Φυσικό Αέριο

Βουλγαρία: Η BEH άσκησε έφεση κατά του προστίμου των 77 εκατ. ευρώ που της επέβαλε η ΕΕ

tags :
Βουλγαρία: Η BEH άσκησε έφεση κατά του προστίμου των 77 εκατ. ευρώ που της επέβαλε η ΕΕ
Το πρόστιμο επιβλήθηκε στην ενεργειακή επιχείρηση για παρεμπόδιση του ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου
Η κρατική ενεργειακή επιχείρηση Bulgarian Energy Holding (BEH) ανακοίνωσε την Παρασκευή 1/3/2019 ότι έχει ασκήσει έφεση κατά του πρόστιμου ύψους 77 εκατ. ευρώ που επέβαλαν οι ρυθμιστικές αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ για την παρεμπόδιση της πρόσβασης των ανταγωνιστών στην βασική υποδομή φυσικού αερίου μεταξύ του 2010 και το 2015.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμα ύψους 77 εκατομμυρίων ευρώ τον Δεκέμβριο, λέγοντας ότι η εταιρεία χρησιμοποιήσε την δεσπόζουσα θέση της στην αγορά για να εμποδίσει τον ανταγωνισμό.
Στην μονάδα προμήθειας φυσικού αερίου της BEH, την Bulgargaz, και τον διαχειριστη δικτύου φυσικού αερίου  Bulgartransgaz, έχει επίσης επιβληθεί πρόστιμο.
"Η BEH και οι θυγατρικές της δεν αποδέχονται τα συμπεράσματα της Επιτροπής ότι έχουν καταχραστεί δεσπόζουσα θέση στη βουλγαρική αγορά αερίου", ανέφερε στην ανακοίνωση η BEH.
Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας μετά την ανακοίνωση του προστίμου τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε  ότι οι αρμόδιοι για την επιβολή του ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησαν, προκειμένου να αποφευχθεί πρόστιμο, η Βουλγαρία να πωλήσει ένα πλειοψηφικό μερίδιο της Bulgartransgaz σε έναν ευρωπαϊκό στρατηγικό επενδυτή ως εγγύηση ότι η αγορά δεν θα στρεβλωθεί .
Η Βουλγαρία, η οποία ικανοποιεί όλες τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο μέσω μιας διαδρομής από έναν προμηθευτή - τη ρωσική εταιρεία Gazprom - τόνισε ότι μια τέτοια επιλογή ήταν απαράδεκτη, καθώς οι αγωγοί αερίου της είναι στρατηγική υποδομή.
Η Σοφία σκοπεύει να διατηρήσει τη Bulgargaz, και την Bulgartransgaz υπό τον έλεγχο της BEH, γεγονός που συμβαδίζει με τους ενεργειακούς κανόνες της ΕΕ.
Η Βουλγαρία θέλει επίσης να δημιουργήσει έναν νέο αγωγό που πιθανόν να μεταφέρει κυρίως ρωσικό φυσικό αέριο από τον αγωγό TurkStream στην κεντρική Ευρώπη, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, που είναι σήμερα η κύρια διαδρομή διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης