Φυσικό Αέριο

Η Ρωσία έγινε για πρώτη φορά ο μεγαλύτερος προμηθευτής LNG της Ευρώπης - Ρεκόρ στις παραδόσεις τον Φεβρουάριο

Η Ρωσία έγινε για πρώτη φορά ο μεγαλύτερος προμηθευτής LNG της Ευρώπης - Ρεκόρ στις παραδόσεις τον Φεβρουάριο
Πως διαμορφώθηκαν οι παραδόσεις φορτίων LNG στην Ευρώπη ανά χώρα
Η Ρωσία απέστειλε στην Ευρώπη  ποσότητες ρεκόρ υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) το Φεβρουάριο και για πρώτη φορά έγινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής του καυσίμου στην ηπειρωτική Ευρώπη.
Συνολικά 19 φορτία, ή 1,41 εκατομμύρια τόνοι LNG από την μονάδα στην Αρκτική έφθασαν σε τερματικούς σταθμούς επαναεριοποίησης στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο, με την πλειονότητα να κατευθύνονται στη βορειοδυτική Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του Refinitiv Eikon.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη μηνιαία ποσότητα LNG)  που διοχετεύθηκε από το Yamal στην Ευρώπη από τότε που ξεκίνησε το εργοστάσιο το Δεκέμβριο του 2017 και για πρώτη φορά η Ρωσία έγινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής LNG στην Ευρώπη, ξεπερνώντας τους παραδοσιακούς προμηθευτές όπως το Κατάρ, τη Νιγηρία και την Αλγερία, καθώς και τις νεοφερμένες Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με το Reuters το άλμα στις παραδόσεις της Ρωσίας στην Ευρώπη δείχνει πως η χαμηλότερη από την αναμενόμενη ζήτηση LNG  και οι χαμηλότερες τιμές στην Ασία κατέστησαν την Ευρώπη τον κορυφαίο προορισμό για το καύσιμο που παράγεται στη λεκάνη του Ατλαντικού αυτό το χειμώνα, μια δραστική αλλαγή από τον προηγούμενο χειμώνα.
Κανένα από τα φορτία Yamal δεν πήγε στην Ασία τον Φεβρουάριο, κάτι το οποίο έγινε για πρώτη φορά από τον Μάιο, σύμφωνα με τα  στοιχεία.
Οι τιμές φυσικού αερίου στην Ασία και την Ευρώπη ήταν σχεδόν ισότιμες τον χειμώνα.
 Αυτή την εβδομάδα, η τιμή παράδοσης του φυσικού αερίου στην Ασία ήταν γύρω στις 0,30 εκατομμύρια βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu) πάνω από την τιμή του φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου το μήνα, έναντι μιας πριμοδότησης $ 2,00 / mmBtu πριν από ένα χρόνο.
Η Ρωσική εταιρεία Novatek, κύριος μέτοχος της Yamal, έχει οργανώσει μια ανταλλαγή μερικών φορτίων αυτό το χειμώνα για να προμηθεύσει τις ασιατικές της θέσεις με LNG από τις πηγές του Ειρηνικού, αντί να παραδίδει φορτία από το Yamal με στόχο να μειώσει το κόστος αποστολής εν μέσω της χαμηλής εξάπλωσης των τιμών.
Μερικοί traders αναμένουν ότι η εξάπλωση των τιμών θα παραμείνει σταθερή καθ 'όλη τη διάρκεια του 2019, με τα φορτία που παράγονται από την Ατλαντικό να συνεχίζουν να έρχονται στην Ευρώπη.
Η Novatek και η PetroChina, ένας άλλος συνεργάτης του Yamal, δραστηριοποιούν στην πώληση τοπικών φορτίων Yamal στην Ευρώπη αυτό το χειμώνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία  το χαμηλό κόστος του ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου του επιτρέπει να ανταγωνιστεί τους Ευρωπαίους αγοραστές.
Την Τετάρτη, ο γενικός οικονομικός διευθυντής της Novatek Mark Gyetvay δήλωσε στο συνέδριο IP Week στο Λονδίνο ότι η Novatek ήταν σε θέση να παραδώσει LNG στην Ευρώπη για $ 3,15 / mmBtu.
Τον Φεβρουάριο, οι αποστολές από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη μειώθηκαν σε εννέα φορτία ή 0,64 εκατομμύρια τόνους, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο, κυρίως λόγω των χαμηλότερων φορτίων στις ΗΠΑ λόγω συντήρησης και  των συνθηκών ομίχλης στους σταθμούς του Κόλπου του Μεξικού. Οι εξαγωγές των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο  μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο
Πρόκειται για μια μεταβολή από τον Ιανουάριο, όταν οι ΗΠΑ ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής LNG στην Ευρώπη μετά το Κατάρ.
Οι προμήθειες από το Κατάρ είναι σταθερές μεταξύ 17 και 19 φορτίων τον μήνα από τον Οκτώβριο. Τον Φεβρουάριο, 18 φορτία ή 1,33 εκατομμύρια τόνοι παραδόθηκαν στην Ευρώπη, δηλαδή πέντε φορτία περισσότερα σε σχέση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο.
Η Νιγηρία παρέδωσε 16 φορτία τον Φεβρουάριο, έναντι 18 τον Ιανουάριο. Η Αλγερία παρέδωσε 18 φορτία στην Ευρώπη αυτό το μήνα, ένα φορτίο λιγότερο από τον Ιανουάριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης