Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Η στρατηγική και τα αγκάθια για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων του "γίγαντα" Γλαύκου

Η στρατηγική και τα αγκάθια για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων του

Η ανάλυση του Reuters βλέπει ευκαιρίες αλλά και ρίσκα και προβλήματα για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων

Η ExxonMobil πρόσθεσε ακόμη μια γιγάντια ανακάλυψη αερίου στην ανατολική Μεσόγειο μετά την εύρεση δεξαμενής φυσικού αερίου στην ανοιχτή θάλασσα της Κύπρου, αλλά τα προβληματικά σημεία των υποδομών και οι γεωπολιτικές διαφορές ενδέχεται να σημαίνουν ότι η παραγωγή από το πεδίο θα μπορούσε να καθυστερήσει σύμφωνα με το Reuters.
Η Exxon, μαζί με τον εταίρο της Qatar Petroleum (QP), εκτιμά ότι οι πόροι του φυσικού αερίου ανέρχονται σε 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (tcf), τάξης μεγέθους αντίστοιχης με τα πεδία Αφροδίτη και Καλυψώ που βρίσκονται επίσης στα κυπριακά ύδατα .
Η παραγωγή φυσικού αερίου στην περιοχή έχει αρχίσει να αυξάνεται, χάρη στις παλαιότερες ανακαλύψεις που αποδίδουν τελικά καρπούς.
Ο ισραηλινός τομέας Leviathan, που ανακαλύφθηκε το 2010 με περίπου 22 tcf, θα είναι πλήρως συνδεδεμένος τον Νοέμβριο, αν και η ανακάλυψη του Zohr το 2015 στην ανοικτή θάλασσα της Αιγύπτου μέχρι και 30 tcf είναι ήδη στην παραγωγή.
"Αυτό είναι το μεγαλύτερο εύρημα μέχρι στιγμής στην Κύπρο και σύμφωνα με ορισμένα επίσημα στοιχεία είναι ένα από τα μεγαλύτερα ευρήματα παγκοσμίως τα τελευταία δύο χρόνια", δήλωσε ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκότρυπης.
Ο αντιπρόεδρος εξερεύνησης της Exxon για την Ευρώπη, Ρωσία και Κασπία, Tristan Aspray, δήλωσε ότι η εταιρεία θα αναλύσει τώρα τα δεδομένα από τη γεώτρηση της δεξαμενής, γνωστή ως Glaucus-1.

Η Exxon κατέχει το 60% του Block 10, με την QP να κατέχει το υπόλοιπο.
Οι σύμβουλοι της Wood Mackenzie ανέφεραν ότι εκτιμούν οι ανακτήσιμοι πόροι του τομέα της Exxon να είναι 4,55 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.
Αυτό συγκρίνεται με την εκτίμησή τα περίπου 6,4 tcf του Calypso, που βρέθηκαν από την ιταλική ENI και την γαλλική Total το προηγούμενο έτος.
"Ο Γλαύκος είναι ένας γίγαντας. Θα είναι μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις του έτους, δήλωσε ο Ανώτερος Αναλυτής Ερευνών για την Ευρώπη, Robert Morris.
"Aυτό σημαίνει ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι ένα από τα κορυφαία hotspots εξερεύνησης στον κόσμο."

Εξαγωγές LNG

Οι νέες ανακαλύψεις έχουν καταστήσει την Αίγυπτο, που έχει την ικανότητα να υγροποιεί και να επανακτά το φυσικό αέριο για το εμπόριο LNG, να προσπαθεί να εδραιωθεί ως περιφερειακός κόμβος.
Παρέχει επίσης ένα βαθμό ενεργειακής ασφάλειας στο Ισραήλ.
Στην Κύπρο, η ανάπτυξη θα μπορούσε να περιπλέκεται από τη από τη διεθνή διακυβερνητική διαμάχη με την Τουρκία,  η οποία δεν αναγνωρίζει το δικαίωμά της να αναπτύξει τους πόρους.
Εν τω μεταξύ, η «Αφροδίτη» της Κύπρου, η οποία ανακαλύφθηκε το 2011 καθυστέρησε, καθώς οι εταιρείες Noble Energy, Delek και Royal Dutch Shell επαναδιαπραγματεύονται τη συμφωνία συνεργασίας με την κυβέρνηση.
Έχει επίσης συζητηθεί μια αναπτυξιακή ιδέα για το πεδίο «Αφροδίτη», ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το αέριο πρέπει να αποστέλλεται στην Αίγυπτο για να υγροποιηθεί και να εξαχθεί σε δεξαμενόπλοια LNG.
Ο Morris είπε ότι η εμπορευματοποίηση του πεδίου της Exxon διέθετε ορισμένα ανασταλτικά χαρακτηριστικά.
"Υπάρχει περιορισμένος χώρος στις τοπικές αγορές και στην υπάρχουσα υποδομή εξαγωγής.
Και ο όγκος είναι ανεπαρκής για την ExxonMobil και τον εταίρο της Qatar Petroleum να τροφοδοτεί ένα εργοστάσιο LNG δύο συρμών - το οποίο ήταν ο στόχος της εταιρικής σχέσης », είπε.
Είπε ότι η Exxon μπορεί να προσπαθήσει να συνεργαστεί με τους Eni και Total του Calypso.
"Μια κοινή ανάπτυξη θα μπορούσε ενδεχομένως να εξυπηρετήσει αρκετό φυσικό αέριο για να υποστηρίξει την ανάπτυξη του LNG σε πράσινο περιβάλλον. "

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης