Ηλεκτρισμός

Tριπλασιασμό επενδύσεων και αύξηση κερδοφορίας πέτυχε το 2018 ο ΑΔΜΗΕ - Παραχωρεί μειοψηφικό πακέτο της Αριάδνης

Tριπλασιασμό επενδύσεων και αύξηση κερδοφορίας πέτυχε το 2018 ο ΑΔΜΗΕ - Παραχωρεί μειοψηφικό πακέτο της Αριάδνης

Το σχέδιο Μανουσάκη για την ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό της εταιρίας

Σε πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος για την παραχώρηση μειοψηφικού μεριδίου της εταιρίας «Αριάδνη Interconnection» σε στρατηγικούς εταίρους από τον ευρωπαϊκό κλάδο της μεταφοράς ενέργειας, πρόκειται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα ο ΑΔΜΗΕ, παράλληλα με τις προκηρύξεις των διαγωνισμών για την ανάθεση της κατασκευής του υποθαλάσσιου καλωδίου και των δυο σταθμών μετατροπής ενέργειας στην Κρήτη και την Αττική.
Αυτά ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι έχει εκδηλωθεί σημαντικό ενδιαφέρον από αναγνωρισμένες διεθνώς εταιρίες τόσο για συμμετοχή στην Αριάδνη, στην οποία ως γνωστόν έχει ανατεθεί από τη ΡΑΕ το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, όσο και για την κατασκευή του έργου.
Άλλωστε όπως είναι γνωστό ο ΑΔΜΗΕ έχει πραγματοποίηση ήδη επανειλημμένες επαφές τόσο με την γαλλική RTE όσο και με τη βελγική ELIA για συνεργασία στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αττικής.
Ο κ. Μανουσάκης τόνισε ότι ο νέος ΑΔΜΗΕ, θέλει να είναι πρωταγωνιστής στην εποχή των διασυνδέσεων και των καθαρών πηγών ενέργειας στο νέο τοπίο της ελληνικής ενεργειακής αγοράς.
Πρόσθεσε δε ότι ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός, το καλοκαίρι του 2017, αποτέλεσε κομβικό σημείο για τον μετασχηματισμό της εταιρίας από μια παλαιάς κοπής ΔΕΚΟ σε μοντέλο σύγχρονης δημόσιας επιχείρησης  που λειτουργεί αποδοτικά και υλοποιεί με ταχύτητα κρίσιμα έργα υποδομής με υψηλή προστιθέμενη αξία για την οικονομία και την κοινωνία και θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, υπηρετώντας πάντα το δημόσιο συμφέρον και χωρίς καμία έκπτωση στα εργασιακά δικαιώματα.

Βελτίωση κερδοφορίας και αύξηση επενδύσεων το 2018

Απτή απόδειξη αυτής της μεταστροφής σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη, είναι τα αποτελέσματα του 2018 – πρώτου πλήρους έτους λειτουργίας της εταιρίας υπό το νέο καθεστώς – που θα ανακοινωθούν σύντομα και θα δείξουν σημαντική αύξηση της κερδοφορίας.
Ο ΑΔΜΗΕ κατόρθωσε επίσης να τριπλασιάσει σχεδόν τις δαπάνες για επενδύσεις – της τάξης των 175 εκατ. ευρώ – σε σχέση με το 2017.
Αυτό αποτελεί προϊόν εντατικής και συστηματικής προσπάθειας σε όλα τα επίπεδα, που αντανακλά την επιτάχυνση σειράς μεγάλων έργων, με προϋπολογισμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που καθυστερούσαν επί χρόνια.
Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα σύμφωνα πάντα με τον κ. Μανουσάκη,  είναι η Β’ Φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων που θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.
Το ίδιο ισχύει και για τον «Διάδρομο Α» για την επέκταση του Συστήματος 400 kV στην Πελοπόννησο που θα επιτρέψει όχι μόνο την ανάπτυξη ΑΠΕ στην περιοχή, αλλά και την λειτουργία σε πλήρη ισχύ της μονάδας Μεγαλόπολης 5 της ΔΕΗ, της μεγαλύτερης των Βαλκανίων.
Όπως προανήγγειλε ο κ. Μανουσάκης εντός του 2020 θα έχει ολοκληρωθεί η  Γ’ Φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων, κομβικό έργο που θα επιτρέψει την απεξάρτηση των νησιών από τους ρυπογόνους σταθμούς παραγωγής, καθώς και τη διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου.
Τόνισε μάλιστα ότι όλα αυτά τα έργα συμβολαιοποιήθηκαν μέσα σε ένα χρόνο.
Αναφερόμενος στο έργο της διασύνδεσης Κρήτης ο κ. Μανουσάκης υπογράμμισε ότι δίνει υπόσταση στα οφέλη που προκύπτουν από τις νησιωτικές διασυνδέσεις, οι οποίες βρίσκονται πλέον στον πυρήνα της στρατηγικής του ΑΔΜΗΕ, που ήδη μελετά τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
«Η διασύνδεση Κρήτης - Αττικής όταν ολοκληρωθεί το 2022», είπε, «θα εντάξει την Κρήτη στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα της Ελλάδας και κατ’ επέκταση της υπόλοιπης Ευρώπης, μετατρέποντάς την σε ενεργειακό κόμβο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Πρόκειται για έργο υψηλότατων τεχνικών και οικονομικών απαιτήσεων, προϋπολογισμού 1 δις. ευρώ που θα διπλασιάσει την περιουσιακή βάση του ΑΔΜΗΕ και θα διευρύνει την τεχνογνωσία του, οδηγώντας τον στην πρώτη κατηγορία των Διαχειριστών Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ευρώπης».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης