Διεθνή

Σαφές πλαίσιο για την αποπυρηνικοποίηση ο στόχος της συνάντησης Trump - Kim Yong Un στο Βιετνάμ

Σαφές πλαίσιο για την αποπυρηνικοποίηση ο στόχος της συνάντησης Trump - Kim Yong Un στο Βιετνάμ
Οι συνομιλίες του Trump και του Kim θα επαναληφθούν και την Πέμπτη 28/2
Για μια «εξαιρετική» συνάντηση με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un, έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, εκφράζοντας την ανυπομονησία του για τη συνέχιση της συζήτησής τους κατά την αυριανή (28/2) ημέρα.
«Εξαιρετική συνάντηση και δείπνο απόψε στο Βιετνάμ με τον Kim Jong Un της Βόρειας Κορέας.
Πολύ καλός διάλογος.
Συνεχίζεται αύριο!», ανέφερε με ανάρτησή του στο «Twitter» ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Ανυπομονώ να συνεχίσουμε τη συζήτησή μας αύριο», πρόσθεσε με άλλη του ανάρτηση ο Trump.


Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες θα έχουν αύριο κατ' ιδίαν συνάντηση 45 λεπτών, ενώ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης θα υπάρξει μια τελετή για την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.
Το διήμερο επαφών του Trump με τον Kim ξεκίνησε σήμερα με μια κατ'ιδίαν συνάντηση διάρκειας περίπου 20 λεπτών και με ένα γεύμα εργασίας στο ξενοδοχείο Metropole στο Ανόι του Βιετνάμ.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση κορυφής των δύο ηγετών μετά από την πρώτη και ιστορική σύνοδο κορυφής που είχαν τον περασμένο Ιούνιο στη Σιγκαπούρη.
Trump και Kim αντάλλαξαν θερμή χειραψία μπροστά από τις σημαίες των δύο κρατών πριν αρχίζουν τις συναντήσεις τους.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Trump απέρριψε κατηγορηματικά ότι σκοπεύει να  υπαναχωρήσει από το αίτημα των ΗΠΑ όσον αφορά την αποπυρηνικοποίηση της Β. Κορέας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη συνάντηση, επισημαίνοντας πως οι συνομιλίες θα είναι πολύ επιτυχημένες ενώ σε ερώτηση για το εάν είναι έτοιμος να κηρύξει το επίσημο τέλος του κορεατικού πολέμου (δεδομένου ότι ο πόλεμος του 1950 - 1953 έχει τελειώσει με ανακωχή και όχι με συμφωνία), κάτι που αποτελεί και επίσημο αίτημα της Β. Κορέας, απάντησε "θα δούμε".

Νωρίτερα:

Aντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη δεύτερη συνάντηση κορυφής του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un, με την πίεση για συγκεκριμένες δεσμεύσεις όσον αφορά την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου να εντείνεται.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες καθορίζουν τους όρους, καθώς η Βόρεια Κορέα έχει εξαλείψει τα προγράμματα πυρηνικών.
Οι Βορειοκορεάτες από την άλλη,  το βλέπουν ως απομάκρυνση όλων των πυρηνικών όπλων από την περιοχή - συμπεριλαμβανομένων εκείνων που οι Ηνωμένες Πολιτείες τοποθέτησαν εκεί για να προστατεύσουν τη Νότια Κορέα και άλλους συμμάχους.
Η πρώτη κατ’ιδίαν συνάντηση των Trump – Kim αναμένεται να γίνει το απόγευμα της Τετάρτης 27/2 και θα ακολουθήσει ένα επίσημο δείπνο, στο οποίο ο κάθε ένας από τους Trump – Kim θα συνοδεύεται από δύο συμβούλους και μεταφραστές τους.
Οι συνομιλίες του Trump και του Kim θα επαναληφθούν και την Πέμπτη 28/2.
«Προσδοκώ σε μια πολύ παραγωγική συνάντηση» έγραψε σε μήνυμα του στο twitter ο Trump.
Σύμφωνα με το Reuters, οι συνομιλίες γίνονται 8 μήνες ύστερα από την πρώτη και ιστορική συνάντηση τους στη Σιγκαπούρη και δεν αποκλείεται να υπάρξει πίεση και στις δύο πλευρές να αναλάβουν πιο σαφείς δεσμεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, αν και σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Trump υποστήριξε ότι δεν βιάζεται και ότι είναι ικανοποιημένος από τη στιγμή που δεν πραγματοποιούνται στρατιωτικές ασκήσεις και πυρηνικές δοκιμές.
Πάντως, οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν να φτάσουν σε μια συμφωνία επί της δέσμευσης της Β. Κορέας να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Εφόσον ο Kim συναινέσει σε αυτήν την προοπτική, τότε θα περιμένει σημαντικά βήματα και από τις ΗΠΑ τόσο για την άρση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Β.Κορέας όσο και μια δήλωση που θα βάζει και επίσημα τέλος στον κορεατικό πόλεμο του 1950 -1953 δεδομένου ότι αυτός έχει λήξει με ανακωχή και όχι με συμφωνία.
Στο πλευρό του Kim θα βρίσκεται και η αδερφή και σύμβουλος του, Kim Yo Jong.
Σημειώνεται πως Kim και Trump θα έχουν ξεχωριστές επαφές και συνομιλίες με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Β. Κορέας.

Trump: Η Βόρεια Κορέα θα ακμάσει οικονομικά αν εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμα

Την θέση ότι η Β. Κορέα μπορεί να ακμάσει οικονομικά σαν το Βιετνάμ αν εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα διατύπωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump λίγες ώρες πριν από τη δεύτερη συνάντηση κορυφής που θα έχει σήμερα Τετάρτη 27/2 με τον  ηγέτη της Β. Κορέας, Kim Jong Un.
«Το Βιετνάμ ακμάζει όπως ελάχιστες άλλες χώρες στη γη.
Η Βόρεια Κορέα θα κάνει το ίδιο, και πολύ γρήγορα, αν αποπυρηνικοποιηθεί.
Οι δυνατότητες είναι τρομερές, μια μεγάλη ευκαιρία, όπως σχεδόν καμία άλλη στην ιστορία, για τον φίλο μου Kim Jong Un» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο Trump.

 www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης