Επικαιρότητα

Μπαράζ τηλεδιασκέψεων για τις «γκρίζες ζώνες» του νέου νόμου Κατσέλη, στην Βουλή 28/2

Μπαράζ τηλεδιασκέψεων για τις «γκρίζες ζώνες» του νέου νόμου Κατσέλη, στην Βουλή 28/2
Στην Βουλή θα κατατεθεί ο νέος νόμος Κατσέλη 28 Φεβρουαρίου 2019
Το «έπαθλο» του 1 δισ. ευρώ από τα ANFA’s και τα SMP’s (κέρδη του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα) προσπαθεί να κατοχυρώσει το οικονομικό επιτελείο κάνοντας ένα αγώνα δρόμου με τα 16 προαπαιτούμενα που βρίσκονται σε καθυστέρηση.
Είναι χαρακτηριστικό πριν τις 27 Φεβρουαρίου οπότε και η Κομισιόν δημοσιεύσει τη δεύτερη μεταμνημονιακή έκθεση αξιολόγησης για την Ελλάδα και το «χάσμα» μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών για το θέμα των κόκκινων δανείων και το διάδοχο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας παραμένει ως έχει.
Αρμόδιες πηγές αναφέρονται σε «κενά» της ελληνικής πρότασης τα οποία έχουν προκαλέσει πυρετό τηλεδιασκέψεων ανάμεσα σε Αθήνα και Βρυξέλλες προκειμένου να μπορέσουν να προλάβουν να διορθωθούν πριν το τελικό σχέδιο φθάσει αυτή την Πέμπτη 28/2 στην Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί θα ήθελαν για παράδειγμα, συνολικά περιουσιακά κριτήρια για τους δανειολήπτες (καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα, εισπραττόμενα ενοίκια, άλλα ακίνητα) τα οποία να λειτουργούν εξαρχής ως «κόφτες» για όσους υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα για ένταξη στο νέο πλαίσιο προστασίας.
Μία τέτοια παράμετρος δεν υπήρχε στις προτάσεις τις οποίες απέστειλε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση στους θεσμούς και επεστράφη με μια σειρά ερωτημάτων από τους τελευταίους.
Τα περιουσιακά αυτά κριτήρια στο κυβερνητικό σχέδιο αναφέρουν πηγές δεν λειτουργούν ως κριτήριο αποκλεισμού αλλά στη βάση αυτών οι τράπεζες θα μπορούν στη συνέχεια να ζητούν από τον δανειολήπτη να πράξει τα δέοντα.
Οι διαφορετικές προσεγγίσεις, τα ερωτηματικά και οι « γκρίζες ζώνες» έχουν ήδη οδηγήσει σε αναβολές την κατάθεση του νομοσχεδίου το οποίο θα έπρεπε να έχει πάρει από την περασμένη κιόλας εβδομάδα τον δρόμο προς το ελληνικό κοινοβούλιο.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως το νομοσχέδιο για το διάδοχο πλαίσιο του ν. Κατσέλη – Σταθάκη θα έρθει για κατάθεση προς το τέλος της εβδομάδας με στόχο να ψηφιστεί πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup της 11ης Μαρτίου. 
Η συμφωνία για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη σε συνδυασμό με τα σχέδια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και επικουρικά η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδας για τη δραστική μείωση του αποθέματος των κόκκινων δανείων, εκτιμάται ότι μπορούν να επιτύχουν επιστροφή των τραπεζών σε συνθήκες κανονικότητας.
Ο χρόνος έχει αρχίσει να πιέζει ασφυκτικά την κυβέρνηση, η οποία έχει περιθώριο ως την άλλη Παρασκευή 8 Μαρτίου προκειμένου να κλείσει τις αυτές τις εκκρεμότητες και να βγάλει από τον «χάρτη» της αξιολόγησης  τις αρνητικές αναφορές από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα έχουν ως κεντρικό σημείο την μεταρρυθμιστική κόπωση της Αθήνας και τις πρωτοβουλίες που ελήφθησαν στο θέμα του ΦΠΑ για τα 5 ελληνικά νησιά.
Τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης για τις προοπτικές της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον μάλλον αβέβαιο, τα «κόκκινα» δάνεια, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ελληνικού Δημοσίου και τις δικαστικές αποφάσεις που απειλούν τη δημοσιονομική σταθερότητα του προϋπολογισμού θα συζητηθούν μεθαύριο (τσικνο)Πέμπτη στο EuroWorkingGroup (EWG) που θα αναλάβει να προετοιμάσει την «ατζέντα» του Eurogroup της 11ης Μαρτίου.
Η συγκεκριμένη σύνοδος αποτελεί τον πιο σημαντικό σταθμό που έχει η κυβέρνηση στο πρώτο εξάμηνο του 2019, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα λάβουν, μετά την εισήγηση του EWG, την τελική απόφαση για τα ANFA’s που παρακρατούν οι κεντρικές τράπεζες των ευρωπαϊκών χωρών στα χαρτοφυλάκιά τους.
Στην Αθήνα κρατούν χαμηλούς τόνους για την εκταμίευση αυτών των χρημάτων, μετά το παράθυρο μεταγενέστερης εκταμίευσης που έχουν αφήσει οι θεσμοί σε περίπτωση που η καθυστέρηση των βασικών μεταρρυθμίσεων συνεχιστεί.
Την ίδια στιγμή «ταβάνι» έχει σχεδόν χτυπήσει ο δανεισμός του Δημοσίου μέσω repos, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους έχει ανέλθει για το 2018 στα 19,6 δισ. ευρώ από 14,9 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.
Δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο ο ενδοκυβερνητικός δανεισμός σημείωσε αύξηση κατά 4,7 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2019 έχει περιθώρια να φτάσει στα 23 δισ. ευρώ στην διάρκεια της φετινής χρονιάς.
Το πιο σημαντικό, ίσως στοιχείο, είναι ότι η συγκεκριμένη πηγή χρηματοδότησης, πλέον, συνιστά το 5,5% του χρέους της Κεντρικής ∆ιοίκησης.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης