Κοντά σε συμφωνία για το εμπόριο ΗΠΑ και Κίνα - Με κέρδη έκλεισαν οι ασιατικές αγορές

Κοντά σε συμφωνία για το εμπόριο ΗΠΑ και Κίνα - Με κέρδη έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Το Πεκίνο εμφανίζεται διατεθειμένο να μειώσει τους τελωνειακούς δασμούς και να άρει άλλους περιορισμούς που έχει επιβάλει στις εισαγωγικές από τις ΗΠΑ γεωργικών, χημικών προϊόντων και του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, αναφέρει η Wall Street Journal
Οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία που θα βάλει τέλος στο μεταξύ τους εμπορικό μπρα ντε φερ, το οποίο ξεκίνησε τον περασμένο χρόνο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, προκαλώντας την οργή του Πεκίνου.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν καταγράψει σαφή πρόοδο και μια συμφωνία αρχίζει να διαγράφεται, σημειώνει η εφημερίδα επικαλούμενη πηγές που δεν κατονομάζει.
Το Πεκίνο εμφανίζεται διατεθειμένο να μειώσει τους τελωνειακούς δασμούς και να άρει άλλους περιορισμούς που έχει επιβάλει στις εισαγωγικές από τις ΗΠΑ γεωργικών, χημικών προϊόντων και του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, αναφέρει η Wall Street Journal.
Η Κίνα θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τις αγορές αμερικανικών προϊόντων, ιδίως φυσικού αερίου από την εταιρεία Cheniere Energy.
Και η Ουάσιγκτον εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει σε παραχωρήσεις. Οι αμερικανικές αρχές δεν θα αντιταχθούν στο ενδεχόμενο της κατάργησης των περισσότερων κυρώσεων που επέβαλαν σε κινεζικά προϊόντα τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα πάντα με τη Wall Street Journal.
Εντούτοις, η εφημερίδα σημειώνει ότι παραμένουν εμπόδια μεταξύ των δύο πλευρών ακόμα κι αν δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί μια συμφωνία σε μια συνάντηση γύρω στις 27 Μαρτίου μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ.

Παράλληλα, με κέρδη έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (4/3) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, εν μέσω προσδοκιών των επενδυτών ότι ΗΠΑ και Κίνα βρίσκονται κοντά σε μία εμπορική συμφωνία η οποία θα δώσει τέλος στη διαμάχη των τελευταίων μηνών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +1,04% στις 21.828 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Rakuten και Fanuc ενισχύθηκαν κατά +6,33% και +3,48% αντίστοιχα.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει κέρδη της τάξεως του +0,50% στις 28.955 μονάδες, με τις μετοχές των AAC Technologies και Ping An Insurance να ενισχύονται κατά +3,61% και +1,60% αντίστοιχα.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά +1,12% στις 3.027,58 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component κατέγραψε «άλμα» της τάξεως του +2,36% στις 9.384,42 μονάδες.
Ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισει στο +0,40% και τις 6.217,40 μονάδες, καθώς οι μετοχώες των Rio Tinto και Fortescue Metals ενισχύθηκαν κατά +1,59% και +6,86% αντίστοιχα.
Αντίθετα, ο δείκτης Kopsi στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά -0,22% στις 2.190,66 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, ο οποίος έκλεισε στο -0,38% και τις 10.349,88 μονάδες.
Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα τόσο του Bloomberg όσο και της Wall Street Journal, η Κίνα έχει προτείνει μείωση των δασμών στις εισαγωγές ορισμένων αμερικανικών προϊόντων, ζητώντας παράλληλα από την Ουάσιγκτον να προχωρήσει σε μία αντίστοιχη κίνηση.
Σημειώνεται ότι η εμπορική διαμάχη των δύο μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως έχει προκαλέσει αναταρραχές στις αγορές τους τελευταίους μήνες, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.
«Οι εικασίες ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται κοντά στην υπογραφή μίας συμφωνίας θα διατηρήσουν θετικό κλίμα στην αγορά», αναφέρουν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της ING, Nicholas Mapa και Prakash Sakpal.
Κέρδη καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, δεχόμενο ώθηση τόσο από τις περικοπές στην παραγωγή του ΟΠΕΚ, όσο και από την είδηση ότι ΗΠΑ και Κίνα βρίσκονται κοντά στην επίτευξη μίας εμπορικής συμφωνίας.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου 2019 για το Brent ενισχύεται κατά +0,23% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 65,22 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,20% στα 55,91 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με πηγές που σχετίζονται με την αμερικανική κυβέρνηση, οι δύο χώρες βρίσκονται κοντά στην υπογραφή μίας συμφωνίας η οποία θα αποτρέψει την επιβολή νέων δασμών της Ουάσιγκτον στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, ενισχύοντας παράλληλα την παγκόσμια ανάπτυξη μακροπρόθεσμα.
Παράλληλα, η παραγωγή του ΟΠΕΚ υποχώρησε περαιτέρω τον Φεβρουάριο του 2019, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, οι εξαγωγές του Οργανισμού διαμορφώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών για τον συγκεκριμένο μήνα.
«Οι εξαγωγές του ΟΠΕΚ έχουν υποχωρήσει κατά περισσότερο από 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τον Νοέμβριο», ανέφερε σε σημείωμά της η βρετανική τράπεζα Barclays.
Από την πλευρά τους, οι αναλυτές της Fitch Solutions δήλωσαν ότι «η προσφορά φαίνεται σε γενικές γραμμές περισσότερο περιορισμένη αυτή το έτος», προβλέποντας παράλληλα ότι η τιμή του Brent θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 73 δολ. ανά βαρέλι το 2019.

www.worldenergynews.gr