Περιβάλλον

Η ρύπανση των υδάτων και οι εκπομπές CO2 «φρενάρουν» την πραγματική ευημερία της Κίνας

Η ρύπανση των υδάτων και οι εκπομπές CO2 «φρενάρουν» την πραγματική ευημερία της Κίνας
Σημαντικές οι καλά προσαρμοσμένες στρατηγικές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων
Ανασταλτικοί παράγοντες για την ευημερία της Κίνας η ρύπανση των υδάτων και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και του Πεκίνου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη, η βελτίωση της πραγματικής ευημερίας στην Κίνα τις τελευταίες δύο δεκαετίες ήταν περίπου δύο φορές πιο αργή από την αύξηση του ΑΕΠ, όπως αναμεταδίδει το sustainability times.
Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, ορισμένες επαρχίες έχουν δει ακόμη και μια πτώση της ευημερίας, παρά τα υψηλά επίπεδα ανάπτυξης. Μόνο ορισμένες από τις λιγότερο ζωντανές επαρχίες, όπως το Heilongjiang και το Jiangxi, έχουν δείξει μια στενή συσχέτιση μεταξύ της ευημερίας και του ΑΕΠ.
Για να μετρήσει την πρόοδο προς μια βιώσιμη οικονομία, η ομάδα βασίστηκε στον Γνήσιο δείκτη προόδου (GPI).
Ο δείκτης σχεδιάστηκε για να μετρήσει την πραγματική οικονομική ευημερία αντί να προσθέτει απλώς την κατανάλωση, τις επενδύσεις και τις δαπάνες, όπως δείχνει το ΑΕΠ.
Ωστόσο, το GPI είναι επίσης ευαίσθητο στις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος, της ρύπανσης και της εξάντλησης των πόρων. Έτσι, αν το κόστος της ρύπανσης των υδάτων ή του εγκλήματος ανεβαίνει, το αποτέλεσμα GPI δεν αυξάνεται.
Λόγω παραγόντων όπως η ρύπανση των υδάτων και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η πραγματική ευημερία του πληθυσμού της χώρας ενδέχεται σύντομα να μειωθεί ακόμα περισσότερο, ανεξάρτητα από το πόσο υψηλοί είναι οι οικονομικοί δείκτες.
Μαζί με τις κρίσιμες ιδέες, οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι το GPI για σχεδόν κάθε επαρχία στην Κίνα μπορεί να βελτιωθεί με καλά προσαρμοσμένες στρατηγικές όσον αφορά τις πιο αδύναμες πτυχές της βαθμολογίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης