Φυσικό Αέριο

Στροφή της Saudi Aramco στο φυσικό αέριο - Σε Ρωσία, ΗΠΑ και Αφρική τα «βλέμματα»

Στροφή της Saudi Aramco στο φυσικό αέριο - Σε Ρωσία, ΗΠΑ και Αφρική τα «βλέμματα»
Η ώθηση στο φυσικό αέριο είναι μια αλλαγή στρατηγικής για την Aramco, η οποία είναι ήδη ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως
Ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στον κόσμο στον τομέα του φυσικού αερίου προσπαθεί να καταστεί η Saudi Aramco, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Bloomberg.
Ειδικότερα, ο πετρελαικός κολοσσός έχει στραμμένα τα βλέμματά του στην αγορά της Ρωσίας, της Αυστραλίας, της Αμερικής και της Αφρικής.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Amin Nasser δήλωσε ότι: «Το φυσικό αέριο είναι μια σημαντική αγορά και θέλουμε να είμαστε ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες. Υπάρχει όρεξη για επενδύσεις σε φυσικό αέριο και LNG».

Στρατηγική στο φυσικό αέριο
Η ώθηση στο φυσικό αέριο είναι μια αλλαγή στρατηγικής για την Aramco, η οποία είναι ήδη ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως.
Η εταιρεία, που ανήκει εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας από την εθνικοποίησή της στη δεκαετία του '70, έχει σήμερα σχετικά μικρή επιχείρηση φυσικού αερίου, η οποία επικεντρώνεται στην κάλυψη της τοπικής ζήτησης

«Είμαστε σε συζητήσεις με τη Ρωσία, την Αυστραλία, την Αμερική και την Αφρική», είπε ο Nasser, αρνούμενος να ονομάσει οποιαδήποτε από τις εταιρείες που συμμετείχαν στις συνομιλίες.
Στο παρελθόν, Σαουδάραβες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το βασίλειο μιλά για να πάρει μέρος σε ένα ρωσικό έργο γνωστό ως Arctic LNG 2 που ελέγχεται από την Novatek PJSC.
Οι προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας για την οικοδόμηση μιας παγκόσμιας επιχείρησης φυσικού αερίου ακολουθούν τα βήματα των περιφερειακών αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ, ενός από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ΥΦΑ στον κόσμο.
Οι Η.Π.Α. επίσης αναδύονται ως μεγάλοι φορτωτές ΥΦΑ χάρη στην άνοδο της παραγωγής φυσικού αερίου από τα πεδία σχιστόλιθου, από το Τέξας στην Πενσυλβανία.

Μεταγενέστερες επενδύσεις
Η μετατόπιση του φυσικού αερίου έρχεται καθώς η Aramco επενδύει επίσης σε βαρέα πετρελαιοειδή και πετροχημικά προϊόντα, προσπαθώντας να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμες εξόδους για την ακατέργαστη παραγωγή της.
Η Aramco σχεδιάζει επίσης να ενισχύσει την οικιακή χρήση φυσικού αερίου από το βασίλειο, με στόχο να αντικαταστήσει το μεγαλύτερο μέρος των 400.000 βαρελιών την ημέρα περίπου αργού πετρελαίου και εξευγενισμένων προϊόντων που η Σαουδική Αραβία καίει για να παράγει ηλεκτρική ενέργεια.
"Σχεδιάζουμε να εξαλείψουμε το πετρελαίου για ηλεκτρική ενέργεια μέχρι το 2030", δήλωσε ο Nasser. "Ως στρατηγική, θα αντικαταστήσουμε το πετρέλαιο με φυσικό αέριο."
 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης