Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Σφίγγει ο κλοιός για την Χαλυβουργία Ελλάδος - Πρόβλημα στην αναδιάρθρωση με τις τράπεζες

Σφίγγει ο κλοιός για την Χαλυβουργία Ελλάδος - Πρόβλημα στην αναδιάρθρωση με τις τράπεζες
Δεν ευοδώθηκαν οι συζητήσεις με τις τράπεζες
Τα βραχυπρόθεσμα δάνεια της Χαλυβουργίας Ελλάδας με βάση τα στοιχεία του 2017 ανέρχονται στα 432 εκατ. ευρώ.     
Σφίγγει ο κλοιός για την Χαλυβουργία Ελλάδος συμφερόντων της οικογενείας Μάνεση, καθώς οι συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναδιάρθρωση του συνολικού δανεισμού της μέσω επιμήκυνσης και περιορισμού του κόστους εξυπηρέτησης, δεν ευωδόθηκαν.
Μάλιστα η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη μετά την πώληση των δανείων ύψους 50 εκατ ευρώ που κατείχε στην Χαλυβουργία, η Eurobank στο αμερικανικό fund HIG Capital, εξέλιξη που αναμένεται να φέρει και συνέχεια στην πώληση των υπολοίπων δανείων.
Τα βραχυπρόθεσμα δάνεια της Χαλυβουργίας Ελλάδας με βάση τα στοιχεία του 2017 ανέρχονται στα 432 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τον τζίρο της διαμορφώθηκε στα 168,1 εκατ. ευρώ από 140,3 εκατ. ευρώ, τα EBITDA της σε 8,1 εκατ ευρώ από 11,8 εκατ ευρώ το 2016, ενώ το καθαρό της αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε ζημιές 1,3 εκατ. ευρώ από κέρδη 8.000 ευρώ.
Κατά την εταιρεία, οι επιδόσεις της που συνίστανται κυρίως στη συρρίκνωση του κόστους παραγωγής σε επίπεδα «από τα πλέον ανταγωνιστικά διεθνώς» και στην αύξηση των εξαγωγών της σε χώρες της βόρειας Αφρικής, ευρωπαϊκές χώρες και χώρες της Μέσης Ανατολής, σε συνδυασμό με τα οφέλη που έχει εξασφαλίσει συνεργαζόμενη στον τεχνολογικό τομέα με γερμανικό οίκο, είναι δυνατόν να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά της.
Το 2017 η εταιρεία εμφανίζει αρνητικό κεφάλαιο κίνησης, καθώς η αξία του κυκλοφορούντος ενεργητικού του (160 εκατ. ευρώ) ήταν κατά 282 εκατ. ευρώ μικρότερη της αξίας των πάσης φύσεως βραχυπρόθεσμων, απαιτητών εντός του επόμενου δωδεκαμήνου υποχρεώσεών του (432 εκατ. ευρώ). Τα ταμειακά του διαθέσιμα ήταν ύψους 3,2 εκατ. ευρώ. Επί των παγίων του υφίσταντο προσημειώσεις υποθήκης ποσού 320 εκατ. ευρώ προς εξασφάλιση των ομολογιούχων δανειστών που της είχαν χορηγήσει ομολογιακό δάνειο ύψους 316,70 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2013.
Με ιστορία και πείρα οκτώ δεκαετιών στο ενεργητικό της, η Χαλυβουργία Ελλάδος είναι μία από τις παλαιότερες ελληνικές βιομηχανίες. Ελαβε την τρέχουσα νομική μορφή και επωνυμία της το 2006, μετά τη συνένωση της Χαλυβουργίας Θεσσαλίας και της Ελληνικής Χαλυβουργίας, δυο ιστορικών εταιρειών στον χώρο της ελληνικής βαριάς βιομηχανίας. Το 1938 ιδρύθηκε η Ελληνική Χαλυβουργία, η πρώτη βιομηχανία χάλυβα στην Ελλάδα, ενώ το 1963 ιδρύθηκε η Χαλυβουργία Θεσσαλίας. Συγχωνεύτηκαν το 2006, με απορρόφηση της πρώτης από τη δεύτερη και μετονομασία της τελευταίας σε Χαλυβουργία Ελλάδος. Στη διάρκεια της τελευταίας και συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και της συνακόλουθης κατάρρευσης της εγχώριας κατασκευαστικής δραστηριότητας έχει συσσωρεύσει μεγάλου ύψους ζημιές, όπως όλες ανεξαιρέτως οι ελληνικές χαλυβουργίες.
Είναι ενδεικτικό ότι την τελευταία δεκαετία η Χαλυβουργία Ελλάδος έχει συσσωρεύσει καθαρές ζημιές 201,9 εκατ. ευρώ.
Πηγή: Bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης