Φυσικό Αέριο

Διατήρηση των σκήπτρων του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη έναντι των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον CFO της Novatek

Διατήρηση των σκήπτρων του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη έναντι των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον CFO της Novatek
Ο μεγαλύτερος παραγωγός LNG στον κόσμο, το Κατάρ, παράγει σήμερα 77 εκατομμύρια τόνους ετησίως και σχεδιάζει να φτάσει τα 110 εκατομμύρια μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας
Ιδιαίτερα ανταγωνιστικό θα είναι το φυσικό αέριο στην Ευρώπη σε σχέση με αυτό των ΗΠΑ, υπογράμμισε ο κύριος οικονομικός διευθυντής της Novatek Mark Gyetvay στο reuters.
Όπως είναι γνωστό οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει πολυάριθμες κυρώσεις εναντίον των Ρώσων επενδυτών και εταιρειών με αφορμή την παρέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία και την εμπλοκή της στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016.
Μέχρι στιγμής, δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε σχέση με τη συμβατική ή την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρωσία.
Από την πλευρά του, ο Mark Gyetvay δήλωσε ότι η εταιρεία θα κατασκευάσει όλο τον εξοπλισμό και την τεχνολογία στη Ρωσία για να προστατευθεί. "Δεν θα κρατηθούμε όμηροι στις κυρώσεις των ΗΠΑ. Το ρωσικό αέριο θα είναι πολύ ανταγωνιστικό έναντι των ακτών του Κόλπου των ΗΠΑ", δήλωσε στο συνέδριο IP Week στο Λονδίνο.
Παράλληλα, ανέφερε ότι Novatek αύξησε την καθοδήγησή της για την παραγωγή θαλασσινού υγροποιημένου φυσικού αερίου σε 70 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2030 από 50-57 εκατομμύρια τόνους προηγουμένως.
Ο μεγαλύτερος παραγωγός LNG στον κόσμο, το Κατάρ, παράγει σήμερα 77 εκατομμύρια τόνους ετησίως και σχεδιάζει να φτάσει τα 110 εκατομμύρια μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας.
Τέλος, η Shell, η οποία έχει μακρά ιστορία ενεργειακής συνεργασίας με τη Ρωσία, δήλωσε ότι δημιούργησε μια νέα επιχείρηση 50/50 με το ρωσικό κρατικό γίγαντα Gazprom που θα χρησιμοποιήσει την τεχνογνωσία Shell LNG για να αναπτύξει τη δική του τεχνολογία για υπερψύξη του φυσικού αερίου.
Η επιχείρηση θα απομονώνει αποτελεσματικά τη Ρωσία από τυχόν νέες κυρώσεις των Η.Π.Α. στο LNG, όπου η τεχνολογία ανήκει μόνο σε λίγους παίκτες - κυρίως παγκόσμιες εταιρίες πετρελαίου όπως οι Shell, Exxon και Total.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης