φυσικά ότι προστατεύουν τα ιρανικά συμφέροντα με το πακέτο τους "αλλά (η ιρανική κυβέρνηση) δεν θα πρέπει να το θεωρήσει αυτό ουσιώδες", αναφέρεται ότι είπε ο Khameney σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπό του.
Τα σχόλια αυτά του Khameney δόθηκαν στη δημοσιότητα μια εβδομάδα μετά την απόρριψη από τον Ροχανί της παραίτησης του υπουργού Εξωτερικών J. Zarif, του πρωτεργάτη της συμφωνίας αυτής με τους δυτικούς για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Ο σκεπτικισμός αυτός του Khameney δημιουργεί αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των σημερινών και των παρελθοντικών προσπαθειών του Zarif να διατηρήσει ζωντανή τη συμφωνία με τους δυτικούς.
Το Ιράν και έξι μεγάλες δυτικές δυνάμεις σύναψαν την συμφωνία αυτή για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης το 2015 έπειτα από περισσότερο από δέκα χρόνια διαπραγματεύσεων. Βάσει της συμφωνίας, οι κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στο Ιράν από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τον ΟΗΕ ήρθησαν σε αντάλλαγμα για την συμφωνία της Τεχεράνης να επιβάλει μακροπρόθεσμα περιορισμούς στο πυρηνικό της πρόγραμμα, το οποίο η Δύση πίστευε ότι αποσκοπούσε στη δημιουργία πυρηνικού όπλου.
Ο Khameney είπε ότι η συμφωνία αυτή δεν επέλυε "κανένα οικονομικό πρόβλημα" του Ιράν και προέβλεψε ότι ο μηχανισμός που πρότειναν οι Ευρωπαίοι για να θωρακίσουν τις συναλλαγές με το Ιράν κατά των οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ δεν θα έδινε ούτε αυτός λύση στα οικονομικά προβλήματα.
Οι Ευρωπαίοι "είναι κακοί. Είναι πραγματικά κακοί. Έχω πολλά να πω για τους Ευρωπαίους όχι λόγω των σημερινών τους πολιτικών, αλλά για την κακή τους φύση τους τελευταίους αιώνες", είπε.

www.worldenergynews.gr

worldenergynews.gr