Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Standard & Poor's: Νέες ζημίες 500-600 μ.β. ή 8 δισ. λόγω πιστωτικού κινδύνου εντός 24-36 μηνών στις ελληνικές τράπεζες

Standard & Poor's: Νέες ζημίες 500-600 μ.β. ή 8 δισ. λόγω πιστωτικού κινδύνου εντός 24-36 μηνών στις ελληνικές τράπεζες
Αν και οι συνθήκες στην Ελλάδα είναι ελαφρώς βελτιωμένες, η κατάσταση παραμένει αδύναμη
Νέες ζημίες 500 με 600 μονάδες βάσης ή 8 δισ. ευρώ στα κεφάλαιά τους βλέπει ο αμερικανικός οίκος Standard & Poor's για τις ελληνικές τράπεζες τους επόμενους 24 με 36 μήνες, σε έκθεσή του.
Παράλληλα αναφέρει ότι η «πενιχρή» ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεν βοηθά τις ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη πρόκληση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).
Ειδικότερα, όπως αναλύει ο οίκος, αν και οι συνθήκες στην Ελλάδα είναι ελαφρώς βελτιωμένες, η κατάσταση παραμένει αδύναμη, καθώς η ανάκαμψη έρχεται μετά τη μείωση του ΑΕΠ κατά περίπου 25% από το 2008.
Η συρρίκνωση αυτή, μαζί με δύο αναδιαρθρώσεις κρατικών χρεών και την επιβολή ελέγχων κεφαλαίου στα μέσα του 2015, ουσιαστικά μείωσαν την ικανότητα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Ως εκ τούτου, αναμένεται ότι οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες θα δημοσιεύσουν περίπου ένα επιπλέον ποσό 500-600 μονάδων βάσης πιστωτικών ζημιών τους επόμενους 24-36 μήνες.
Παράλληλα, η ανάκαμψη των τιμών της ακίνητης περιουσίας ήταν χαμηλή.
Οι τιμές μειώθηκαν περίπου κατά 60% σε πραγματικούς όρους από την κορυφή τους πριν από την κρίση, ενώ αυξήθηκαν για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια με ένα πενιχρό ποσοστό περίπου 2% το 2018.
Αυτό δεν είναι επαρκές ώστε οι ελληνικές τράπεζες να περιορίσουν το κόστος του πιστωτικού κινδύνου.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης